Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018

Σεισμός στη Θεσσαλία: Εικόνες καταστροφής - Ρωγμές σε σπίτια και κατολισθήσεις σε Τρίκαλα και Καρδίτσα (φωτο & βίντεο)


O σεισμός των 5,1 Ρίχτερ αφήνει πίσω ζημιές σε σπίτια, δρόμους και επιχειρήσεις - Ο κόσμος βγήκε από τα σπίτια του σε Τρίκαλα, Καρδίτσα και άλλες περιοχές - Εγκλωβισμένοι οδηγοί στα αυτοκίνητά τους σε περιοχές που έγιναν κατολισθήσεις - Τι λένε οι σεισμολόγοι που μελετούν την εξέλιξη του φαινομένου.

Ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ που έγινε στις 10.12 και έγινε αισθητός σε Τρίκαλα, Λάρισα και Καρδίτσα αφήνει πίσω καταστροφές αλλά ευτυχώς κανέναν τραυματία. Ο σεισμός αρχικά είχε μέγεθος 5,2 ρίχτερ αλλά σύμφωνα με την αυτόματη λύση του γεωδυναμικού Ινστιτούτου αναθεωρήθηκε σε 4,9 Ρίχτερ και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το επίκεντρό του εντοπίζεται 35 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Τρικάλων σε ορεινά χωριά στην λίμνη Πλαστήρα.
Κάτοικοι της περιοχής του Δήμου Πλαστήρα, ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως ο σεισμός ήταν ιδιαίτερα αισθητός. Επίσης πολλοί κάτοικοι των Τρικάλων και της Καρδίτσας βγήκαν έντρομοι έξω από τα σπίτια τους. Μέχρι τώρα έχουν αναφερθεί κατολισθήσεις σε επαρχιακούς δρόμους, οι οποίες ευτυχώς δεν έχουν προκαλέσει τραυματισμούς.
Σε δρόμους της Θεσσαλίας βλέπουμε ζημιές σε αυτοκίνητα από τις κατολισθήσεις αλλά και ρωγμές σε σπίτια. Πολλά καταστήματα που ήταν ανοιχτά στην ευρύτερη περιοχή, είδαν τα προϊόντα τους να πέφτουν από ράφια και ψυγεία. Οι φωτογραφίες που έρχονται στο φως από Τρίκαλα και Καρδίτσα δείχνουν τις πρώτες  εικόνες καταστροφής.

Σεισμός: Εικόνες καταστροφής σε Τρίκαλα και Καρδίτσα

 σεισμός
Βίντεο από τις κατολισθήσεις περίπου μισό χιλιόμετρο έξω από το χωριό Κνίσεβο (Αργιθέα) ανέβασε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Γιάννης Κωνσταντέλος. Μάλιστα, όπως υποστηρίζει στο βίντεο, λόγω των κατολισθήσεων δεν είναι εφικτή η οδική επικοινωνία με αποτέλεσμα να είναι εγκλωβισμένα αρκετά αυτοκίνητα στο σημείο. Για το λόγο αυτό, ζητά την άμεση επέμβαση των αρχών.

Ρωγμές σε σπίτια μετά τον σεισμό

Ο επικεφαλής του Δήμου της Λίμνης Πλαστήρα, Δημήτρης Τσιαντής, επισημαίνει επίσης, πως μέχρι τώρα δεν έχουν αναφερθεί ιδιαίτερες ζημιές σε κατοικίες, μετά από επικοινωνία που είχε ο ίδιος με το σύνολο των προέδρων του δήμου. Ο Γιώργος Κωτσός, δήμαρχος Μουζακίου, τονίζει επίσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως έχουν αναφερθεί ρωγμές σε ελάχιστες παλαιές κατοικίες, κυρίως στα ορεινά του δήμου, ενώ οι λίγες κατολισθήσεις και πτώσεις βράχων αντιμετωπίζονται από τη δημοτική αρχή.
Ο Δήμος Τρικκαίων ενημερώνει τους κατοίκους του δήμου ότι λειτουργούν τέσσερις τηλεφωνικές γραμμές για τους πολίτες (2431351100, 2431351200, 2431032330, 2431020000) προκειμένου να εξυπηρετηθούν σχετικά με προβλήματα που ενέσκηψαν από το σεισμό. Όλη τη διάρκεια της ημέρας οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται για να αναφέρουν τυχόν βλάβες, ζημιές, προβλήματα και οτιδήποτε σχετίζεται με τον σεισμό της 31ης Αυγούστου 2018. Η πολιτική προστασία του Δήμου Τρικκαίων έχει ενεργοποιηθεί από την πρώτη στιγμή. Κάτοικοι μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είπαν πως αυτό που έγινε σήμερα ήταν τρομακτικό, ότι δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ.

Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν την εξέλιξη

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σεισμολόγος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θανάσης Γκανάς, δήλωσε πως ο ίδιος θεωρεί ότι είναι φυσιολογική η σεισμική δόνηση για την περιοχή της Πίνδου και δεν προκαλεί ανησυχία. Σύμφωνα με τις περισσότερες μαρτυρίες ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΘ Ευθύμιο Λέκκα το επίκεντρο εντοπίζεται στη Λίμνη Πλαστήρα του νομού Καρδίτσας. Όπως είπε κουνήθηκε ο μισός κορμός της Ελλάδας.
Η σεισμική δόνηση εκτός από την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα έγινε αισθητός σε Κατερίνη, Βόλο, Λάρισα, Κέρκυρα, Κοζάνη, Γρεβενά, Βέροια, Τρίκαλα, Λαμία, Γιάννενα, Άρτα, Αγρίνιο, Ναύπακτο και Κεφαλονιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom