Τρίτη 28 Αυγούστου 2018

Τι σημαίνει ο τελευταίος μικρής εμβέλειας ανασχηματισμός του Τσίπρα

ΠΟΥ ΣΤΟΧΕΥΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Ο Αλέξη Τσίπρας στον δεύτερο ανασχηματισμό που έκανε μέσα στο 2018 που είναι και ο τελευταίος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πριν την πραγματική αλλαγή που θα γίνει με τις εκλογές επέλεξε να μην αλλάξει σχεδόν τίποτα στα υπουργεία-κλειδιά.

Να δώσει τόπο στην γενιά του χρησιμοποιώντας στελέχη με τα οποία έχει στενή συνεργασία αλλά και να κάνει το άνοιγμα προς τα δεξιά με την Παπακώστα διατηρώντας παράλληλα την πασοκική φυσιογνωμία με τις επιλογές Ξενογιαννακοπούλου και Μπόλαρη.

Αν εξαιρέσουμε το υπουργείο Εσωτερικών από το οποίο έφυγε ο Σκουρλέτης για να αναλάβει θέση στο κόμμα οι υπόλοιποι βασικοί υπουργοί έμειναν αμετακίνητοι.

Τσακαλώτος, Δραγασάκης, Καμμένος, Κοτζιάς, Παππάς, Σταθάκης, Σπίρτζης, Αχτσιόγλου, Γαβρόγλου, Ξανθός, Κουντουρά, Βίτσας, Φλαμπουράρης, διατήρησαν τα χαρτοφυλάκιά τους κάτι που σημαίνει ότι εφεδρείες για αυτούς δεν υπάρχουν.

Κοντονής, Κουρουμπλής, Αποστόλου, Κονιόρδου κατέβηκαν από το καράβι και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε την διάθεση που θα έχει τις επόμενες ημέρες ο πρώτος για τον οποίο λέγεται ότι του προτάθηκε θέση στο κόμμα αλλά την αρνήθηκε.

Ο Αλέξης Χαρίτσης στο υπουργείο Εσωτερικών, ο Μιχάλη Καλογήρου στο Δικαιοσύνης κι η Κατερίνα Νοτοπούλου στο Μακεδονίας-Θράκης είναι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού και η επιλογή τους ήταν αναμενόμενη.

Η επιλογή της Κατερίνας Παπακώστα για πολλούς δεν ήταν έκπληξη καθώς τόνιζαν ότι ήρθε ο καιρός για τον Τσίπρα να κάνει άνοιγμα στην καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ και δεν θα λογάριαζε ότι στο παρελθόν είχε συγκρουστεί μαζί της πολλές φορές.

Σε ότι έχει να κάνει με τοπ άνοιγμα στην κεντροαριστερά η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αλλά και η Μυρσίνη Ζορμπά και ο Μάρκος Μπόλαρης για τον πρωθυπουργό την εξυπηρετούν.

Συνολικά η νέα κυβέρνηση περιλαμβάνει 51 υπουργούς, αναπληρωτές και υφυπουργούς, και 13 γυναίκες σε έναν μάλλον άνευρο ανασχηματισμό που περισσότερο έχει στόχευση τις εκλογές παρά την διακυβέρνηση.
NEWSROOM ELEFTHEROSTYPOS.GR

Bloomberg για ανασχηματισμό: Μικρής εμβέλειας με το βλέμμα στις εκλογές

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προέβη σε ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου, καθώς η χώρα εισέρχεται στον τελευταίο χρόνο πριν από τις προγραμματισμένες εκλογές, το φθινόπωρο του 2019, μεταδίδει το Πρακτορείο Bloomberg.

“Σ΄ έναν μικρής εμβέλειας ανασχηματισμό που άφησε τα περισσότερα από τα μεγαλύτερα υπουργεία ανέγγιχτα, ο Αλέξης Χαρίτσης έγινε υπουργός Εσωτερικών, έχοντας προηγουμένως υπηρετήσει ως αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας. Ο Φώτης Κουβέλης, ο πρώην αρχηγός του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς, τοποθετήθηκε υπουργός Ναυτιλίας, έχοντας συμμετάσχει στην κυβέρνηση ως αναπληρωτής υπουργός Άμυνας. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος εποπτεύει τις μεταρρυθμίσεις που οδήγησαν τη χώρα στην έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης, παρέμεινε στη θέση του. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος πέτυχε τη συμφωνία με την πΓΔΜ για τη διαφωνία για την ονομασία, διατήρησε επίσης το αξίωμα του» γράφει το Bloomberg.

Η Ελλάδα ολοκλήρωσε την περασμένη εβδομάδα επισήμως το πρόγραμμα διάσωσης μετά από μια εννιάχρονη κρίση χρέους που έφερε μέτρα λιτότητας και μια κάμψη που εξάλειψε το ένα τέταρτο της οικονομικής της παραγωγής.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έγινε πρωθυπουργός το 2015, θα έρθει αντιμέτωπος με την κρίση των ψηφοφόρων για το χειρισμό του τα τελευταία χρόνια της κρίσης στις κοινοβουλευτικές εκλογές που προγραμματίζονται τον Σεπτέμβριο του 2019, αν και ορισμένοι αναμένουν ότι θα μπορούσαν να διεξαχθούν νωρίτερα.

Οι εκλογές κατά πάσα πιθανότητα θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2019 και θα είναι «εξαιρετικά πολωτικές», σύμφωνα με τον Αριστείδη Χατζή, καθηγητή Νομικής και Οικονομίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η εκλογική αναμέτρηση θα μπορούσε να δει τη χώρα να κινείται εκ νέου περισσότερο προς ένα διπολικό σύστημα, με τους ψηφοφόρους να συρρέουν είτε στο ΣΥΡΙΖΑ είτε στο κόμμα της αντιπολίτευσης της Νέας Δημοκρατίας, όπως επισήμανε.

Ο κ. Τσίπρας θα δώσει την επόμενη εβδομάδα ομιλία στο ετήσιο συνέδριο της ΔΕΘ, ένα γεγονός στην ελληνική πολιτική ατζέντα, όπου οι αρχηγοί των κομμάτων παρουσιάζουν παραδοσιακά τις θέσεις τους πριν από τις εθνικές εκλογές.

Με την κυβέρνηση αισιόδοξη ότι μπορεί να κερδίσει τον κύριο στόχο πλεονάσματος του προϋπολογισμού ύψους 3,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος φέτος, ο Τσίπρας μπορεί να έχει κάποιο περιθώριο ελιγμών για τη θέσπιση νομοθετικών μέτρων υπέρ των Ελλήνων με χαμηλότερο εισόδημα.

Αλλά η κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη από μια συμφωνία με τους πιστωτές του προγράμματος διάσωσης για περαιτέρω περικοπή των συντάξεων το 2019. Επίσης, πρέπει να διατηρήσει ένα «μαξιλάρι” ρευστότητας για τη στήριξη των μελλοντικών εξόδων στις αγορές ομολόγων, αναφέρει το Bloomberg.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom