Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018

Τουλάχιστον 31.000 παιδιά εκτός Παιδικών σταθμών - Ευθύνες σε δήμους και κυβέρνηση (βίντεο)


Στην παραδοχή ότι φέτος θα μείνουν εκτός παιδικών σταθμών περί τα 30 με 35.000 παιδιά, προχώρησε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Δημήτρης Καρέλλας.

Όπως είπε «έχουν μείνει απ’ έξω αυτήν τη στιγμή 30.000 με 35.000 παιδιά» και πως «αυτήν τη στιγμή υπάρχουν τοποθετημένα 94.000 παιδιά, αν δεν κάνω λάθος το νούμερο».

Απέδωσε το πρόβλημα στο ότι «δεν υπάρχουν θέσεις, δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις για τα παιδιά» και παραδέχθηκε ότι δεν θα μπουν όλα τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν θα μπουν διότι δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να φτιάξουμε την υποδομή», ενώ για την περσινή χρονιά ανέφερε ότι έμειναν εκτός παιδικών σταθμών περίπου 10.000 με 15.000 παιδιά.

Πάντως, ο κ. Καρέλλας έριξε την ευθύνη στους δήμους λέγοντας ότι «η δικιά μας βούληση είναι, όσο το δυνατόν γρηγορότερα να φτάσουμε τους 5.000 σταθμούς από τους 3.000 που έχουμε σήμερα», ωστόσο οι δήμοι δεν δημιούργησαν θέσεις σε παιδικούς σταθμούς με τα 15 εκατ. ευρώ που εξασφαλίστηκαν για τον σκοπό αυτό από το πρωτογενές πλεόνασμα.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα στοιχεία της ΕΕΤΑΑ οι έγκυρες υποψηφιότητες ανέρχονται σε 141.000, ήδη 94.000 παιδιά έχουν λάβει voucher, ενώ με την ανακατανομή του Σεπτεμβρίου ο αριθμός των voucher θα φτάσει τις 110.000.

Δηλαδή, ο αριθμός των παιδιών που θα μείνουν εκτός παιδικών σταθμών αναμένεται να ανέλθει σε 31.000. Να σημειωθεί ότι πέρυσι, με βάση, επίσης, τα στοιχεία της ΕΕΤΑΑ, είχαν υποβληθεί έγκυρες αιτήσεις για 133.000 παιδιά και τελικά τα παιδιά που έλαβαν voucher ήταν 118.o00, επίσης, σε δύο φάσεις. Δηλαδή, είχαν μείνει εκτός 15.000 παιδιά.

ΝΔ: Εμείς δεν θα αφήσουμε κανένα παιδί εκτός

Πάντως, οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Άλλη μια ψεύτικη υπόσχεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ: Παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις όχι μόνο των αρμοδίων υπουργών, αλλά ακόμη και του Αλέξη Τσίπρα, σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας παραδέχθηκε ότι 35 χιλιάδες παιδιά θα μείνουν και φέτος εκτός παιδικών σταθμών. Επαναλαμβάνουμε την αδιαπραγμάτευτη προγραμματική μας δέσμευση: η επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν θα αφήσει κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού», σχολίασε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Σοφία Ζαχαράκη.

ΚΙΝΑΛ: Εγκληματική παράλειψη

Για «εγκληματική παράλειψη» κάνει λόγο το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Σε σχετική ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «το να μείνουν φέτος χιλιάδες παιδιά εκτός των προγραμμάτων φύλαξης σε παιδικούς σταθμούς, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ ΜΕΑ δεν αποτελεί απλώς μια ακόμα κοροϊδία της συντηρητικής Κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Είναι στην ουσία εγκληματική παράλειψη, μεγάλων διαστάσεων, στον πιο ευαίσθητο τομέα κοινωνικής πολιτικής, που επιφέρει ακόμα πιο δραματικές επιπτώσεις στην ελληνική οικογένεια. Αποτελεί, ταυτόχρονα, πλήγμα σε όποια προσπάθεια συγκράτησης των νέων ανθρώπων στη χώρα και στην όποια αντιμετώπιση του κορυφαίου προβλήματος του δημογραφικού.

ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ έχουμε βαθιά συνείδηση και άμεση προτεραιότητα την ουσιαστική στήριξη των καθημερινών και επιτακτικών αναγκών για την οικογένεια. Χθες κατατέθηκε σχετική ερώτηση από την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, για τις τεράστιες ελλείψεις στην παιδική φροντίδα και φύλαξη. Η Πρόεδρος Φ. Γεννηματά ανέδειξε ήδη στο ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ το ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ως θέμα κρίσιμο για την επιβίωση και την ανάπτυξη της χώρας. Και όσον αφορά την οικογένεια και τα παιδιά η δέσμευσή μας είναι σαφής: ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΕΚΤΟΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ», καταλήγει το ΚΙΝΑΛ.

ΚΚΕ: Ζητά άμεσα μέτρα

Μέτρα για να απορροφηθούν όλα τα παιδιά στους Παιδικούς Σταθμούς ζήτησε πριν από λίγες μέρες και το ΚΚΕ με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας. Συγκεκριμένα οι βουλευτές του κόμματος Μανώλης Συντυχάκης, Γιάννης Δελής, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης, Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιώργος Λαμπρούλης, Σταύρος Τάσσος και Θανάσης Παφίλης αναφέρουν: «Έχοντας υπόψη τα οριστικά αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα για τη δωρεάν φιλοξενία σε Παιδικούς Σταθμούς, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ με Ειδικές Ανάγκες, στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕΣΠΑ «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» για τη σχολική χρονιά 2018-2019, αποδεικνύεται ότι τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης ότι τάχα θα διευρύνει τον αριθμό υποδοχής βρεφών και νηπίων στους Παιδικούς Σταθμούς, θα στηρίξει «τα φτωχά και άνεργα νοικοκυριά κατά προτεραιότητα», είναι παραμύθια! Με βάση τα στοιχεία της ΕΕΤΑΑ υποβλήθηκαν 161.360 αιτήσεις παιδιών (σ.σ. πρόκειται για τις συνολικές αιτήσεις, εκ των οποίων, σύμφωνα με την ΕΕΤΑΑ οι 141.000 είναι έγκυρες) και έλαβαν το πολυπόθητο εισιτήριο του voucher μόλις 93.611! Πάρα τις πομπώδεις διακηρύξεις για τη δήθεν δημιουργία νέων Παιδικών Σταθμών τελικά είναι ακόμη περισσότερα τα παιδιά που αποκλείονται και φέτος, 15.455 βρέφη και 29.678 νήπια από τους Βρεφικούς και Παιδικούς Σταθμούς και 21.958 παιδιά από τις δομές των ΚΔΑΠ. Είναι παιδιά που οι οικογένειές τους καταγράφονται σε ποσοστό 65% ως άνεργοι και μερικώς απασχολούμενοι και με εισόδημα από 0 έως 12 χιλιάδες ευρώ σε ποσοστό 81%!! Ωστόσο ο πραγματικός αριθμός των παιδιών που μένουν εκτός είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς πολλές οικογένειες δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα και κατά συνέπεια δεν κατέθεσαν αίτηση. Οικογένειες που δεν θα μπορέσουν, σε μεγάλο βαθμό, να ανταποκριθούν στα τροφεία των δημοτικών Παιδικών Σταθμών (εφόσον καταφέρουν να βρουν θέση), πόσο μάλλον στα δίδακτρα των ιδιωτικών, θα βρεθούν σε σοβαρό αδιέξοδο από το Σεπτέμβρη, καθώς δεν θα έχουν πού να αφήσουν το παιδί τους.

Όμως ούτε και τα 52.761 βρέφη/νήπια και 40.850 παιδιά για τις δομές των ΚΔΑΠ που τελικά πήραν το voucher είναι βέβαιο ότι θα καταφέρουν να βρουν στην πόλη τους μια θέση σε δομές. Την περσινή χρονιά 10 χιλιάδες voucher άλλαξαν χέρια γιατί δεν υπήρχαν οι αναγκαίες δομές ανά τη χώρα.

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για δημιουργία δήθεν 400 νέων Παιδικών Σταθμών στο 2018 δεν ήταν παρά μια επικοινωνιακή απάτη. Με 50 και 70 χιλιάδες ευρώ εφάπαξ σε 212 δήμους ούτε φτιάχνεται, πολύ περισσότερο δεν στελεχώνεται με προσωπικό, ούτε λειτουργεί Παιδικός Σταθμός!»



https://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom