Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

"Καλπάζει" ο ιός του Δυτικού Νείλου: 16 θύμαται,133 τα κρούσματα σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ

Σε 133 ανέρχονται πλέον τα περιστατικά ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα,ενώ 16 άνθρωποι πέθαναν, όπως επισήμανε σήμερα η υπεύθυνη του γραφείου Νοσημάτων που
Μεταδίδονται με Διαβιβαστές του ΚΕΕΛΠΝΟ, Δανάη Περβανίδου,μιλώντας στον ρ/σ «Πρακτορείο 104,9 FM».

Σημειώνεται ότι οι θάνατοι από τον ιό αυξήθηκαν κατά πέντε σε έξι μόλις ημέρες, καθώς μέχρι τις 23 Αυγούστου, που εκδόθηκε η τελευταία ενημέρωση από το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο αριθμός των ανθρώπων που κατέληξαν ήταν 11.

Η εκπρόσωπος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) τόνισε ότι «δυστυχώς η διασπορά του ιού είναι αρκετά μεγάλη και έχουν εντοπιστεί κρούσματα σε πολλούς δήμους, με βασικά επίκεντρα την Αττική και την Κεντρική Μακεδονία». Πρόσθεσε ότι «φέτος έχουμε πολλά περιστατικά που έχουν διαγνωστεί.

Έχουμε μια πρόωρη έναρξη της κυκλοφορίας του ιού του Δυτικού Νείλου και σε αυτό συντέλεσαν οι υψηλές θερμοκρασίες και οι βροχοπτώσεις στις αρχές του καλοκαιριού».

«Θεωρούμε ότι βρισκόμαστε στην κορύφωση της συρροής κρουσμάτων από τα μέσα Αυγούστου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, ωστόσο άλλες χρονιές είχαμε κρούσματα και στις αρχές Οκτωβρίου» είπε η κα Περβανίδου και συνέστησε στους πολίτες να λαμβάνουν όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας.

Πρόσθεσε ότι «το 80% των ανθρώπων που μολύνονται είναι ασυμπτωματικοί, το 20% αναπτύσσουν μια ιογενή συνδρομή και το 1% εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα και αυτά είναι κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας και με υποκείμενα νοσήματα» και εξήγησε πότε και ποια συμπτώματα θα πρέπει να μας ανησυχήσουν.

«Όταν αναπτύσσονται κάποια συμπτώματα είναι καλό να απευθυνόμαστε στο γιατρό μας. Τα απλά συμπτώματα που δημιουργούνται όταν έχουμε την απλή ίωση του Δυτικού Νείλου, είναι πυρετός, πονοκέφαλος, διάρροιες, εμετοί, έντονη καταβολή και κόπωση. Στην περίπτωση όμως που υπάρχουν συμπτώματα του κεντρικού νευρικού συστήματος, όπως η πτώση του επιπέδου συνείδησης, λήθαργος, υπνηλία, τότε ο ασθενής πρέπει άμεσα να νοσηλευτεί» διευκρίνισε η κα Περβανίδου.

Σχολιάζοντας δε την ανθεκτικότητα των κουνουπιών είπε ότι «καλό είναι να χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητικά με δραστικές ουσίες που έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικές όπως: DEET, Πικαριδίνη/ικαριδίνη, ΙR3535 και αιθέρια έλαια ευκαλύπτου».

Η υπεύθυνη γραφείου Νοσημάτων που Μεταδίδονται με Διαβιβαστές του ΚΕΕΛΠΝΟ, ανέφερε ότι το Κέντρο έχει κάνει ήδη συστάσεις προς τις τοπικές αρχές για εντατικοποίηση των προγραμμάτων καταπολέμησης των κουνουπιών.

Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom