Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018

"Φωνή της Πάρου": Παροικιά ώρα μηδέν


Από τότε που ήρθα για πρώτη φορά σαν τουρίστας στην Πάρο και αποφάσισα να μείνω μόνιμα εδώ, λάτρεψα την Παροικιά, και πιο συγκεκριμένα τον παραδοσιακό της οικισμό.

Έχω δεθεί με τον παραδοσιακό οικισμό της Παροικιάς και ακόμα για να πιω έναν καφέ σπάνια φεύγω εκτός των ορίων του.

Ο ομορφότερος οικισμός των Κυκλάδων –στα δικά μου μάτια- τα τελευταία χρόνια εκτός του ότι έχει μεταβληθεί σ’ ένα απέραντο πάρκινγκ αυτοκινήτων, δείχνει να διώχνει τον κάτοικό της με διάφορους τρόπους. Η Παροικιά άρχιζε να θυμίζει «αποθήκη» της Πάρου. Εδώ όλες οι υπηρεσίες, εδώ το κυκλοφοριακό πρόβλημα, εδώ η αδιαφορία των τοπικών αρχών, εδώ τα πάντα.

Η Παροικιά έχει ένα από τα σπουδαιότερα αλσύλλια στις Κυκλάδες, αλλά αυτό δεν καταφέρνει να συγκεντρώσει ως τόπος αναψυχής ούτε τους κατοίκους της. Ο πεζόδρομος της Εκατονταπυλιανής είναι ένα ατελείωτο πάνω-κάτω των αυτοκινήτων και το αλσύλλιο πάρκινγκ. Στους δρόμους πίσω από την εκκλησία είναι σταθμευμένα δεκάδες αυτοκίνητα και μηχανές.

Η κατάσταση χειροτερεύει στον δρόμο προς την Καθολική εκκλησία. Οι δρόμοι είναι κυριολεκτικά απροσπέλαστοι. Μόνιμα παρκαρισμένα αυτοκίνητα σε κάθε μέτρο γης.

Στον λατρεμένο παραδοσιακό οικισμό πολλοί φοβούνται πλέον ότι θα υπάρξουν τροχαία ατυχήματα! Κανείς δε σέβεται το ωράριο που υπάρχει για τις φορτοεκφορτώσεις των εμπορευμάτων. Όποιος θέλει, σε οιαδήποτε ώρα της ημέρας, ανεφοδιάζει με εμπορεύματα τα καταστήματα.

Κάτω από τις καμάρες των σπιτιών, οι τουρίστες δε φωτογραφίζουν πλέον βουκαμβίλιες. Εκεί υπάρχουν σχεδόν μόνιμα παρκαρισμένα τα αυτοκίνητα των ενοίκων της περιοχής. Τα τροχοφόρα δεν είναι παρκαρισμένα εκεί από τους «κακούς» τουρίστες που δε σέβονται την τάξη. Είναι των μόνιμων κατοίκων.

Η περιβόητη πλατεία Μαντώς είναι μία πλατεία «βάλε-βγάλε». Η ιστορία με τα κολωνάκια στην πλατεία τείνει να πάρει τον χαρακτήρα κλαυσίγελου. Το πρωί οι εργάτες του δήμου τοποθετούν τα κολωνάκια και αμέσως μετά οι εποχούμενοι πάνε και τα βγάζουν για να παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους. Αυτή η πλατεία φαίνεται ότι έγινε αποκλειστικά για τη στάθμευση των αυτοκινήτων και όχι για τους πεζούς. Ο μικρός πεζόδρομος δίπλα από την τράπεζα Πειραιώς είναι πάρκινγκ.

Ο σταθμός των λεωφορείων του ΚΤΕΛ στο λιμάνι είναι το «τρίγωνο των Βερμούδων». Οι μπάρες και εδώ, είναι διακοσμητικές και βρίσκονται σε λάθος σημείο. Στη μικρή πλατεία του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου υπάρχει ουσιαστικά μία υπαίθρια έκθεση μοτοσικλετών. Όλοι εκεί παρκάρουν. Η κατάσταση είναι τραγική.

Ο παραλιακός δρόμος της Παροικιάς από την πιάτσα των ταξί έως το Μπουνταράκι είναι μάλλον ο πιο αποκρουστικός πεζόδρομος στην Πάρο το καλοκαίρι. Και φυσικά ο χαρακτηρισμός «πεζόδρομος» είναι πλεονασμός… Η κατάληψη, της κατάληψης γίνεται και όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε.

Κάντε κάτι. Αργοπεθαίνει ο παραδοσιακός οικισμός της Παροικιάς.
Δ.Μ.Μ.
http://fileleutheros.net/
Δημοσιεύθηκε στη "Φωνή της Πάρου" 13/7/18

Και δύο προχθεσινές φωτο της Παροικιάς από τον fileleuthero



Διαβάστε ολόκληρη τη "Φωνής της Πάρου" που κυκλοφορεί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom