Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

Φοιτητική στέγη: Μικρή προσφορά, μεγάλη ζήτηση - Η κατάσταση στις πόλεις της Περιφέρειας


Με τις πόλεις της Περιφέρειας που υποδέχονται τους φοιτητές συνεχίζει σήμερα το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων την παρουσίαση της κατάστασης που επικρατεί στην φοιτητική στέγη.

Σήμερα παρουσιάζεται η κατάσταση στις πόλεις της Περιφέρειας και η παρουσίαση θα ολοκληρωθεί αύριο με την καταγραφή της φοιτητικής στέγης σε Αθήνα και Πειραιά. Χθες παρουσιάστηκε η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη.

Πάτρα: Τιμές για όλα τα βαλάντια
Προσφορά που υπερκαλύπτει τη μεγάλη ζήτηση διαπιστώνεται στην ενοικίαση φοιτητική στέγης στην Πάτρα.
«Υπάρχουν λύσεις για όλα τα βαλάντια» δηλώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κτηματομεσίτης Στάθης Χονδρομάρας, επισημαίνοντας ότι στην Πάτρα υπάρχουν πολλά διαθέσιμα ακίνητα που μπορούν να καλύψουν όχι μόνο την ζήτηση στέγης από τους νέους φοιτητές αλλά και τις επιλογές της κάθε οικογένειας.
Οι τιμές σημειώνει ο κ. Χονδρομάρας «κυμαίνονται για νέες κατασκευές και αφορούν γκαρσονιέρες ή studios από 250 έως 300 ευρώ το μηναίο μίσθωμα, ενώ εάν πρόκειται για κατασκευές άνω των 25 ετών οι τιμές διαμορφώνονται από 150 έως 220 ευρώ στις περιοχές του κέντρου στην πόλης έως και την περιοχή της Αγυιάς».
Αντίστοιχα για διαμερίσματα που βρίσκονται κοντά στην περιοχή των ΑΤΕΙ οι τιμές για καινούργιες κατασκευές κυμαίνονται μεταξύ 200 έως 250 ευρώ, ενώ για παλαιότερες από 100 έως 180 ευρώ το μήνα.
Σε ό,τι αφορά σε δυάρια οι τιμές ποικίλουν. Στο κέντρο και στις περιοχές ποιο κοντά στην Πανεπιστημιούπολη από 280 έως 400 ευρώ για καινούργιες κατασκευές και 220 έως 300 για παλαιότερες. Αντίστοιχα στην περιοχή κοντά στα ΑΤΕΙ οι τιμές διαμορφώνονται για νέες κατασκευές από 220 έως 300 ευρώ και για παλαιότερες από 180έως 250 ευρώ τον μήνα.
Ο κ. Χονδρομάρας σημειώνει ότι «σε περιπτώσεις που οι φοιτητές και οι γονείς τους επιλέξουν ακόμη μεγαλύτερα διαμερίσματα, αυτά είναι διαθέσιμα. Οι τιμές ποικίλουν αναλόγως των επιλογών του ενοικιαστή, αλλά γενικότερα η Πάτρα διακρίνεται τόσο για την μεγάλη διαθεσιμότητα φοιτητικής στέγης όσο και για τις τιμές που επιτρέπουν σε όλους να επιλέξουν με βάσει τον οικονομικό τους προγραμματισμό».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Πάτρα η προσβασιμότητα στην Πανεπιστημιούπολη όσο και στα ΑΤΕΙ είναι σχετικώς εύκολη, καθώς υπάρχει πυκνό πρόγραμμα δρομολογίων με το αστικό ΚΤΕΛ, ενώ για το Πανεπιστήμιο υπάρχει και η επιλογή του προαστιακού σιδηροδρόμου.
Ρόδος: Δυσεύρετα τα σπίτια για φοιτητές
Άκρως προβληματική είναι η κατάσταση με την ενοικίαση ακινήτων στην πόλη της Ρόδου και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν φέτος θα δυσκολευτούν ιδιαιτέρως οι νέοι φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου να βρουν κατοικίες, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά. «Η ενοικίαση ακινήτων με το σύστημα Airbnb έχει σαρώσει την ενοικίαση των διαμερισμάτων» επισημαίνει με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κτηματομεσίτης Μιχάλης Ευσταθίου που όπως λέει φέτος οι νέοι φοιτητές θα δυσκολευτούν ιδιαίτερα να βρουν διαμέρισμα για να ενοικιάσουν στην πόλη της Ρόδου.
«Ήδη έχει ξεκινήσει η αναζήτηση, αλλά υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την έλλειψη ακινήτων κυρίως στις περιοχές πέριξ του πανεπιστημίου Αιγαίου και στο κέντρο της πόλης όπου επιλέγουν να μένουν οι φοιτητές», λέει και προσθέτει: «Η πόλη της Ρόδου έχει συγκεκριμένο αριθμό ακινήτων που δυστυχώς δεν επαρκεί για τις ανάγκες της αγοράς. Τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης δεν έχουν αναγερθεί νέες οικοδομές για να αντιμετωπιστεί η ζήτηση αυτή. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων επέλεξαν να ενοικιάζουν τα ακίνητα τους μέσω της πλατφόρμας Airbnb, επειδή έχουν πολλαπλάσια έσοδα και με λιγότερες φθορές, έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα τόσο για την εξεύρεση γκαρσονιερών όσο και τα διαμερίσματα των δύο και των τριών υπνοδωματίων».
Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο αναζητούν διαμέρισμα για ενοικίαση 200- 230 νέοι φοιτητές όμως η ζήτηση είναι πολλαπλάσια, αφού υπάρχει μεγάλος αριθμός νεοδιοριζόμενων εκπαιδευτικών, στρατιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων που αναζητούν διαμέρισμα για ενοικίαση.
Οι τιμές ενοικίασης των διαμερισμάτων (εφόσον βρεθούν) κινούνται από 250 ευρώ έως και 400 ευρώ για τις γκαρσονιέρες αναλόγως αν είναι επιπλωμένες ή όχι και για διαμερίσματα των δύο υπνοδωματίων η τιμή ενοικίασης ξεκινά από τα 300 ευρώ και φτάνει μέχρι και τα 550, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετά από τα προσφερόμενα προς ενοικίαση ακίνητα είναι παλαιά και σε όχι και τόσο καλή κατάσταση.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι τα τελευταία χρόνια για να αντιμετωπιστεί η ζήτηση μικρά ξενοδοχεία στην πόλη έχουν αλλάξει χρήση και ενοικιάζουν τα δωμάτια τους σε φοιτητές με μηνιαίο μίσθωμα 200 έως 250 ευρώ.
Ιωάννινα: Τα σπίτια αλλάζουν ενοίκους με συμφωνίες μεταξύ των φοιτητών
Στην κλασσική φοιτητούπολη των Ιωαννίνων, το ενδιαφέρον των πρωτοετών για ενοικίαση κατοικίας, έχει ήδη ξεκινήσει πριν από δυο μήνες, μετά την ανακοίνωση της βαθμολογίας των πανελλαδικών εξετάσεων. Σύμφωνα με μεσιτικά γραφεία της πόλης, υπάρχει μεγάλη ζήτηση για σπίτια στο κέντρο, τα οποία όμως για έναν εισακτέο, δεν είναι εύκολα διαθέσιμα, καθώς μετά το τέλος της εξεταστικής του Ιουνίου,.
Οι τιμές ποικίλουν ανάλογα με την παλαιότητα, τον όροφο και τις παροχές του κάθε σπιτιού. Οι τιμές στις γκαρσονιέρες και τα δυάρια είναι 200 και 400 ευρώ αντίστοιχα, σε νεόκτιστες πολυκατοικίες. Διαμέρισμα με δύο υπνοδωμάτια, καθιστικό, κουζίνα και μπάνιο, σε παλιά πολυκατοικία, ενοικιάζεται προς 300 ευρώ τον μήνα. Το ίδιο σπίτι, εάν έχει ανακαινισμένα την κουζίνα και το μπάνιο το ενοίκιο του αγγίζει τα 350 ευρώ. Ανάλογα νεόδμητα διαμερίσματα με παροχές, όπως αυτόνομη θέρμανση, αγγίζουν και τα 500 ευρώ τον μήνα.
Όπως δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μεσίτες των Ιωαννίνων, τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μεγάλη κινητικότητα, ωστόσο όπως λένε, δεν πρέπει να επικρατεί ανησυχία στις οικογένειες των πρωτοετών, καθώς στην πόλη, αδειάζουν διαμερίσματα τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.
Οι χιλιάδες φοιτητές στα Ιωάννινα, έχουν επηρεάσει το προφίλ της πόλης. Στις ταβέρνες, τα εστιατόρια, τις ψησταριές και τα τσιπουράδικα, όλες οι τιμές είναι χαμηλές και η ποιότητα του φαγητού εξαιρετική. 
Κρήτη: Άπιαστο όνειρο η εύρεση φοιτητικής κατοικίας
«Δεν βρίσκουμε σπίτι... Είναι απίστευτο αυτό που μας συμβαίνει... Θα πρέπει να φύγουμε και να ξαναγυρίσουμε διότι δεν μπορούμε να πληρώνουμε ξενοδοχείο... Γιατί το κάνουν αυτό;»
Πρόκειται για εκφράσεις που ακούγονται ολοένα και πιο συχνά στους δρόμους κεντρικούς και μη σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο από γονείς, φοιτητές κατά τη διάρκεια των προσπαθειών τους για να βρουν σπίτι να μείνουν.
Το πρόβλημα ανεύρεσης στέγης σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο τα τελευταία χρόνια έχει προβληματίσει το Πανεπιστήμιο, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους φορείς της Κρήτης.
Και όμως κατά κοινή ομολογία και παρά τις όποιες παρεμβάσεις προς υπουργείο ιδιοκτήτες ακινήτων, ξενοδόχους και άλλους εμπλεκόμενους με το θέμα, λύση ή λύσεις δεν βρίσκονται. Ακόμη και στέγη να βρουν οι φοιτητές, τα ενοίκια είναι υψηλά ή καλούνται να εγκαταλείψουν τα διαμερίσματα τους τον μήνα Απρίλιο.
Η αιτία του προβλήματος σύμφωνα με όσα δήλωσαν εκπρόσωποι φορέων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι μία: Οι διαδικτυακές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης που έχουν πιάσει στα «δίκτυα τους» τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που φυσικά δεν λένε όχι στο γρήγορο, άμεσο και σεβαστό κέρδος από το ενοίκιο για διανυκτερεύσεις τουριστών κάθε μέρα...
Ρέθυμνο: Δυσεύρετα και ακριβά τα σπίτια
Σύμφωνα με τον Γιώργο Καρτσώνη ο οποίος δραστηριοποιείται ως μεσίτης στο Ρέθυμνο το πρόβλημα είναι πέρα από σοβαρό. Δεν υπάρχουν καθόλου σπίτια και για παράδειγμα στα μεσιτικά γραφεία οι αιτήσεις για ζήτηση είναι περίπου 150 το μήνα την ώρα που η προσφορά δεν ξεπερνάει τα δέκα σπίτια. Το πρόβλημα έγκειται αφενός στην επιλογή από τους ιδιοκτήτες για βραχυχρόνια μίσθωση, αφετέρου διότι έχει σταματήσει η ανοικοδόμηση».
Επίσης ένα στοιχείο που έχει επιφορτίσει το πρόβλημα αφορά στην εσωτερική μετανάστευση με τους πολλούς Έλληνες να επιλέγουν το Ρέθυμνο ως μόνιμη κατοικία ενοικιάζοντας σπίτι για πολλά χρόνια. Οι τιμές είναι υψηλές και σύμφωνα με τον κ. Καρτσώνη ένα φοιτητικό σπίτι, μία γκαρσονιέρα 25 με 30 τ.μ επιπλωμένη, κυμαίνεται από 300 έως 330 ευρώ. Το ευρύτερο κέντρο του Ρεθύμνου το οποίο εξυπηρετείτε και με την αστική συγκοινωνία από δύο κεντρικούς δρόμους την Κουντουριώτη και Σταμαθιουδάκη /Μοάτσου σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος ζήτησης για φοιτητική στέγη με αποτέλεσμα το πρόβλημα να είναι τεράστιο. Ένα δυάρι το βρίσκει κάποιος από 400 έως 430 ευρώ.
«Τα ξενοδοχεία σε επίπεδο τιμών είναι ακριβότερα από τα ενοικιαζόμενα οπότε το φτηνό τουριστικό κύμα επισκεπτών έχει κατακλύσει τόσο την Ελλάδα όσο και τα νησιά όπως και το Ρέθυμνο. Το κυνήγι του κέρδους από ιδιοκτήτες έχει προβληματίσει του φοιτητές και τις οικογένειες τους με τους φορείς να προσπαθούν να βρουν λύσεις, σε μία περίοδο, που ήδη έχει ξεκινήσει το σαφάρι για στέγη», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καρτσώνης.
Ο δήμος και η περιφέρεια καλούν τους ιδιοκτήτες να συνεργαστούν με τους φορείς ώστε να βρεθεί λύση. Μέσα στο Ρέθυμνο 2.000 διαμερίσματα βρίσκονται στη διαδικτυακή πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης με ότι αυτό συνεπάγεται, δεδομένου ότι πρόκειται για μία πόλη 30.000 κατοίκων και 10.000 φοιτητών. Φοιτητές και γονείς κάνουν λόγο για εξωφρενικές τιμές στα ενοίκια.
Η περιπλάνηση των φοιτητών από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο και από σπίτι σε σπίτι είναι ένα φαινόμενο που για τον δήμαρχο Ρεθύμνου Γιώργη Μαρινάκη πρέπει να πάψει να υφίσταται. Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Φοιτητές και αναπληρωτές καθηγητές είναι δύο διαφορετικά προβλήματα που όμως από κοινού επιδεινώνουν το πρόβλημα εξεύρεσης στέγης. Το μεγάλο πρόβλημα όμως αφορά τους φοιτητές. Πρέπει να υπάρξει ένα ΣΔΙΤ ώστε να δοθεί η δυνατότητα για ανέγερση φοιτητικών εστιών, χωρίς γραφειοκρατίες και ταλαιπωρία. Η κρίση δεν άφησε να φτιαχτούν σπίτια, έφυγε από τη μόδα η παλιά πολυκατοικία όπου αυτόματα μόλις χτιζόταν υπήρχαν πολλά σπίτια. Η λύση σήμερα είναι, από πλευράς πολιτείας να δημιουργηθούν εστίες και φυσικά κανείς δεν λέει όχι στο να πληρώνουν έστω και ένα μικρό τίμημα οι φοιτητές προκειμένου να μην εγκαταλείψουν τις σπουδές τους ή να ολοκληρώσουν αυτές».
Ζητάει μάλιστα ο δήμαρχος να μπει μία τάξη και κανόνες: «Για όλους εκείνους που θέλησαν να γίνουν ξενοδόχοι με τη μία... Δημιουργώντας τα γνωστά προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες».
Τόσο ο κ. Μαρινάκης όσο όμως και η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, Μαρία Λιονή, κάνουν λόγο για την από κοινού αντιμετώπιση του προβλήματος με στόχο την απρόσκοπτη λειτουργία των φοιτητικών σπουδών.
Ηράκλειο: Πρόβλημα, που συνεχώς μεγαλώνει, η φοιτητική στέγαση
Το πρόβλημα με την διάθεση οικιών προς ενοικίαση στο Ηράκλειο υπήρχε ανέκαθεν αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Άρτεμις Μαυράκη πρόεδρος των μεσιτών Ηρακλείου. Όπως επισημαίνει όμως: «Μπορεί με τις εγγραφές των φοιτητών να υπήρχε πρόβλημα, όμως τα τελευταία τρία χρόνια αυτό έχει σε μεγάλο βαθμό ενταθεί, κυρίως λόγο της επιλογής των ιδιοκτητών να συνεργάζονται και να διαθέτουν τα σπίτια τους μέσω των διαδικτυακών πλατφόρμων ενοικίασης σε τουρίστες και επισκέπτες, για βραχυχρόνια χρήση. Φυσικά όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό που ενδιαφέρει είναι το μεγαλύτερο κέρδος, όμως πιστεύω πως πρέπει να υπάρξει μία αξιολόγηση σχετικά και με το τι είναι ορθό και υποστηρικτικό, όχι μόνο για τα του οίκου μας σε προσωπικό επίπεδο, αλλά για το σύνολο και την κοινωνία μας, μέρος της οποίας είναι και οι φοιτητές». 

Η κ. Μαυράκη είναι πεπεισμένη πως και φέτος το πρόβλημα θα είναι μεγάλο για να βρουν σπίτι οι φοιτητές. «Στο τέλος θα βρουν όλοι και θα τακτοποιηθούν όμως πολύ δύσκολα. Ήδη έχει ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα η αναζήτηση η οποία θα κορυφωθεί το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Πολλά διαμερίσματα δεν υπάρχουν. Στο κέντρο που οι περισσότεροι αναζητούν είναι δε ελάχιστα, με τιμές οι οποίες για γκαρσονιέρα 25 με 30 τ.μ που φτάνουν τα 350 με 400 ευρώ. Αν αναζητήσει κάποιος έξω από το κέντρο οι τιμές πέφτουν φτάνοντας σε περιοχές που δεν εξυπηρετούνται επαρκώς από την αστική συγκοινωνία, όπως η Αμμουδάρα, τα 180 ευρώ. Σε τέτοιες όμως περιοχές οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τα μέσα του Οκτωβρίου οπότε οι τουρίστες αναχωρούν».
Λασίθι: Το πρόβλημα στέγασης των φοιτητών θα λυθεί με συνεργασία
Δυστυχώς η πραγματικότητα αυτή αφορά και την Ανατολική Κρήτη. Ο νομός Λασιθίου θα δεχτεί φέτος 470 νέους φοιτητές. Κατά κοινή ομολογία όλων όσων μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το πρόβλημα θα λυθεί πρωτίστως με συνεργασία όλων των φορέων και της Πολιτείας.
Χανιά: Γρίφος για δυνατούς λύτες η εξεύρεση φοιτητικής κατοικίας
Σε γρίφο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η διαδικασία εξεύρεσης φοιτητικής στέγης στα Χανιά φαινόμενο που τα τελευταία πέντε χρόνια παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις.
«Δεν υπάρχουν διαθέσιμα σπίτια στα Χανιά», δηλώνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο ιδιοκτήτης μεσιτικού γραφείου Γιάννης Κριαράς που αποδίδει το πρόβλημα στη μη ανέγερση κατοικιών στην περιοχή.
«Τα τελευταία δέκα χρόνια, δεν αναγείρονται νέα συγκροτήματα κατοικιών. Ως εκ τούτου τα ''δημοφιλή'' για τους φοιτητές σπίτια δηλαδή δυάρια και γκαρσονιέρες δεν υπάρχουν».
Ο Χανιώτης μεσίτης δεν συμμερίζεται την άποψη ότι η έλλειψη φοιτητικής εστίας οφείλεται στην μίσθωση οικιών μέσω του Airbnb επισημαίνοντας ότι οι συγκεκριμένες μισθώσεις δεν μπορούν να υπερβούν το τρίμηνο.
Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ σε περίπτωση που βρεθεί διαθέσιμη κατοικία οι τιμές κυμαίνονται για μια παλιά γκαρσονιέρα στα 300 ευρώ και για δυάρια από 350- 400 ευρώ,
«Έρχονται γονείς που δηλώνουν ότι θα προκαταβάλουν τα ενοίκια πέντε ετών. Δεν μπορούμε να τους εξυπηρετήσουμε. Δεν υπάρχουν σπίτια ούτε για αγορά. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η ενοικίαση», δηλώνει χαρακτηριστικά.
Την άποψη ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν διαθέσιμα σπίτια στα Χανιά καταθέτει και η ιδιοκτήτρια μεσιτικού γραφείου Έλενα Οικονομάκη.
«Η γενική εικόνα είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να βρεθεί κάτι. Αν βρεθεί για ένα νέο δυάρι η τιμή είναι περίπου 400 ευρώ και για πιο παλιά σπίτια από 280 - 300 ευρώ», τονίζει
Χαρακτηριστικό της εικόνας της αγοράς στα Χανιά είναι το ότι στον τοπικό Τύπο οι αγγελίες για ενοικίαση κατοικιών είναι ελάχιστες με τις περισσότερες να αφορούν μεγάλα σπίτια ενώ και τα ενοικιαστήρια έχουν «εξαφανιστεί» από την πόλη.
Κέρκυρα: Χιλιάδες φοιτητές ψάχνουν για σπίτι με ισχυρό αντίπαλο το Airbnb
Σε απόγνωση βρίσκονται, μετά τη μόδα του Airbnb, χιλιάδες φοιτητές της Κέρκυρας που προσπαθούν να βρουν να νοικιάσουν ένα φοιτητικό σπίτι στην πόλη του νησιού.
Παρότι, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, Βασίλης Χρυσικόπουλος, οι εισακτέοι φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου αυξήθηκαν κατά ένα ποσοστό της τάξεως 10%, την ίδια ώρα, που όπως ο ίδιος τονίζει «το πρόβλημα της στέγασης τους είναι τεράστιο».
«Η κατάσταση είναι ιδιαιτέρα δύσκολη για τους φοιτητές και σε τιμές, αλλά και στην εύρεση σπιτιού. Λόγω του Airbnb τα ενοίκια είναι πλέον απλησίαστα, ακόμη και για μικρά διαμερίσματα τα οποία είναι σε άσχημη κατάσταση» τονίζει ο κ. Χρυσικόπουλος, ενώ προσθέτει «κάτι πρέπει να γίνει άμεσα καθώς από τη μία αναμένεται η ανάπτυξη και αναβάθμιση του Ιονίου Πανεπιστημίου μετά και την επικείμενη ενοποίηση του με το ΤΕΙ, επισήμως τον προσεχή Οκτώβριο και από την άλλη δημιουργείται αυτό το τεράστιο πρόβλημα της διαμονής των φοιτητών».
Σήμερα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο είναι εγγεγραμμένοι περίπου 5.000 φοιτητές με τους 3.000 από αυτούς να είναι ενεργοί. Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στεγάζει στις φοιτητικές του εστίες περίπου 400 φοιτητές, ενώ γίνονται προσπάθειες να χτιστεί και νέα φοιτητική εστία.
«Έχουμε ήδη προτείνει μικρές ξενοδοχειακές μονάδες που βρίσκονται εκτός πόλεως, να επισυνάψουν σύμβαση με το Πανεπιστήμιο, αλλά ακόμη και αυτή η πρόταση δεν επιλύει το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε τα δύο τελευταία χρόνια σχολιάζει» ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου.
Την ίδια ώρα όπως αναφέρει ο κτηματομεσίτης Αθανάσιος Γραμμένος, η μόνη λύση είναι οι φοιτητές να δείξουν ενδιαφέρον και για σπίτια τα οποία βρίσκονται στα προάστια της πόλης της Κέρκυρας.
Σήμερα οι τιμές μέσα στην πόλη κυμαίνονται για μία γκαρσονιέρα από 300 ευρώ και πάνω, ενώ ένα μικρό δυαράκι, αν είναι και σε καλή κατάσταση, πλησιάζει ακόμη και τα 600 ευρώ. Ποσά τα οποία είναι, όπως γίνεται κατανοητό, απαγορευτικά για τους γονείς που θέλουν να σπουδάσουν τα παιδιά τους.
Η μόνη λύση είναι να δοθούν κίνητρα στους φοιτητές να βρουν στέγη σε διαμερίσματα εκτός πόλεως που βρίσκονται και σε καλύτερη κατάσταση, αλλά είναι και πολύ πιο οικονομικά.
Το πρόβλημα όμως που τίθεται εδώ είναι η συγκοινωνία στο νησί, καθώς μπορεί κατά τη διάρκεια της ημέρα να επαρκεί όμως κατά τους χειμερινούς μήνες η συγκοινωνία ολοκληρώνεται στις 10 το βράδυ, με αποτέλεσμα να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την «αποκέντρωση» των φοιτητών.
«Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και θα πρέπει οι διοικητικοί παράγοντες του τόπου, Δήμος και Περιφέρεια, να έρθουν σε επικοινωνία με τα αστικά λεωφορεία, προκειμένου να βρεθεί λύση» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γραμμένος.
Ήδη στο νησί μετά τον Δεκαπενταύγουστο, βρίσκονται εκατοντάδες γονείς και νέοι φοιτητές, που ψάχνουν για κατάλυμα, όμως τα αποτελέσματα είναι αποκαρδιωτικά, με το όνειρο, της φοιτητικής ζωής και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να είναι για τους περισσότερους, άπιαστο.
Θεσσαλία: Πολλά και για όλους τα διαμερίσματα
Η αγορά των ενοικίων της Λάρισας διαθέτει χιλιάδες ακίνητα, με το μεγαλύτερο ποσοστό να αφορά σε ακίνητα 20 ετών και παλαιότερα. Στην Καρδίτσα συναντούμε πιο πολλά νεότερα διαμερίσματα. Τα Τρίκαλα, διαθέτουν περιορισμένο αριθμό διαμερισμάτων. Μεγάλη ζήτηση και μικρότερη προσφορά είναι η εικόνα που παρουσιάζουν τα μικρά και μεσαίου μεγέθους προς ενοικίαση διαμερίσματα στην μείζονα περιοχή του Βόλου Πρόκειται για μερικά από τα στοιχεία, που συνθέτουν την εικόνα της φοιτητικής κατοικίας στις πόλεις της Θεσσαλίας που διαθέτουν σχολές και τμήματα του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ.
Λάρισα: Σπίτια για όλα τα βαλάντια
Αναλυτικά και σε ό,τι αφορά τη Λάρισα, στο συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό τους είναι διαμερίσματα χωρίς επίπλωση, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κτηματομεσίτης Κωνσταντίνος Κολοβός. «Διαθέτουν θέρμανση, κεντρική, πετρελαίου ή αερίου, είτε κλιματισμό και σε πολλές περιπτώσεις ατομικό καυστήρα αερίου». Αυτό βέβαια, σύμφωνα με τον ίδιο, επηρεάζει και το ποσό ενοικίασης. Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή είναι η θέση του ακινήτου, η εγγύτητα στις γραμμές του αστικού, η κατάσταση, η παλαιότητα κ.α.
Οι γκαρσονιέρες των 20-30 τμ καθώς και τα studios κυμαίνονται από 150 -220 ευρώ. Οι επιπλωμένες 20 με 40 ευρώ ακριβότερες. Τα δυάρια 35-50 τμ από 180 έως και 280 ευρώ. Τα επιπλωμένα 20 με 50 ευρώ ακριβότερα.
Καρδίτσα: Πολλά και καινούργια διαμερίσματα για τους φοιτητές
Παρόμοια κατάσταση και στην Καρδίτσα μόνο που υπάρχουν πιο πολλά νεόδμητα διαμερίσματα. Οι γκαρσονιέρες από 25-35 τμ καθώς και τα studios κυμαίνονται από 150-200 ευρώ με τις επιπλωμένες 20-30 ευρώ παραπάνω. Τα δυάρια 40-50 τμ από 180-260 ευρώ με τα επιπλωμένα 20-40 ευρώ παραπάνω, σημειώνει επίσης ο κ. Κολοβός.
Τρίκαλα: Στέγη πλήρως εξοπλισμένη ζητούν οι φοιτητές
«Σχετικά με τις φοιτητικές κατοικίες θα πρέπει να σας τονίσω, πως η ζήτηση έχει αλλάξει», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Βίκυ Μπούγλα, κτηματομεσίτρια στα Τρίκαλα, για να εξηγήσει: «Πλέον οι γονείς των νεοεισερχομένων φοιτητών προτιμούν τα πλήρως επιπλωμένα διαμερίσματα, με όλες τις ηλεκτρικές συσκευές είτε δίχωρα, είτε μονόχωρα. Να είναι καινούρια ή ανακαινισμένα και οπωσδήποτε με θέρμανση. Πρώτη προτίμηση είναι το φυσικό αέριο. Αν στην τιμή περιλαμβάνονται το ενοίκιο και οι λογαριασμοί νερού - ρεύματος -θέρμανσης - κοινοχρήστων, είναι το τέλειο». 

Τα Τρίκαλα, προσθέτει διαθέτουν περιορισμένο αριθμό διαμερισμάτων και εξηγεί:«Οι λόγοι είναι αρκετοί. Αφ' ενός πολλά μικρά διαμερίσματα δίνονται πλέον για βραχυχρόνια μίσθωση, αφ' ετέρου τα τελευταία χρόνια η οικοδομική δραστηριότητα είναι υποτονική και μόνον οι παλιές οικοδομές διαθέτουν δυάρια και γκαρσονιέρες και από αυτά πολλά δεν είναι ανακαινισμένα και με θέρμανση. Η προσφορά σε καινούρια και ανακαινισμένα διαμερίσματα για μακροχρόνια μίσθωση είναι περιορισμένη. Άλλωστε η ζήτηση για φοιτητικές κατοικίες έγινε έντονη κυρίως μετά τη λειτουργία του ΤΕΦΑΑ».
Όσον αφορά τις τιμές, αυτές κυμαίνονται από 150 ευρώ έως 400 ευρώ ανάλογα με τις παροχές. Τα 150 ευρώ αντιστοιχούν σε μια γκαρσονιέρα όχι μεγαλύτερη από 30τμ με air-condition και χωρίς έπιπλα. Τα 400 ευρώ σε ένα δίχωρο διαμερισματάκι 40τμ, με έπιπλα -ηλεκτρικά και όλους τους λογαριασμούς πληρωμένους.
Βόλος: Αυξημένες οι τιμές για την φοιτητική στέγη
Μεγάλη ζήτηση και μικρότερη προσφορά είναι η εικόνα που παρουσιάζουν τα μικρά και μεσαίου μεγέθους προς ενοικίαση διαμερίσματα στην μείζονα περιοχή του Βόλου, εν όψει και της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς και την άφιξη χιλιάδων νέων φοιτητών.
Οι γονείς και οι νεοεισερχόμενοι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο θα πρέπει να ψάξουν καλά και αρκετά ώστε να βρουν αυτό που θέλουν, αλλά ταυτόχρονα οι τιμές έχουν αυξηθεί για την φετινή χρονιά σε ποσοστό από 5 μέχρι και 10%, λόγω της μεγάλης ζήτησης, ειδικά στον κεντρικό τομέα του Βόλου όπου οι φοιτητές αναζητούν διαμέρισμα για να εγκατασταθούν, προκειμένου να εξυπηρετούνται καλύτερα.
Ο μεσίτης Δημήτρης Τζαμτζής, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε ότι «και οι βραχυχρόνιες ενοικιάσεις μέσω της πλατφόρμας AirBnb έχουν επηρεάσει την κατάσταση αφού γύρω στα 180 με 200 διαμερίσματα στον Βόλο ενοικιάζονται με τον τρόπο αυτό. Στον κεντρικό ιστό του Βόλου η τιμή για ένα ανακαινισμένο δυάρι κυμαίνεται μεταξύ 260-320 ευρώ και για μία γκαρσονιέρα 25-35 τ.μ η τιμή είναι από 190 μέχρι 230 ευρώ. Τα διαθέσιμα καινούρια διαμερίσματα (μετά το 2000) είναι ελάχιστα και κοστίζουν από 300 μέχρι και 360 ευρώ».
«Χρειαζόμαστε πάνω από 12 μεγάλες πολυκατοικίες των 50 διαμερισμάτων η καθεμία, για να ισορροπήσει η κατάσταση της προσφοράς και της ζήτησης στον Βόλο» κατέληξε ο κ. Τζαμτζής.
Την ίδια άποψη εξέφρασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και ο μεσίτης Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «στον Βόλο των 200.000 κατοίκων δεν επαρκούν τα διαμερίσματα, ενώ η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη και γι αυτό υπάρχει αύξηση στις τιμές. Ένα καλό δυάρι κυμαίνεται από 300 μέχρι και 350 ευρώ και σε μερικές περιπτώσεις φθάνει και τα 400. Σε αντίστοιχα διαμερίσματα 20ετίας και πάνω οι τιμές "παίζουν" μεταξύ 250-280 και 300 ευρώ τον μήνα. Υπάρχουν και διαμερίσματα 40 και πλέον ετών, όχι σε καλή κατάσταση, που ο ενδιαφερόμενος θα τα βρει στα 180-220 ευρώ. Στην Νέα Ιωνία που την προτιμούν στρατιωτικοί και νεαρά ζευγάρια οι τιμές είναι καλύτερες, όπως και στην Νεάπολη όπου όμως είναι δύσκολη η πρόσβαση και η μετακίνηση των φοιτητών, αν και είναι κοντά το Πολυτεχνείο».
Τέλος να τονισθεί ότι ο Βόλος διαθέτει ένα εξαιρετικό δίκτυο αστικών συγκοινωνιών, που εξυπηρετεί κάθε περιοχή της πόλης με πολύ πυκνά δρομολόγια και καινούρια λεωφορεία.
Για το ρεπορτάζ: Μιχαήλ Λαμπαθάκης (Ηράκλειο-Ρέθυμνο-Λασίθι), Λουκάς Μαστής (Ρόδος), Μαίρη Τζώρα (Ιωάννινα), Άννυ Ταπάσκου (Κέρκυρα), Ηλίας Παπαδημητρίου (Βόλος), Αποστόλης Ζώης (Λάρισα- Τρίκαλα-Καρδίτσα), Αντώνης Νομικός (Χανιά), Κυριάκος Κορτέσης (Πάτρα)

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom