Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018

Υπόθεση Φλώρου: Ερευνες σε ακόμα δύο νοσοκομεία - Τρεις γνωματεύσεις από το ΕΣΥ


Από δύο ακόμα μεγάλα κρατικά νοσοκομεία της Αθήνας δόθηκαν γνωματεύσεις στον μέχρι πρότινος κρατούμενο Αριστείδη Φλώρο, προκειμένου να θεμελιωθεί το ποσοστό αναπηρίας του με το οποίο έγινε
δυνατή η αποφυλάκισή του, λίγο πριν από τον Δεκαπενταύγουστο με βάση τον νόμο Παρασκευόπουλου. 

Πηγές των υπουργείων Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης βεβαίωναν χθες προς την «Κ» ότι διενεργούνται έρευνες στη νευρολογική κλινική ενός κρατικού νοσοκομείου στον Πειραιά και στο εργαστήριο ύπνου και στο πνευμονολογικό τμήμα ενός άλλου στην Αθήνα για τις αντίστοιχες γνωματεύσεις που συνυποβλήθηκαν προς την τριμελή επιτροπή του ΚΕΠΑ, η οποία και έκανε τη σχετική άθροιση των ποσοστών αναπηρίας. Εκτός από τα δύο νοσοκομεία, μια γνωμάτευση έδωσε και ο καθηγητής ψυχιατροδικαστικής κ. Αθ. Δουζένης.

O κ. Δουζένης, που παρακολουθούσε τον κ. Φλώρο στο ψυχιατρείο των Φυλακών Κορυδαλλού, είπε σε επικοινωνία του με τον γράφοντα ότι επιμένει στη γνωμοδότησή του σε ό,τι αφορά τα ψυχιατρικά ευρήματα του κρατουμένου, χωρίς να αναφερθεί ποτέ σε αυτά.

«Εγώ δίνω μια βεβαίωση…» είπε ο κ. Δουζένης «το πώς θα αξιολογηθεί ως προς τα ποσοστά και ως προς τη νομική της χρήση, το αποφασίζουν άλλοι…».

Τόσο η διάγνωση του κ. Δουζένη όσο και εκείνη που αφορούσε την επιληψία δεν είναι δυνατόν να «μετρηθούν». Το σχετικό ΦΕΚ του Ενιαίου Πίνακα Προσδιορισμού Αναπηρίας (4591/27/12/2017) καθορίζει απλώς ως προς το ποσοστό αναπηρίας που πρέπει να αξιολογηθεί με βαρύτητα ως 35% τα εξής: «…Ο κλινικός νευρολόγος (αλλά και ο αξιολογητής αναπηρίας) έχει να απαντήσει σε τέσσερα ερωτήματα όταν έρχεται “αντιμέτωπος” με ένα παροξυσμικό φαινόμενο που θα μπορούσε να είναι επιληπτική κρίση: 1) ήταν η κρίση επιληπτική ή όχι; (π.χ. συγκοπτική κρίση, μετατρεπτική κρίση, κ.λπ.). 2) Αν ναι, τι τύπος κρίσης είναι; (π.χ. σύνθετη εστιακή, γενικευμένη, δευτεροπαθώς γενικευόμενη, κ.λπ.). 3) Με ποιο επιληπτικό σύνδρομο έχουμε να κάνουμε; (π.χ. καλοήθης παιδική επιληψία με κεντροκροταφικές αιχμές, αφαιρετική επιληψία της παιδικής ηλικίας, καλοήθης νεανική μυοκλονική επιληψία, σύνδρομο επιληπτικής εγκεφαλοπάθειας, κ.λπ.). 4) Ποια είναι η υποκείμενη αιτιολογία του επιληπτικού συνδρόμου; (π.χ. ιδιοπαθής - γενετική, όγκος, ΑΕΕ, ιπποκάμπεια σκλήρυνση, κ.λπ.).

Εξαρτάται από τους παρακάτω παράγοντες: α) συχνότητα των κρίσεων, β) τύπος των κρίσεων, γ) ποσότητα των φαρμάκων, η μακροχρόνια χρήση τους και η ανταπόκριση σε αυτά, δ) ύπαρξη ΗΕΓ/φικών διαταραχών (η παρουσία τους δεν είναι υποχρεωτικά παθογνωμονική, όμως η απουσία τους δεν αποκλείει πάντα την επιληψία), πάντα σε συνδυασμό με την κλινική εικόνα, ε) ύπαρξη νοητικών ή/και ψυχικών διαταραχών, όπως ψυχώσεων ή διαταραχής της προσωπικότητας ή, τέλος, η ύπαρξη κλινικών σημείων αποδιοργάνωσης…».

Ενα μικρό ποσοστό αναπηρίας ως 25% αναγνωρίζει ο συντάκτης του πίνακα και στο σύνδρομο υπόπνοιας. Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες της «Κ» στη δίκη που αφορούσε την απόπειρα δολοφονίας του δικηγόρου Γ. Αντωνόπουλου ο κ. Αριστείδης Φλώρος, όταν ρωτήθηκε, δεν είχε συνδυάσει την εισαγωγή του στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού με τα ευρήματα των γνωμοδοτούντων ιατρών, αλλά με την ανάγκη του να νιώθει ασφαλής.

Αντίστοιχους λόγους δεν είχε επικαλεσθεί σε προηγούμενη αίτησή του που είχε απορριφθεί από δικαστικό συμβούλιο της Αθήνας το 2017. Ο αρμόδιος υφυπουργός για τα ΚΕΠΑ Τάσος Πετρόπουλος είχε δηλώσει πριν από ένα διήμερο ότι κακώς αξιολογείται η κατάθλιψη ως λόγος απόδοσης ποσοστού αναπηρίας, καθώς αποτελεί συνηθισμένη κατάσταση των κρατουμένων.

TΑΣΟΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ
http://www.kathimerini.gr/

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Επειδη πηρε απο μεγαλα νοσοκομεια βεβαιωσεις οτι
εχει προβληματα υγειας ? Οχι βεβαια Οι γιατροι δεν
ειναι ειναι ολοι αδιαφθοροι Οι φακελακηδες που εχουν
αναδειχθει τα τελευταια χρονια δειχνουν το μεγεθος
της διαφθορας Το οτι πολλοι υπηρετουν και στο δημο
σιο κι αυτο δεν λεει τιποτα αφου εχουν και τα ια
τρεια τους οπυ κανουν τη βρωμικη δουλεια

Read more: Go to TOP and Bottom