Κυριακή 3 Ιουλίου 2016

Σβήνει η «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας

ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΤΑΚΕΡΑΥΝΩΝΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Ρεπορτάζ: Άντζελα Πεΐτση

Δεκατρία επαγγελματικά επιμελητήρια της Ελλάδας, κατέθεσαν τις απόψεις τους, αποκλειστικά στο zougla.gr, για τα νέα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα, που πρόσφατα ψήφισε και ήδη εφαρμόζει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. 

Η κατάσταση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προδιαγράφεται «ως τραγική» με ορατό τον κίνδυνο της νέας και ραγδαίας συρρίκνωσης, της άλλοτε «ισχυρής ραχοκοκαλιάς» της ελληνικής οικονομίας. 

Από τη Θράκη έως και την Κρήτη και από τη Χίο έως και την Κέρκυρα, τα νέα μέτρα πλήττουν τους επιχειρηματίες, καταστρέφουν τις τοπικές κοινωνίες, οδηγούν σε νέα λουκέτα τις επιχειρήσεις και μεγαλώνουν τη λίστα των ανέργων είτε αυτοί είναι επιχειρηματίες είτε είναι εργαζόμενοι. 
Οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων ολόκληρης της χώρας, είναι κάθετα αντίθετοι με τις νέες φορολογικές αυξήσεις, στοχοποιούν τη διασύνδεση του νέου ασφαλιστικού με το τζίρο των επιχειρήσεων και διαφωνούν ριζικά με την αύξηση του ΦΠΑ στο 24%. Μάλιστα, δε διστάζουν να παραδεχθούν –μεταφέροντας την πρακτική εικόνα της αγοράς και όχι την εικονική- πως πλέον «η φοροαποφυγή» θα είναι η νέα πραγματικότητα. Απουσία σταθερού φορολογικού καθεστώτος στην Ελλάδα, capital controls, έλλειψη ρευστότητας, μειώσεις μισθών και συντάξεων, απουσία αναπτυξιακών κινήτρων, καθιστούν την καθημερινότητα των επαγγελματιών ως «εφιαλτική». 

Τα προβλήματα δεν είναι μόνον κοινά στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες αλλά και ειδικά ανάλογα με την περιοχή. Αύξηση λαθρεμπορίου, κατάργηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, αύξηση ΦΠΑ, αύξηση προσφυγικών ροών είναι μερικά από τα επιπρόσθετα προβλήματα που καλείται ν’ αντιμετωπίσει ο επαγγελματικός και επιχειρηματικός κόσμος της χώρας. 

Ακολουθούν οι τοποθετήσεις των Προέδρων, στο zougla.gr. 

Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς

Βασίλης Κορκίδης, Π/δρος: «Η ίδρυση νέων επιχειρήσεων πρέπει να αποτελέσει τον πυλώνα της δίκαιης ανάπτυξης.

«Όταν αν μια επιχείρηση για οποιονδήποτε λόγο αναγκάζεται να βάλει λουκέτο, οι συνέπειες είναι αλυσιδωτές, βάσει των χαρακτηριστικών της επιχείρησης. Μέτοχοι, προμηθευτές, εργαζόμενοι και καταναλωτές επωμίζονται βάρη που δεν τους αναλογούν. Η ελληνική αγορά τα τελευταία χρόνια ταλανίζεται από μικρά και μεγάλα λουκέτα που σκάνε σαν βόμβες.Το ζήτημα, λοιπόν, είναι η Κυβέρνηση με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και ενέργειες να ανακόψει αυτή την πορεία των λουκέτων. 

Η δίκαιη ανάπτυξη, που η Κυβέρνηση επιδιώκει, θα επιτευχθεί μέσα από στοχευμένες ενέργειες βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ώστε να υπάρξει σταθεροποίηση της κατανάλωσης και να διαμορφωθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για αύξηση της παραγωγικότητας και για προσέλκυση επενδύσεων. Είναι θεμελιώδες, να διασφαλιστεί ένα νέο σταθερό, κοινωνικά δίκαιο και αξιόπιστο φορολογικό σύστημα, που θα είναι φιλικό προς την επιχειρηματικότητα και θα προβλέπει την εξάλειψη των έκτακτων φορολογικών μέτρων, προσαρμόζοντας τα φορολογικά βάρη στα πρότυπα των χωρών της Ευρωζώνης».

Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

Κωστής Χαντζαρίδης, Γεν. Γραμ.: «Φορολογικό και ασφαλιστικό οδήγησαν σε ασφυξία την αγορά»

«Η εικόνα της αγοράς και γενικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει εξελιχθεί ως εξής: Ο μεγαλύτερος αστάθμητος παράγοντας στην αγορά μας είναι πλέον το φορολογικό και το ασφαλιστικό. Μάλιστα, το ασφαλιστικό έχει γίνει ένα «δεύτερο» φορολογικό. Η κατακόρυφη πτώση του τζίρου, την οποία αρχίσαμε να τη συνειδητοποιούμε τις τελευταίες ημέρες με το φαινόμενο «ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ», είναι η απεικόνιση της πραγματικότητας στο σύνολο της αγοράς. 

»Τα νέα μέτρα έχουν οδηγήσει τις επιχειρήσεις να μη μπορούν ν’ ανταπεξέλθουνε στις υποχρεώσεις τους, να είναι ζημιογόνες και παρόλα αυτά να καλούνται να πληρώσουν υψηλότερη φορολογία με δύο τρόπους. Πρώτον, με τον άμεσο φορολογικό, δηλαδή αύξηση των προκαταβολών στο 100%, αύξηση των συντελεστών και μη αναγνώριση δαπανών, που αυτονόητα οδηγεί στο να υπάρχει μία υψηλότατη φορολόγηση σε μη πραγματικό εισόδημα. Και δεύτερον, ως επιπρόσθετος φόρος, έρχεται να λειτουργήσει το νέο ασφαλιστικό, καθώς συνδέεται άμεσα επί του τζίρου, επί της φορολογητέας ουσιαστικά ύλης του κάθε φορολογούμενου. Όλα αυτά έχουν οδηγήσει σε μία πραγματική ασφυξία στην αγορά». 

Επαγγελματικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσων 

Γιάννης Πάππους, Π/δρος: «Η εμμονή της κυβέρνησης στην υπερφορολόγηση στραγγαλίζει τους ΜμΕ»

«Η επόμενη μέρα προδιαγράφεται επιεικώς ζοφερή. Τα νέα μέτρα αποδεικνύουν περίτρανα τον ιδεοληπτικά εχθρικό τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον ιδιωτικό τομέα. Επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Παρά τις υποσχέσεις, στην Ελλάδα η επιχειρηματικότητα ποινικοποιείται και τιμωρείται. 

Καμία μέριμνα για τις εκατοντάδες χιλιάδες λουκέτα που έχουν αφανίσει την μικρομεσαία επιχείρηση. Καμία μέριμνα για το 1,5 εκατομμύριο των ανέργων που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα. Καμία μέριμνα για την νησιωτικότητα. Καμία μέριμνα για τον μεγαλύτερο τροφοδότη της ελληνικής οικονομίας, τον τουρισμό. Κανένα αντισταθμιστικό μέτρο, έστω και σαν μελλοντική υπόσχεση. Με την εμμονή που επιδεικνύει και η σημερινή κυβέρνηση στην υπερφορολόγηση, ο στραγγαλισμός της ελληνικής ΜμΕ συνεχίζεται. Οι ελάχιστες επιχειρήσεις που έχουν μείνει ακόμα όρθιες, οδηγούνται είτε στον αφανισμό, είτε στην μετανάστευση».

Επαγγελματικό Επιμελητήριο Ηρακλείου Κρήτης


Μανώλης Αλιφιεράκης, Π/δρος: «Δε θα μείνουν επιχειρήσεις για να στηρίξουν το νέο φορολογικό και ασφαλιστικό»

«Τα νέα μέτρα που προβλέπονται στο ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο υλοποιούνται σε ένα περιβάλλον παντελούς έλλειψης ρευστότητας και ακραίας οικονομικής αβεβαιότητας και όπως είναι συνεπακόλουθο αναμένεται να επιτείνουν περαιτέρω την ύφεση και την οικονομική αφαίμαξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. 

Αντί να υπάρξει μια στροφή σε μέτρα που ευνοούν την ανάπτυξη την εξοικονόμηση πόρων μέσα από την καλύτερη λειτουργία του ευρύτερου δημόσιου τομέα, και αντί η φορολογική πολιτική να γίνει τουλάχιστον ανταγωνιστική των υπολοίπων χωρών της Ευρώπης, η φορολόγηση των επιχειρήσεων επιδεινώνεται, οι εξουθενωμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις τελικά αναστέλλουν τη λειτουργία τους. 

Είναι πιθανό να μην απομείνουν ούτε επιχειρήσεις ούτε εργαζόμενοι για να υποστηρίξουν αυτές τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και φορολογικό».



Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης


Μιχάλης Ζορπίδης, Π/δρος: "Ξεπαστρεύουν την Αγορά" 

«Με τους νέους φόρους η Κυβέρνηση «τελειώνει» την Αγορά, ξεπαστρεύει την ιδιωτική οικονομία! Μάλλον αυτό εννοούσε ο κ. Τσίπρας όταν διακήρυττε (στις τελευταίες εκλογές), το γνωστό «ή θα τους τελειώσουμε ή θα μας τελειώσουν»!

»Ο ΦΠΑ στο 24%, η αύξηση στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης των καυσίμων, που ήδη έχουν μετακυληθεί στις τιμές των προϊόντων, οι αυξήσεις σε ποτά, τσιγάρα και κυρίως η αύξηση στον ΕΝΦΙΑ και στους συντελεστές φορολόγησης των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές και την προκαταβολή φόρου είναι μέτρα που δεν αντέχονται! Το χειρότερο είναι ότι δεν πρόκειται να αποδώσουν χρήματα στα δημόσια ταμεία, γιατί πλέον περισσότερος κόσμος θα στραφεί στην φοροαποφυγή ή φοροδιαφυγή, ενώ πλέον πολλοί, απλούστατα δεν έχουν να πληρώσουν!

Έτσι, και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα εξοντώσουν αλλά και την κατάσταση δεν θα σώσουν. Άραγε πότε όλοι αυτοί οι μαθητευόμενοι μάγοι θα καταλάβουν πως θα ξεπεράσουμε την κρίση μόνο εάν στηρίξουμε την ΜΜΕ;»

Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης 


Παναγιώτης Παπαδόπουλος, Π/δρος – Α’ Αντιπ/δρος ΚΕΕ: «Με ευφάνταστες αυξήσεις φόρων δεν θα έρθει η ανάπτυξη»

«Κάθε αύξηση της φορολόγησης καλλιεργεί το έδαφος για να επιδεινωθεί η ύφεση, η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή. Για πολλοστή φορά επαναλαμβάνονται τα λάθη του παρελθόντος, έχοντας μονίμως στο επίκεντρό τους, τους μικρομεσαίους, οι οποίοι δεν μπορούν να αντέξουν και νέα βάρη.

Ακούμε συχνά να μας λένε ότι υψηλή φορολογία υπάρχει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, σε αυτές τις χώρες υπάρχει και ένα σταθερό, αξιόπιστο και φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Η Ελλάδα, παρά τις αλλαγές που υποτίθεται ότι εφαρμόστηκαν στο πλαίσιο των μνημονίων, εξακολουθεί να υστερεί σε όλες τις κατατάξεις ως προς τη φιλικότητα προς τις επιχειρήσεις. 

»Από την πλευρά τους τα επιμελητήρια έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, μεταξύ αυτών: μείωση του βασικού εταιρικού φόρου στο 15%, συντελεστής φορολογίας που δεν θα υπερβαίνει το 35% του τζίρου, μείωση κατά 50% των ποσοστών προκαταβολής φόρου. Όλα αυτά σε συνδυασμό με βαθιές τομές για την εξυγίανση και ενίσχυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι με ευφάνταστες αυξήσεις φόρων δεν θα έρθει η ανάπτυξη. Η χώρα έχει ανάγκη από ένα ξεκάθαρο εθνικό σχέδιο, το οποίο θα ακολουθείται ανεξάρτητα από τις εναλλαγές προσώπων και κομμάτων στην κυβέρνηση». 

Επαγγελματικό Επιμελητήριο Ιωαννίνων


Ιωάννης Μήτσης, Π/δρος: «Φοροληστρικά τα νέα μέτρα»

«Δυστυχώς η απάντηση είναι μια και μοναδική χωρίς να επιδέχεται αμφισβητήσεως: Καταστροφική και απελπιστική που συνεπάγεται αύξηση λουκέτων που ήδη το 2016 έχουν φθάσει στα 15409. Φανταστείτε με την εφαρμογή του ασφαλιστικού από 1/1/2017 που είναι φοροληστρικό για όλες τις εναπομείναντες κερδοφόρες επιχειρήσεις που θα φθάσουν, αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών με επακόλουθο αύξηση της ανεργίας χωρίς να αποκλείεται κοινωνική έκρηξη με απρόβλεπτες συνέπειες, οικονομικής καταστροφής για όλη τη μικρομεσαία τάξη.

Το μοναδικό αντίδοτο ένα ολοκληρωμένο «Σχέδιο ανάπτυξης και ανασυγκρότησης από Έλληνα για την ελληνική πραγματικότητα» φιλικό στο επιχειρείν και στην κοινωνία, ώστε να έχουμε ένα δίκαιο φορολογικό-αναπτυξιακό-εργασιακό σύστημα, όπου θα μειωθεί το παρεμπορίο, η παραοικονομία, η γραφειοκρατία , η διαπλοκή, η δημόσια σπατάλη, η φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή, χωρίς “Capital Controls” για μια σίγουρη Ανάπτυξη και Μείωση της ανεργίας».

Επαγγελματικό Επιμελητήριο Κέρκυρας


Γιώργος Χονδρογιάννης: «Άθλια» τα νέα μέτρα

«Τα νέα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα, με μία λέξη, είναι «άθλια». Δεν ακούνε ποτέ την επιχειρηματική κοινότητα, η οποία λέει και θέλει, σταθερό φορολογικό σύστημα και χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές.

Η κατάσταση σήμερα στα νησιά του Ιουνίου δεν είναι «ανθηρή» και αυτό οφείλεται στην αύξηση του ΦΠΑ στο 24%. Το μέλλον μας, είναι δυσοίωνο. Καθημερινά όλο και περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κλείνουν. Η φοροδιαφυγή θα πάρει τεράστιες διαστάσεις. Ποιος θα πληρώσει; Μιλάμε για ένα καζάνι που δεν πάτο».



Επαγγελματικό Επιμελητήριο Κυκλάδων


Γιάννης Ρούσσος, Π/δρος: «Καταστροφικά τα νέα μέτρα, αποτρέπουν την ανάπτυξη των νησιών»

«Νομίζω πως δεν θα αμφισβητήσει κανείς ότι τα νέα πρόσθετα μέτρα στα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται η περικοπή των συντάξεων, η αύξηση των άμεσων και έμμεσων φόρων, η κατάργηση του ΕΚΑΣ και η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων, σηματοδοτούν μια νέα σκληρότερη εποχή λιτότητας στην οποία όλο και λιγότερες ελληνικές οικογένειες θα διαβιούν αξιοπρεπώς. 


»Οι παράλογες αυξήσεις των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων και η δραματική μείωση της αγοραστικής δύναμης, θα οδηγήσουν ακόμα περισσότερες επιχειρήσεις σε λουκέτο. Είναι προφανές ότι τα μέτρα αυτά οδηγούν σε παράταση και επιδείνωση της ύφεσης και κινούνται σε μια πορεία ακριβώς αντίθετη από αυτή που θα έπρεπε να ακολουθείται. Διερωτώμαι αν η κατάσταση περιδίνησης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, μας έχει στερήσει τη δυνατότητα να σκεπτόμαστε και να πράττουμε με λογική. 

»Σχετικά με τις επιπτώσεις στο νησιωτικό χώρο, θα ήθελα καταρχήν να τονίσω ότι ο νησιωτικός χώρος που αντιμετωπίζει όχι μόνο αυξημένα κόστη διαβίωσης και μεταφορών, αλλά και αντίξοες συνθήκες (στη διαβίωση, στην Υγεία, στην παιδεία κλπ) απώλεσε το μοναδικό αντισταθμιστικό μέτρο που ήταν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ. Όμως, υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις και μεταξύ των νησιών, που επιβάλλουν να μην αντιμετωπίζεται με οριζόντια μέτρα και ενιαίο τρόπο ο νησιωτικός χώρος. Είναι ακατανόητη η λογική που θέτει στην ίδια πλευρά της ζυγαριάς τη Μύκονο με την Ανάφη, ή τη Σαντορίνη με τη Σίκινο.

»Στα μικρά νησιά – ενίοτε και στα μεγαλύτερα – η προσπάθεια δημιουργίας ή ανάπτυξης επιχείρησης, πέραν του πολύ υψηλού κόστους, έρχεται αντιμέτωπη με ανυπέρβλητα εμπόδια, που δεν μπορεί να φανταστεί ο πολίτης ή ο επιχειρηματίας της ηπειρωτικής χώρας. 
Εν τέλει, υπό αυτές τις συνθήκες και υπό το βάρος του πακέτου των νέων καταστροφικών μέτρων, είναι πολύ δύσκολο έως απίθανο να μπει η χώρα και τα νησιά ειδικότερα, σε αναπτυξιακή πορεία. Η θέσεις μας ήταν και παραμένουν:

 Ανάκτηση του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ των νησιωτικών περιοχών
 Λήψη μέτρων για την εξίσωση χερσαίου και θαλάσσιου μεταφορικού κόστους 
 Αποκατάσταση μειονεκτημάτων σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα, στους τομείς Υγείας, Παιδείας και προνοιακών δομών.
 Βελτίωση υπηρεσιών και γραφειοκρατικών διαδικασιών που υποχρεώνουν τους επιχειρηματίες σε πολυήμερες και δαπανηρές μετακινήσεις σε άλλα νησιά ή στον Πειραιά
 Εφαρμογή ενός δίκαιου φορολογικού και ασφαλιστικού καθεστώτος
 Λειτουργία των Τραπεζών ως μοχλών ανάπτυξης 

Επαγγελματικό Επιμελητήριο Λάρισας

Δημήτρης Αδάμ, Π/δρος: «Τα νέα μέτρα θα «νομιμοποιήσουν» τη φοροδιαφυγή»

Ο πρόεδρος του Επιμελητήριου Λάρισας, μίλησε με σκληρή ωμότητα, για την «επόμενη» μέρα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων: «Το επιμελητήριο Λάρισας είναι ένα από πέντε μεγαλύτερα της Ελλάδας. Εκπροσωπεί 16.000 επιχειρήσεις. Πάντα ήταν από τα πιο «βιώσιμα» σε σχέση με τα αντίστοιχα των υπολοίπων πόλεων γιατί είμαστε μία αγροτική περιοχή και πολλοί επαγγελματίες, είχανε και έχουνε ένα δεύτερο εισόδημα το οποίο προέρχεται από τη γεωργία. 

Όμως αυτός ο δείκτης, το τελευταίο εξάμηνο του 2015 έχει αλλάξει και, πλέον, δυστυχώς είμαστε από τα πρώτα επιμελητήρια που κλείνουν επιχειρήσεις. Μάλιστα, ξεπερνάμε το μέσο όρο των δεικτών των υπολοίπων επιμελητηρίων της επικράτειας. Σε πραγματικούς αριθμούς, καθημερινά, τρεις επιχειρήσεις στο νομό μας κλείνουνε. Αυτονόητο το τι σημαίνει αυτό για την τοπική οικονομία και κοινωνία, τι σημαίνει για μία πόλη 250.000 χιλιάδων κατοίκων. 

»Η επόμενη μέρα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μετά τα νέα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα, είναι απελπιστικά. Μετά από τόσα χρόνια ύφεση, μετά από τόσα μειωμένης ρευστότητας, μετά τη διαδικασία της εφαρμογής των capital controls, αυτό το οποίο θα συμβεί και δυστυχώς σας το λέω με βεβαιότητα, είναι ένα: Θα κλείσουν ακόμα περισσότερες επιχειρήσεις κι ακόμα περισσότερες θα οδηγηθούν και θα νομιμοποιήσουν –κάτι που φυσικά για το οποίο δεν είμαστε σύμφωνοι εμείς- τη φοροδιαφυγή. Ήδη το αντιμετωπίζουμε, ως άνθρωποι. Το βλέπουμε και το βιώνουμε καθημερινά όταν κυκλοφορούμε και πληρώνουμε, πως ελάχιστοι, πλέον, κόβουνε αποδείξεις. Μάλιστα, επειδή προσωπικά τους παροτρύνω να κόβουνε αποδείξεις, οι επιχειρηματίες προβάλουν «ως άλλοθι» το 24% ΦΠΑ, που όπως εξηγούνε «δεν βγαίνουνε». 

Αυτό που θα συμβεί θα είναι το εξής: Μείωση εσόδων στο κράτος, αρκετές ακόμα επιχειρήσεις θα «φύγουν» από τον επιχειρηματικό χάρτη και δυστυχώς θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της φοροδιαφυγής. Επίσης, όπως βλέπουμε, οι επιχειρήσεις μειώνουνε συνέχεια, εργαζομένους. Δηλαδή, αύξηση της ανεργίας στον πανελλήνιο χάρτη, που κανείς – πλέον- δεν μπορεί να προσδιορίσει τον αριθμό των εργαζομένων που θα βρεθούν εκτός εργασίας».

Επαγγελματικό Επιμελητήριο Ξάνθης

Στυλιανός Μωραΐτης, Π/δρος: Καταιγίδα που ισοπεδώνουν «τα πάντα» τα νέα μέτρα 

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης, εξαπέλυσε βέλη κατά των νέων μέτρων: «Θα είναι τραγική η εικόνα της οικονομίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μετά από όλη αυτή την καταιγίδα μέτρων, φορολογικών και ασφαλιστικών. Είναι αδύνατον να επιβιώσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ιδιαιτέρως δε στην περιοχή μας που το παρεμπόριο και το λαθρεμπόριο είναι σε έξαρση. Μεγάλος ανταγωνιστής της Ξάνθης, είναι η Βουλγαρία η οποία έχει «άλλους» φορολογικούς συντελεστές, εντελώς διαφορετικούς. Το πρόβλημα δε σταματάει εκεί.

Η Θράκη γενικότερα συνορεύει και με την Τουρκία. Στην περιοχή μας, γίνεται πλιάτσικο λαθρεμπορίου και παρεμπορίου. Το αποτέλεσμα είναι τραγικό. Δεν άντεχαν έτσι κι αλλιώς οι επιχειρήσεις με τα προηγούμενα φορολογικά, μέτρα πολύ δε περισσότερο με τα νέα φορολογικά μέτρα, τα οποία είναι μία καταιγίδα που ισοπεδώνει τους πάντες και τα πάντα. Πρέπει να παταχθεί το λαθρεμπόριο και να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές για να μπορέσουν να επιβιώσουν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες». 

Επαγγελματικό Επιμελητήριο Χαλκιδικής

Γιώργος Γκιλής, Π/δρος: «Η Κυβέρνηση πήρε τα μέτρα για τη διευθέτηση του χρέους, χωρίς ρεαλισμό»

«Είναι γεγονός ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα το πολιτικό περιβάλλον όπως έχει διαμορφωθεί έχει επιδεινώσει την κατάσταση της χώρας και την ελληνική οικονομία, με καταστροφικά αποτελέσματα για όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου. Το κλίμα προβληματισμού που επικρατεί στην εγχώρια επιχειρηματική κοινότητα εντείνεται μέρα με την ημέρα, καθώς με την πάροδο του χρόνου αναδύονται ολοένα και περισσότερα προβλήματα. 

»Η οικονομία της Ελλάδας βρίσκεται σε δεινή θέση μετά από μήνες πολιτικής κακοδιαχείρισης και μικροπολιτικής και λειτουργεί σε ένα περιβάλλον οικονομικής αβεβαιότητας, το οποίο επιβαρύνθηκε περισσότερο με το κλείσιμο των τραπεζών της χώρας και την επιβολή των capital controls. 
Τα αποτελέσματα δυστυχώς είναι δραματικά. Η χώρα έχει επιστρέψει στην ύφεση, η ανεργία αποκλειστικά και μόνο στον ιδιωτικό τομέα έχει εκτοξευτεί , η ραγδαία πτώση στην οικονομική δραστηριότητα λόγω των τραπεζικών περιορισμών έχει επιφέρει βαρύτατο πλήγμα στην λειτουργία των επιχειρήσεων, με πολύ μεγάλη πτώση του κύκλου εργασιών τους και επιδείνωση στη ρευστότητά τους, με συνέπεια το κλείσιμο πολλών από αυτών . 

Σε όλα αυτά τα προβλήματα ο επιχειρηματικός και εμπορικός κόσμος είναι αντιμέτωπος με τα νέα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα. Μέτρα τα οποία πάρθηκαν από την κυβέρνηση κάτω από την πίεση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης από τους πιστωτές μας, με απώτερο σκοπό τη διευθέτηση του δημόσιου χρέους, χωρίς ρεαλισμό και ωριμότητα, με βάση τον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα βιωσιμότητας και όχι με όρους αμιγώς δημοσιονομικούς. 

Σύμφωνα με τα νέα αυτά μέτρα, καλούμαστε να καταβάλλουμε άνω του 65% των εσόδων μας σε κάθε είδους υπερβολικές φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις και μάλιστα για ποσά, που δεν θα υπάρχουν στην αγορά, δεν θα έχουν εισπραχθεί από τις επιχειρήσεις και που ουσιαστικά θα εκμηδενίσουν το καθαρό μας εισόδημα. 

Υπάρχει ο κίνδυνος με τις αλλαγές που ψηφίστηκαν στο ασφαλιστικό και φορολογικό, να μην απομείνουν ούτε επιχειρήσεις, ούτε εργαζόμενοι για να υποστηρίξουν την οικονομία και την πολιτική αυτή επιλογή. Οι τρέχουσες και οι επιπλέον υποχρεώσεις, δεν θα μπορούν να πληρωθούν, ούτε από τους συνεπείς φορολογούμενους, ούτε από τις υγιείς επιχειρήσεις. Αποδεδειγμένα, κάθε αύξηση φόρου στην ήδη υπέρμετρη φορολόγηση που υφίστανται επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, καλλιεργεί το έδαφος για αύξηση των κρουσμάτων φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής. 

Δεν μπορούμε να συζητάμε για μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και φορολογικού συστήματος, από τη στιγμή που βλέπουμε ότι τα μέτρα έχουν καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα και απειλούν την κοινωνική συνοχή. Η κυβέρνηση οφείλει να προωθεί μέτρα που θα συμβάλλουν στη δημιουργία ενός δίκαιου, αλλά ταυτόχρονα και ανταγωνιστικού φορολογικού πλαισίου, το οποίο θα λειτουργεί ως κίνητρο για την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, που αποτελεί το μοναδικό αντίδοτο κατά της ύφεσης».

Επαγγελματικό Επιμελητήριο Χίου

Γιώργος Γεωργούλης, Π/δρος: «Τρία μεγάλα μέτωπα για τη Χίο φορολογικό, ασφαλιστικό και αύξηση προσφυγικών ροών»

«Οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα εξαιτίας των αυξημένων προσφυγικών ροών που δέχεται η Χίος έχουν επιφέρει σημαντική βλάβη σε ένα μεγάλο φάσμα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων αλλά αναντίρρητα έχουν πλήξει καίρια το τοπικό τουριστικό προϊόν (ακυρώσεις διανυκτερεύσεων, ακυρώσεις προσεγγίσεων κρουαζιερόπλοιων , συρρίκνωση τουριστικής περιόδου, ακυρώσεις συνεδρίων κ.α.) . 

Σε αυτό το ιδιαίτερα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, ενάντια σε κάθε αναπτυξιακή στρατηγική, η Κυβέρνηση αποφασίζει περαιτέρω φορολογική επιβάρυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων απειλώντας ευθέως τη βιωσιμότητά τους. 

Το Επιμελητήριο Χίου έχει επανειλημμένως τονίσει ότι η «εύκολη λύση» της αύξησης των φορολογικών συντελεστών δεν είναι και αποτελεσματική, καθώς στην πραγματική οικονομία ασκούνται αντίρροπες δυνάμεις και η όποια άστοχη δράση φέρνει αντίδραση από την «αγορά». Ζητούμε την άμεση ενεργοποίηση ειδικών επενδυτικών κινήτρων για τα νησιά που επλήγησαν από το προσφυγικό, ώστε να εξισορροπηθούν τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί, καθώς εκτιμούμε ότι μόνο οι νέες επενδύσεις είναι δυνατόν να αναστρέψουν το κακό οικονομικό κλίμα».

http://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom