Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018

Τρικολόρε μνημονιακοί σε …μεταμνημονιακές υποσχέσεις


του Παναγιώτη Θεοδωρόπουλου

Με το 1/3 το εργαζόμενων της χώρας να δουλεύει σε καθεστώς μερικής απασχόλησης και σχεδόν 7 στους 10 να μην καλύπτονται από Συλλογικές συμβάσεις εργασίας, άρα να εξαιρούνται αυτόματα από οποιαδήποτε
αύξηση του κατώτατου μισθού, ο Αλ. Τσίπρας βγήκε σήμερα για να υποσχεθεί την αύξηση του (!) στην ομιλία του, στη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Χωρίς φυσικά να προσδιορίσει το χρόνο εφαρμογής του μέτρου, ούτε τον αριθμό των εργαζομένων που θα αφορά η αύξηση του κατώτατου μισθού, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να ντύσει τα «μεταμνημονιακά» λογίδρια του, με υποσχέσεις περί «ανάκτησης της εργασίας, με αξιοπρεπείς αμοιβές και με αξιοπρεπείς συνθήκες».

Παραμονές τις ΔΕΘ του 2018 και τέσσερα χρόνια μετά τις υποσχέσεις που είχε μοιράσει. από το εκείνο το ίδιο βήμα το 2014, με το «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» (το θυμάται άραγε κανείς), ο Αλέξης Τσίπρας δίνει και πάλι …751 ευρώ μισθό.

Εκείνες τις εξαγγελίες πριν τέσσερα χρόνια της πήρε ο «Βαρδάρης» και της έφερε στην Αθήνα μεταλλαγμένες στο τρίτο μνημόνιο… Οι τωρινές όμως έχουν ένα πλεονέκτημα! Ποιο; Μας το εξήγησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός: «Όλους εμάς που βρισκόμαστε σε αυτό το τραπέζι, αριστερούς, οικολόγους, κεντροαριστερούς αλλά και κεντροδεξιούς, η προοπτική της κοινωνικής δικαιοσύνης, στην οποία όλοι πιστεύουμε, είναι που μας διαφοροποιεί από τις δυνάμεις του ακραίου φιλελευθερισμού»!!!

Αυτοί που ψήφισαν τρία μνημόνια. Συμμετέχοντας ο καθένας, σε κάποια από τις μνημονιακές κυβερνήσεις, για τον πρωθυπουργό είναι οι …δυνάμεις που αντιπαλεύουν τον ακραίο φιλελευθερισμό! Οι τρικολόρε μνημονιακοί …εγγυητές της μεταμνημονιακής παροχολογίας.

Είναι οι πολιτικοί που την ίδια στιγμή που διατηρούν άθικτους όλους τους αντεργατικούς μνημονιακούς νόμους. Δεν καταργούν νόμους που επέβαλαν μισθούς των 300, 400 και 500 ευρώ, υπόσχονται αύξηση του κατώτατου μισθού. Το ξέρουν καλά εξάλλου το «παραμύθι» το έχουν πουλήσει οκτώ χρόνια από διάφορες κυβερνητικές θέσεις…

Πίσω από τις υποσχέσεις τους, επιχειρούν να κρυψούν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει ψηφίσει την αύξηση του αφορολόγητου από το 2019 που θα επιφέρει τεράστιες απώλειες για τους εργαζομένους αφού θα κληθούν να πληρώσουν φόρο και όσοι λαμβάνουν ακόμα και 400 ευρώ το μήνα! Οποία αύξηση λοιπόν και να δώσουν, όποιους λίγους εργαζόμενους και αν αφορά, θα την πάρουν πίσω διπλή και τριπλή από όλους τους εργαζομένους.

Η μόνη ξεκάθαρη δέσμευση του πρωθυπουργού είναι η παρότρυνση προς τους υπουργούς του να «κατανοήσουν» ότι «προϋπόθεση για την ανάκτηση της εργασίας στη χώρα μας είναι η δημιουργία ενός φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος». Δηλαδή η παροχή στο κεφάλαιο όλων των διευκολύνσεων για την αύξηση της κερδοφορίας του.

Ο Τσίπρα προσπάθησε επίσης να καλλιεργήσει εκ νέου ελπίδες για μη εφαρμογή νέων περικοπών στις συντάξεις, την ίδια στιγμή που οι εκπρόσωποι των δανειστών ξεκαθαρίζουν ότι πρόκειται για «διαρθρωτικό μέτρο» που έχει «συμφωνηθεί να εφαρμοστεί ανεξάρτητα από το δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Με άλλα λόγια ακόμα και αν πάρει μια μικρή παράταση η κυβέρνηση Τσίπρα για την «σφαγή» των συντάξεων έχει δεσμευτεί να την εφαρμόσει, μέσω του μνημονίου ως «μεταρρυθμιστική» τομή!

Οι αναφορές του λοιπόν ότι με την …έξοδο από τα μνημόνια «έχει κλείσει ο κύκλος των μειώσεων και των περικοπών» και αρχίζει «ο ενάρετος κύκλος της δίκαιης ανάπτυξης», είναι κάλπικες, αφού οι περικοπές, οι νέοι και παλιοί φόροι, οι αντεργατικοί και αντιασφαλιστικοί νόμοι παραμένουν σε ισχύ. Ταυτόχρονα νέοι έχουν ψηφιστεί και υπάγονται στους μεταμνημοανιακούς ελέγχους της «επιτήρησης» των δανειστών.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ταυτόχρονα άξονα της πολιτικής του και την οικοδόμηση ενός «νέου κοινωνικού κράτους», το οποίο προφανώς θα εγκαινιαστεί με την οριστική κατάργηση ακόμα και του ΕΚΑΣ που επέβαλε η κυβέρνηση του…

Υ.Γ: Την αναφορά του Τσίπρα περί «ηθικού πλεονεκτήματος» της κυβέρνησης του, η οποία πηγάζει από την …«εντιμότητας» της, θα αρκεστούμε να την σχολιάσουμε μονολεκτικά: Ξετσίπωτοι…
https://www.imerodromos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom