Τρίτη 28 Αυγούστου 2018

Πάνω απ’ όλα η υγεία!

Ποιος, τελικά κυβερνά αυτόν τον τόπο; 

Δεν είμαστε γιατροί,ούτε δικαστές, ούτε υπουργοί. Πολύ περισσότερο δεν είμαστε θιασώτες αυτού του συστήματος αλλά δεν μπορούμε να παρά να συμφωνήσουμε ότι η υγεία είναι πάνω απ’ όλα!
Μια καταγραφή των στοιχείων για την αποφυλάκιση του Φλώρου.


Τι γνωρίζουμε για την αποφυλάκιση του Φλώρου, ενός από τους καταδικασμένους για το σκάνδαλο υπεξαίρεσης των εταιρειών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος Energa – Hellas Power, που εξέτιε ποινή κάθειρξης 21 ετών για κατηγορίες σχετικά με τη συγκεκριμένη υπόθεση:
1) Τη γνωμάτευση  με την οποία αποφυλακίστηκε, όπως τη δημοσίευσε χθες το βράδυ στο facebook, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κύριος Παύλος Πολάκης. 
2) Τις οργισμένες εκτιμήσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας για το θέμα:
3) Την τοποθέτηση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για την αποφυλάκιση Φλώρου: 
«…Το Δικαστικό Συμβούλιο κρίνοντας την προηγούμενη εβδομάδα αίτημά του για υφ’ όρον απόλυση εφάρμοσε το άρθρο 110 Α’ του Ποινικού Κώδικα (όπως τροποποιήθηκε με το ν. 4356/2015) το οποίο υποχρεώνει τους Δικαστέςχωρίς τη δυνατότητα διεξαγωγής πραγματογνωμοσύνης- να διατάξουν την υφ’ όρο απόλυση, εάν διαπιστώνεται ο με ευεργετικό τρόπο υπολογισμός του 1/5 της ποινής και η αναπηρία του καταδίκου σε ποσοστό άνω του 67% από βεβαίωση του ΚΕ.Π.Α. καθιστώντας τους δύο αυτούς παράγοντες αμάχητα τεκμήρια για την υπαγωγή στη ρύθμιση.  Στην προκειμένη περίπτωση ο κρατούμενος προσκόμισε στο Δικαστικό Συμβούλιο σχετική βεβαίωση του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) που τον έκρινε ανάπηρο σε ποσοστό 70%. Επομένως δεν υπήρχε καμία άλλη δυνατότητα για το Συμβούλιο από την απόλυση του καταδίκου….» (ολόκληρη η ανακοίνωση εδώ).
  4) Το γεγονός πως ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σταύρος Κοντωνής, ζήτησε
«υπηρεσιακώς το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Χαλκίδας δια του οποίου αποφασίστηκε η αποφυλάκιση του καταδικασθέντος στην υπόθεση Energa προς έλεγχο καθώς το διατακτικό του βουλεύματος δημιουργεί πολλά και εύλογα ερωτηματικά».
5) Την εντολή της υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφης Αχτσιόγλου, στη Διοίκηση του ΕΦΚΑ
«να διενεργήσει άμεσα όλες τις απαραίτητες διοικητικές διαδικασίες, προκειμένου να ελεγχθεί η απόφαση του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) που προσδιόρισε το ποσοστό αναπηρίας καταδικασθέντος για την υπόθεση της Energa, o οποίος αποφυλακίστηκε με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Χαλκίδας»
6) Την τοποθέτηση του ίδιου του κυρίου Φλώρου, ο οποίος με δήλωση του, μεταξύ άλλων, αναφέρει:  
«Όσον αφορά τα πρoβλήματα υγείας που αντιμετωπίζω, μόλις χρειάζεται να επισημάνω ότι η λαϊκιστική ή μικρο – «πολιτική» εκμετάλλευσή τους προσβάλλει την αξία μου ως ανθρώπου, ο σεβασμός της οποίας συνιστά, σύμφωνα με το Σύνταγμά μας, υπέρτατη υποχρέωση της Πολιτείας» (ολόκληρη η δήλωση του εδώ).
7)  Ο άνθρωπος που υπέγραψε για την υγεία του Φλώρου φέρεται να μην υπέγραψε για γυναίκα με ακρωτηριασμένο πόδι. Διαβάστε εδώ
Μετά από όλα αυτά έχουμε ορισμένες απλές παρατηρήσεις:
  • Δεν είμαστε γιατροί, οπότε δεν μπορούμε να γνωρίζουμε για την υγεία του κυρίου Φλώρου. Σύμφωνα με τη σχετική γνωμάτευση έχει υψηλό ποσοστό αναπηρίας, οπότε δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε περαστικάΕάν βέβαια περάσουν τα προβλήματα υγείας που έχει τότε θα μειωθεί το ποσοστό αναπηρίας και αναγκαστεί να επιστρέψει στη φυλακή. Η υγεία, όμως, πάνω απ’ όλα.
  • Δεν είμαστε δικαστές, οπότε δεν μπορούμε να ξέρουμε ποια είναι τα περιθώρια αντίδρασης σε τέτοιου είδους αποφάσεις.
  • Δεν είμαστε υπουργοί, οπότε δεν έχουμε εικόνα για το τι συμβαίνει στις επιτροπές και στα όργανα που συμμετέχουν σε διαδικασίες αποφυλάκισης και εκτίμησης της υγείας ενός ασθενούς. 
  • Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι τους νόμους – και σε αυτές τις περιπτώσεις – κάποιοι τους ψηφίζουν και κάποιοι τους εφαρμόζουν.
  • Έχουμε, δε, ακούσει ότι υπάρχουν νόμοι ακόμα και φωτογραφικοί – και στην περίοδο που κυβερνούσε η Νέα Δημοκρατία, η οποία τώρα υποστηρίζει ότι «συνιστά πρωτοφανή πρόκληση για τους πολίτες να ελευθερώνονται εγκληματίες με υπόγειες μεθοδεύσεις».
  • Έχουμε, επίσης, πολλά παραδείγματα που οι ίδιοι νόμοι εφαρμόζονται μόνο για ορισμένους – συνήθως οικονομικά ισχυρούς – ενώ άλλοι, με κίνδυνο ακόμα και της υγείας τους, διεκδικούν ακόμα τα δικαιώματα που έχουν από ψηφισμένους νόμους. Αυτά συνέβαιναν και επί ΝΔ, που τώρα ισχυρίζεται πως «το κράτος Δικαίου δεν είναι παιχνίδι στα χέρια» (σ.σ της σημερινής κυβέρνησης). 
  • Δικό τους λοιπόν το κράτος. Δικoί τους οι νόμοι. Δική τους η δικαιοσύνη. Δικό τους το σύστημα που γεννά σκάνδαλα. Δικό τους και αυτό που τα …αθωώνει.
 Πάντως, με την μετακύλιση ευθυνών (πολιτικών, δικαστικών, ιατρικών) για το θέμα της αποφυλάκισης του Φλώρου δεν έχουμε παρά να απευθύνουμε το γνωστό ερώτημα: 
Ποιος, τελικά κυβερνά αυτόν τον τόπο; 
Και κάτι ακόμα, το οποίο φυσικά και δεν έχει καμία σχέση ούτε με την υπόθεση του κυρίου Φλώρου, ούτε με την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ούτε με τις προηγούμενες κυβερνήσεις και φυσικά ούτε με τις επόμενες, αλλά παλιά συνέβαινε στη χώρα που ζούμε. Το περιέγραφε ο αξέχαστος Νίκος Σταυρίδης στον γνωστό μονόλογο του περί ποινών.
Εκτιμούμε ότι δεν συμβαίνει, πια, αλλά – καλού κακού – τα υπενθυμίζουμε…: 


https://www.imerodromos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom