Οι Έλληνες στρατιωτικοί προσγειώθηκαν στη Θεσσαλονίκη με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος τα ξημερώματα του Δεκαπενταύγουστου - Τους υποδέχθηκαν ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, και ο αρχηγός ΓΕΣ
Αλκιβιάδης Στεφανής - Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, και ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, παρέλαβαν τον Άγγελο Μητρετώδη και τον Δημήτρη Κούκλατζη από την Αδριανούπολη - Οι δύο στρατιωτικοί ήταν φυλακισμένοι από την 1η Μαρτίου 2018, όταν συνελήφθησαν στις Καστανιές Έβρου, αφού πέρασαν σε τουρκικό έδαφος
Αλκιβιάδης Στεφανής - Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, και ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, παρέλαβαν τον Άγγελο Μητρετώδη και τον Δημήτρη Κούκλατζη από την Αδριανούπολη - Οι δύο στρατιωτικοί ήταν φυλακισμένοι από την 1η Μαρτίου 2018, όταν συνελήφθησαν στις Καστανιές Έβρου, αφού πέρασαν σε τουρκικό έδαφος
Στην Ελλάδα επέστρεψαν τα ξημερώματα του Δεκαπενταύγουστου οι Έλληνες στρατιωτικοί. Ύστερα από πέντε μήνες κράτησης στις φυλακές της Αδριανούπολης, ο Άγγελος Μητρετώδης και ο Δημήτρης Κούκλατζης απελευθερώθηκαν από τουρκικό δικαστήριο και γύρισαν στην πατρίδα τους.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, και ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, τους παρέλαβαν από την Αδριανούπολη με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος και στις 3.18 π.μ. προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», στη Θεσσαλονίκη. Εκεί, τους υποδέχθηκαν ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, και ο αρχηγός ΓΕΣ, Αλκιβιάδης Στεφανής, αλλά και οι γονείς τους.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Καμμένος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους Έλληνες στρατιωτικούς, λίγο πριν επιβιβαστούν στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος από την Αδριανούπολη για την πατρίδα.
Λίγο πριν από τις 4 τα ξημερώματα, ο Άγγελος Μητρετώδης και ο Δημήτρης Κούκλατζης, φορώντας τις στολές τους, κατέβηκαν από το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, με άγημα του στρατού να τους αποδίδει τιμές. Στη συνέχεια, οι δύο στρατιωτικοί είχαν ολιγόλεπτες συνομιλίες με τον Πάνο Καμμένο και τον αρχηγό ΓΕΣ, Αλκιβιάδη Στεφανή, ενώ αμέσως μετά έφτασε η στιγμή που περίμεναν καιρό. Έτρεξαν στους γονείς τους που τους αγκάλιασαν σφιχτά, εμφανώς συγκινημένοι.
Αμέσως μετά την άφιξή τους και την υποδοχή τους στο αεροδρόμιο Μακεδονία, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, η στρατιωτική ηγεσία και οι δύο στρατιωτικοί μετέβησαν στη Λέσχη Αξιωματικών Θεσσαλονίκης για λίγη ώρα και στη συνέχεια οι Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης μετέβησαν στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο για τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις.
Ο Πάνος Καμμένος μετέβη στην Εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στο Γ’ Σώμα Στρατού για να ανάψει ένα κερί, όπως είπε, και να ευχαριστήσει για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών ανήμερα της γιορτής της Μεγαλόχαρης.
Το παρασκήνιο της αποφυλάκισης
Το δικαστήριο που εξέτασε το αίτημα για αποφυλάκιση, όπως κάθε μήνα, αυτή την φορά παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, απεφάνθη ότι πλέον δεν συντρέχουν λόγοι να είναι προφυλακιστέοι οι Έλληνες στρατιωτικοί. Πρέπει να σημειωθεί ότι η απόφαση δεν προβλέπει περιοριστικά μέτρα.
Στη σημερινή συνεδρία οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί, που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο με τους δικηγόρους τους, ζήτησαν την άμεση αποφυλάκισή τους αφού πλέον έχει ολοκληρωθεί η μελέτη των κινητών τηλεφώνων που βρέθηκαν πάνω στους και δεν προκύπτει η κατηγορία της κατασκοπείας, αλλά μόνο η είσοδος σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή. Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί επανέλαβαν στην κατάθεσή τους πως μπήκαν στην περιοχή κατά λάθος, ακολουθώντας πατημασιές που είχαν εντοπίσει.
Ύστερα από αυτό, η εισαγγελία κατέθεσε την άποψη ότι ο χρόνος που παρέμειναν προφυλακιστέοι οι Έλληνες στρατιωτικοί είναι εντός των πλαισίων μια πιθανής ποινής για είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή, και το δικαστήριο απεφάνθη ότι όντως δεν τεκμηριώνονται κατηγορίες για κατασκοπεία. Οπότε λαμβάνοντας υπόψιν τον χρόνο που παρέμειναν προφυλακιστέοι, οι Έλληνες στρατιωτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι και θα δικαστούν μόνο με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.
Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ
Η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ήταν το πρώτο ζήτημα που είχε θέσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 11 Ιουλίου, παρουσία του Αμερικανού προέδρου ,Ντόναλντ Τραμπ, στη συνομιλία με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, και στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις 12 Ιουλίου, στο περιθώριο της Συνόδου.
Στη συνομιλία του κ. Τσίπρα με την κ. Μέρκελ ήταν παρών και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος έδωσε λεπτομέρειες για την υπόθεση της παράνομης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.
Οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, που συνόδευαν τον πρωθυπουργό στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, έθεσαν και αυτοί το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ως θέμα πρώτης προτεραιότητας στις επαφές που είχαν με ομολόγους τους υπουργούς χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.
Αμέσως μετά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ερντογάν, που κράτησε περίπου δύο ώρες, ο κ. Τσίπρας έδωσε συνέντευξη Τύπου στους δημοσιογράφους που καλύψαμε τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και σε ερώτηση συναδέλφου για το τι ακριβώς ειπώθηκε ανάμεσα στους δύο ηγέτες για το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών απάντησε ως εξής: «Κατ’ αρχάς τα λόγια μου είναι μετρημένα, ωστόσο πρέπει να σας πω ότι βγαίνοντας από τη συνάντηση έχω περισσότερες ελπίδες από ότι πριν μπω στη συνάντηση αυτή. Δεν ήταν μια εύκολη συνάντηση, για αυτό και διήρκεσε πάνω από μία ώρα και πενήντα λεπτά, σχεδόν δύο ώρες. Τέθηκαν όλα τα ζητήματα και βεβαίως από τη δική μας την πλευρά, απ τη δική μου την πλευρά, κατέστη σαφές ότι το ζήτημα των δύο είναι ένα μείζον ζήτημα ηθικής, συμβολικής και ουσιαστικής σημασίας που αφορά τη σχέση των δύο χωρών».
Έκτοτε ακολούθησε ένας μαραθώνιος διπλωματικών ενεργειών από τις ελληνικές αρχές που οδήγησαν στην απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ακριβώς ένα μήνα μετά τη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου