Τρίτη 28 Αυγούστου 2018

Ολική διακοπή εν μέσω διακοπών

Το λιμάνι της Υδρας γεμάτο τουρίστες, Ελληνες και ξένους, σε κατάσταση απελπισίας, περιμένοντας το «δελφίνι» για να φύγουν από το νησί.

Η Ολγα δεν είχε ξαναπάει στην Υδρα. Μαζί με τις δύο φίλες της, έφτασε στο νησί το πρωί της Κυριακής. «Ζήσαμε όλη την εμπειρία», λέει γελώντας.
«Κάναμε μπάνιο με μπουκάλια, δεν μπορούσαμε να πάμε στην τουαλέτα. 

Το μεσημέρι προλάβαμε τις δύο τελευταίες μερίδες της ώρας σε μια ταβέρνα. Το βράδυ μόνο φρούτα και ποικιλία τυριών. Κυκλοφορούσαμε στα σοκάκια με τους φακούς από τα κινητά. Και η μυρωδιά...», προσθέτει, αφήνοντας την αναφορά να διαποτίσει την κουβέντα χωρίς να πει περισσότερα.

Ενας από τους λόγους που η παρέα ήλθε στο νησί είναι ότι η Ολγα σκεφτόταν να κάνει τον γάμο της στην Υδρα. Η επίσκεψη μάλλον την αποθάρρυνε. «Δεν μπόρεσα να δω μαγαζιά και δεν ξέρω καν αν θέλω να ξανάρθω», λέει.

«Είναι μεγάλη δυσφήμηση για το νησί», λέει ο Βαγγέλης Γκιώνης, καπετάνιος του θαλάσσιου ταξί στο οποίο επιβαίνουν η Ολγα και οι φίλες της. «Η μυρωδιά ακόμα δεν έχει φύγει». Ακόμη μία παράπλευρη απώλεια της διακοπής του ρεύματος στο νησί ήταν να σταματήσει η λειτουργία των ιδιωτικών μονάδων βιολογικού καθαρισμού, με αποτέλεσμα να απλωθεί ένα πέπλο δυσοσμίας στο λιμάνι, η οποία έως χθες το απόγευμα δεν είχε ακόμα διαλυθεί.

Ο κ. Γκιώνης γύρισε στην Υδρα από δρομολόγιο στις Σπέτσες το απόγευμα της Κυριακής. Επιστρέφοντας, έβλεπε το νησί του βυθισμένο στο σκοτάδι, «εκτός από δυο-τρία ξενοδοχεία και κέντρα που είχαν γεννήτρια». Το λιμάνι «ήταν γεμάτο τουρίστες, Ελληνες και ξένους, σε κατάσταση απελπισίας. Ενας μού ζήτησε να τον πάω ώς τον Πειραιά». Παράλληλα, επισκέπτες που έρχονται από το Μετόχι στην ακτή της Πελοποννήσου για ημερήσια επίσκεψη «έβλεπαν την κατάσταση και έμπαιναν αμέσως ξανά στο πλοίο που έκανε το δρομολόγιο και γυρνούσαν πίσω».

Η αλλοίωση των τροφίμων ανάγκασε πολλούς επιχειρηματίες του χώρου της εστίασης, μη έχοντας άλλη επιλογή, να τα πετούν στα σκουπίδια.

«Ηταν ένας Αύγουστος χωρίς προηγούμενο, η Υδρα ήταν γεμάτη, υπερφορτωμένη. Τελικά κλατάραμε...», λέει ο καπετάνιος, που δεν θυμάται άλλη διακοπή ρεύματος στο νησί που να έχει διαρκέσει τόσο πολύ. «Η βλάβη μάς έπιασε τελείως αδιάβαστους», προσθέτει, διερωτώμενος γιατί δεν είχε τουλάχιστον η μονάδα αφαλάτωσης μία γεννήτρια για έκτακτες συνθήκες. «Αν υπήρχε νερό, θα ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα», καταλήγει.

Η ένταση στην Υδρα, ειδικά την Κυριακή, ήταν αυξημένη. Οι τουρίστες αναζητούσαν τρόπο να φορτίσουν τα κινητά τους και να δροσιστούν, πίνοντας μπίρες με παγάκια. Οι μαγαζάτορες εξέφραζαν την οργή τους για την κατάσταση, κύριος αποδέκτης της οποίας ήταν ο αιώνιος, αφηρημένος κακοποιός – το κράτος. Κάποια μπαρ και εστιατόρια είχαν βάλει κεριά στα τραπέζια τους ως εναλλακτική μορφή φωτισμού. Αλλά ο εκνευρισμός επικρατούσε του ρομαντισμού.

Νησιώτικα στο σκοτάδι

Υπήρχαν όμως και μέρη που μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις δύσκολες συνθήκες. Ενα μίνι-μάρκετ κοντά στην προκυμαία διέθετε γεννήτρια, με αποτέλεσμα –με την ακύρωση της συναυλίας του Μιχάλη Χατζηγιάννη– να μετατραπεί στο κέντρο νυχτερινής διασκέδασης του λιμανιού. «Ο άνθρωπος είχε βγάλει πολύμπριζα για τα κινητά, μετά έβαλε νησιώτικα, έγινε χαμός», λέει η Oλγα.

Πολύμπριζα πάνω σε... κρεμμυδάκια και πατάτες για να φορτίζουν ντόπιοι και τουρίστες τα κινητά, σε μίνι μάρκετ με γεννήτρια κοντά στην προκυμαία.

Στο Ναυτικό Oμιλο της Yδρας, στην αρχή του δρόμου για το Καμίνι, ήταν προγραμματισμένο γαμήλιο γλέντι. «Δεν είχαμε κανένα πρόβλημα στο κομμάτι του φαγητού», λέει στην «Κ» ο συνιδιοκτήτης του ομίλου Κώστας Αχείλας. «Βγάλαμε ψησταριές στον πίσω χώρο και ψήσαμε εκεί τα ψάρια, με κάτι φώτα που δούλευαν με μπαταρίες για να βλέπουν τα παιδιά της κουζίνας». Για τη μουσική, φυσικά, δεν μπορούσε να κάνει κάτι. Σκέφτεται το ενδεχόμενο να εγκαταστήσει γεννήτριες σε όσα από τα καταστήματά του είναι εφικτό κάτι τέτοιο.

Αλλά ο κ. Αχείλας είναι οργισμένος. «Είναι ντροπή», λέει. «Η ΔΕΗ ξέρει μόνο να μας ενημερώνει για αυξήσεις και περίεργα τιμολόγια». Oπως αναφέρει, έχει ήδη επικοινωνήσει με τον δικηγόρο και θα κινηθεί νομικά για να αποζημιωθεί. Αλλά, βάσει προηγούμενων εμπειριών, δεν έχει και πολλές ελπίδες ότι αυτό θα συμβεί.
http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom