Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

Επιμονή του ΔΝΤ για περικοπή των συντάξεων - Αμυνες από Αθήνα και Κομισιόν - Τελικός κριτής το Eurogroup


Οι συμφωνημένες περικοπές στις συντάξεις 1/1/ 2019 θα αποτελέσουν για ακόμη μία φορά πεδίο αντιπαράθεσης, κατά την πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση που θα αρχίσει στις 10 Σεπτεμβρίου.

Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Βερολίνο εξακολουθούν να τηρούν «σκληρή γραμμή», την ώρα που η Κομισιόν φέρεται να αναζητεί έναν συμβιβασμό. Ωστόσο, κρίνεται απίθανο το μέτρο να μην εφαρμοστεί, με το καλύτερο δυνατό σενάριο για την ώρα για την Αθήνα να είναι η αναβολή του μέτρου ή η τμηματική περικοπή των συντάξεων σε τρεις ή τέσσερις δόσεις.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει πως δεν πρέπει να ανασταλεί η μείωση των συντάξεων. Αυτή τη φορά, ωστόσο, δεν επικαλείται δημοσιονομικούς λόγους, αλλά διαρθρωτικούς, δηλαδή τη γήρανση του πληθυσμού και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος. Αυτή τη θέση αναμένεται να υποστηρίξει ο επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου κατά την αξιολόγηση.

Η Κομισιόν, από την πλευρά της, εμφανίζεται διαλλακτικότερη και αναζητεί συμβιβαστική λύση. Μια τέτοια λύση θα διευκολύνει προφανώς την κυβέρνηση, η οποία θέλει να αποφύγει τις περικοπές με κάθε κόστος.

Στο θέμα πήρε σαφή θέση σε πρόσφατη συνέντευξή του και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, ο οποίος προειδοποίησε να μην παραβιαστούν όσα συμφωνήθηκαν για τις συντάξεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και το ρόλο του ΔΝΤ στο μηχανισμό της μεταμνημονιακής επιτήρησης της Ελλάδας. «Pacta sunt servanda» (οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται) είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σολτς.

Σε κάθε περίπτωση την τελική απόφαση θα λάβει το Eurogroup, τον Οκτώβριο ή λίγο αργότερα, πριν από την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Εν τω μεταξύ, σήμερα συνεδριάζει το EuroWorking Group, όπου οι συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών θα συναντηθούν με τα τεχνικά κλιμάκια για να εξεταστούν τα πρώτα «μεταμνημονιακά βήματα» της Ελλάδας και τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 30/8/18

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom