Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

Νύχτα αγωνίας για 875 επιβάτες του Ελευθέριος Βενιζέλος - Φωτιά στο πλοίο,έφτασαν σώοι οι επιβάτες (φωτο & βίντεο)

Δραματικές στιγμές κατά την επιστροφή στον Πειραιά

Ολονύχτιο θρίλερ έζησαν οι 875 επιβάτες του πλοίου Ελευθέριος Βενιζέλος - Είχε ξεκινήσει χθες το απόγευμα για τα Χανιά και μεσοπέλαγα ξέσπασε φωτιά στο γκαράζ - Λίγο μετά τις 04:00 τα ξημερώματα έφτασε στο λιμάνι
του Πειραιά - Ολοκληρώθηκε η αποβίβαση των επιβατών - Δεν υπάρχουν τραυματισμοί - Δείτε εικόνες μέσα από το πλοίο από τη στιγμή της φωτιάς

Μια άνευ προηγουμένου περιπέτεια έζησαν οι 875 επιβάτες και το 140μελές πλήρωμα του πλοίου Ελευθέριος Βενιζέλος, που στις 22:00 το βράδυ της Τρίτης (28.08.2018) είχε αναχωρήσει για τα Χανιά αλλά, από αδιευκρίνιστη αιτία, τα ξημερώματα ξέσπασε φωτιά στο γκαράζ. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε ενώ το πλοίο έπλεε 8 ναυτικά μίλια ανοιχτά της νησίδας του Αγ. Γεωργίου.
Ήταν λίγο μετά τα μεσάνυχτα όταν άρχισαν να βγαίνουν καπνοί από το πέμπτο γκαράζ και από τους αεραγωγούς μέσα στο καράβι. Στο εσωτερικό του καραβιού οι επιβάτες μύριζαν καμένο, υπήρχε παντού καπνός και η ατμόσφαιρα ήταν θολή. Υπήρξαν και μαρτυρίες επιβατών πως ενώ βρίσκονταν στις καμπίνες τους, άκουσαν έκρηξη. Για την ώρα, πάντως, αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί αφού δεν είναι γνωστή η αιτία που προκάλεσε τη φωτιά στο πλοίο.
Το πλήρωμα έδωσε στους επιβάτες αμέσως εντολή να φορέσουν σωσίβια, όπως κι έγινε.
 


Φωτογραφία ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ο πλοίαρχος του «Ελευθέριος Βενιζέλος» ενημέρωσε αμέσως για το συμβάν τον θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας. Κατά τις πρώτες πληροφορίες, η πυρκαγιά πιθανόν ξεκίνησε από φορτηγό, πάντως τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο, αφού τέθηκαν σε λειτουργία τα αυτόματα συστήματα πυρόσβεσης.

Το τέλος της αγωνίας

Ήταν λίγο μετά τις 04:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης (29.08.2018) όταν το πλοίο της ΑΝΕΚ επέστρεψε στον Πειραιά και αφού έδεσε στο λιμάνι της κρουαζιέρας, στην ακτή Ξαβερίου. Αμέσως ξεκίνησε με τη χρήση κλίμακας της πυροσβεστικής υπηρεσίας η αποβίβαση των επιβατών. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε περίπου στις 07:00 το πρωί.
Οι επιβάτες κατέβηκαν από την πλαϊνή πόρτα με μια σκάλα που χώραγε δυο άτομα και γι’ αυτό η διαδικασία εκκένωσης του πλοίου διήρκεσε σχεδόν τρεις ώρες. Με λεωφορεία κατευθύνθηκαν εκτός λιμανιού όπου τους περίμεναν εκατοντάδες συγγενείς και φίλοι.
Με λεωφορεία μεταφέρθηκαν στην πύλη Ε3 όπου το πρωί αναχωρεί πλοίο της ΑΝΕΚ για Χανιά. Κάποιοι έφυγαν και με ταξί προκειμένου να μην περιμένουν δυο ώρες στο λιμάνι, ανάμεσα τους άτομα με ειδικές ανάγκες, οικογένειες με μωρά και ηλικιωμένοι. Πολλοί από τους επιβάτες με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας αναμένεται να καταλύσουν σε ξενοδοχεία.
Στην πύλη Ε12 έφτασαν και δυο ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ καθώς υπήρχαν παιδιά και ενήλικες που αντιμετώπιζαν αναπνευστικά προβλήματα από τον καπνό. Το γκαράζ του πλοίου δεν έχει ανοίξει ακόμα και δεν είναι γνωστό αν υπάρχουν ζημιές σε αυτοκίνητα επιβατών. Η ΑΝΕΚ ενημέρωσε τους επιβάτες πως τις αποσκευές και τα οχήματα τους θα τα παραλάβουν σε τρεις ημέρες μόλις καταγράφουν οι ζημιές στο γκαράζ του «Ελευθέριος Βενιζέλος». 
Δέκα οχήματα με 48 πυροσβέστες και δύο ομάδες της ΕΜΑΚ συμμετέχουν στην επιχείρηση πλήρους κατάσβεσης της φωτιάς στο πλοίο.
Δεν υπάρχουν τραυματισμοί και από το πλοίο αναδίδεται μόνο καπνός, όμως παρ’ όλ’ αυτά στελέχη της πυροσβεστικής υπηρεσίας θα ερευνήσουν εξονυχιστικά τους χώρους του γκαράζ, προκειμένου να δοθούν ξεκάθαρες οδηγίες για το αν θα πρέπει να ανοίξει ο καταπέλτης των οχημάτων.


Φωτογραφία ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφία ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφία ΑΠΕ – ΜΠΕ

Το πλοίο μετέφερε 80 φορτηγά και 152 ΙΧ οχήματα.
Στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται στελέχη της πλοιοκτήτριας εταιρείας τα οποία αναμένεται να μεριμνήσουν για όλους τους επιβάτες και τα οχήματά τους. Από την πρώτη στιγμή του συμβάντος, στο υπουργείο Ναυτιλίας ήταν ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός και το επιτελείο του αρχηγείου του λιμενικού σώματος.
Εικόνες από την επιχείρηση στο λιμάνι του Πειραιά 

«Σκεφτήκαμε να πηδήξουμε»

Σοκαριστικές είναι οι μαρτυρίες ανθρώπων που βρίσκονταν στο πλοίο την ώρα που ξέσπασε η φωτιά.
«Έβγαιναν καπνοί από το αμπάρι. Μας ανέβασαν στο κατάστρωμα και μας έδωσαν σωσίβια» είπε ένας άνδρας λίγο αφού το πλοίο έφτασε στον Πειραιά. Χαρακτηριστική της κατάστασης που έζησε ήταν η δήλωσή του πως «φτάσαμε ένα βήματα πριν πηδήξουμε».
Δείτε τη μαρτυρία του

Το χρονικό του θρίλερ στο Ελευθέριος Βενιζέλος

Το πλοίο έπλεε ανοιχτά της Ύδρας όταν ξέσπασε η φωτιά. Σήμανε συναγερμός στο Κέντρο Επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης, ενώ κοντά στο Ελευθέριος Βενιζέλος κατά τη διάρκεια του συμβάντος έσπευσαν 9 πλωτά του λιμενικού σώματος, ρυμουλκά, ένα φορτηγό και τρία επιβατηγά πλοία.
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η φωτιά ξεκίνησε από φορτηγό ψυγείο. Αρχικά υπήρξε σχέδιο εκκένωσης του καραβιού, ενώ από την πρώτη στιγμή έσπευσαν στη θαλάσσια περιοχή κοντά στην Ύδρα, οκτώ παραπλέοντα πλοία εκ των οποίων ένα Blue Star καθώς και δυο σκάφη του λιμενικού. Στη συνέχεια, το Ελευθέριος Βενιζέλος προσέγγισαν και 2 πυροσβεστικά πλοιάρια και μια ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ, ενώ στην περιοχή πετούσε και ένα ελικόπτερο.
Αφού επανεκτιμήθηκε η κατάσταση, αποφασίστηκε να επιστρέψει το πλοίο στον Πειραιά. Ο πλοίαρχος έριξε ταχύτητα και χωρίς να προκληθεί πανικός το πλοίο επέστρεψε στον Πειραιά λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα. Στην Πύλη 12, όπου έδεσε το πλοίο βρίσκονταν ήδη οχήματα της πυροσβεστικής και ένα πλωτό πυροσβεστικό και ξεκίνησε η μεγάλη επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς.
Όλοι οι επιβάτες του πλοίου παρέμειναν με ασφάλεια σε δύο σταθμούς συγκέντρωσης, στο πρυμναίο τμήμα του σκάφους.
Εικόνες μέσα από το πλοίο


Φωτογραφία ekriti.gr
Φωτογραφία ekriti.gr
Φωτογραφία ekriti.gr

Σαντορινιός: Θα γίνει έρευνα

«Η διαδικασία αποβίβασης των επιβατών του πλοίου Ελευθέριος Βενιζέλος ολοκληρώθηκε με επιτυχία, χωρίς προβλήματα και τραυματισμούς, μετά τη συντονισμένη επιχείρηση του λιμενικού σώματος, της πυροσβεστικής υπηρεσίας και του ΕΚΑΒ», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός.
«Αυτή τη στιγμή προχωράμε στην προσπάθεια πλήρους κατάσβεσης της φωτιάς και στη συνέχεια θα ακολουθήσει έρευνα για τα αίτια που την προκάλεσαν», πρόσθεσε ο υφυπουργός.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΜΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom