Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

Το ΚΕΕΛΠΝΟ διαψεύδει το Reuters: "Δεν υπάρχει «καταγεγραμμένο» δεύτερο κρούσμα ηπατίτιδας στην Ειδομένη"! (βίντεο)

Παλεύουν με τον καιρό και τις ασθένειες οι μετανάστες στην Ειδομένη

Ακόμη ένα άτομο από τον καταυλισμό της Ειδομένης διαγνώσθηκε με ηπατίτιδα Α και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο το Σάββατο, όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχο του ΚΕΕΛΠΝΟ,το οποίο δια του προέδρου του διαψεύδει την είδηση.

Oι ελληνικές αρχές εντείνουν τις προσπάθειες απομάκρυνσης των προσφύγων από την περιοχή και την μετακίνησή τους στους οργανωμένους καταυλισμούς, καθώς η εξάπλωση της λοίμωξης προκαλεί έντονη ανησυχία, σχολιάζει το πρακτορείο.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι, το πρωί της Κυριακής ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θανάσης Γιαννόπουλος, διεύψευσε πως υπάρχει δεύτερο κρούσμα ήδη καταγεγραμμένο.


Ο κ. Γιαννόπουλος δήλωσε ότι είναι ενήμερος για το σχετικό άρθρο του πρακτορείου, που επικαλείται αξιωματούχο της υπηρεσίας του, αλλά στον βαθμό που ο ίδιος γνωρίζει δεν υπάρχει «προς το παρόν» δεύτερο κρούσμα Ηπατίτιδας Α «καταγεγραμμένο».

Κατέστησε ωστόσο σαφές ότι υπό τις συνθήκες που επικρατούν στον καταυλισμό - τις οποίες χαρακτήρισε «απερίγραπτες» - και με δεδομένη την δυναμική της λοίμωξης αυτή καθ' αυτή - είναι μαθηματικά βέβαιο ότι δεν θα μείνουμε στο ένα κρούσμα.

Το πρώτο κρούσμα Ηπατίτιδας Α έγινε γνωστό την Παρασκευή. Πρόκειται για ένα εννιάχρονο κορίτσι από τη Συρία που μεταφέρθηκε από τους ανθρώπους του ΚΕΕΛΠΝΟ στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση.

Όπως είπε χθες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού Οργάνου, Γιώργος Κυρίτσης, το ΚΕΕΛΠΝΟ μαζί με τις αρχές δημόσιας υγείας ξεκινούν απολύμανση του χώρου γύρω από τη σκηνή του ατόμου, καθώς και των χώρων υγιεινής του camp. Επίσης, ο στρατός αναλαμβάνει να μεταφέρει νερό στην Ειδομένη με δικά του μέσα, ενώ θα γίνουν και εμβολιασμοί εφόσον χρειαστεί.

Όπως πρόσθεσε χθες ο ίδιος, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στις χώρες προέλευσης των προσφύγων υπολογίζεται ότι το 90% των ενηλίκων έχουν αντισώματα στην ασθένεια αυτή και δεν κινδυνεύουν να κολλήσουν. Επίσης, το ΚΕΕΛΠΝΟ ενημερώνει με ανακοίνωσή του ότι η συνήθης κοινωνική επαφή δεν ενέχει κινδύνους για τη μετάδοση του ιού στον γενικό πληθυσμό.

Το δελτίο τύπου που εκδόθηκε από το ΚΕΕΛΠΝΟ:
Στις 11 Μαρτίου 2016, δηλώθηκε στο ΚΕΕΛΠΝΟ περιστατικό ηπατίτιδας Α σε προσφυγόπουλο από την Συρία, ηλικίας 9 ετών, που διέμενε στην Ειδομένη. Το περιστατικό νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση σε Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς υγείας, έχει αναλάβει δράση με στόχο την πρόληψη και περιχαράκωση της νόσου στον ευαίσθητο προσφυγικό πληθυσμό. Τα μέτρα περιλαμβάνουν:
α) την τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής, όπως η υγιεινή των χεριών ιδιαίτερα πριν την ετοιμασία και κατανάλωση τροφής και μετά από κάθε χρήση τουαλέτας, η απολύμανση των τουαλετών, καθώς και η χρήση καθαρού πόσιμου νερού και
β) η έγκαιρη αναγνώριση των περιστατικών, η παροχή φροντίδας και κατάλληλη απομόνωση.

Προγραμματίζεται άμεσος εμβολιασμός των στενών επαφών και επινόσων ατόμων.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ ενημερώνει πως η συνήθης κοινωνική επαφή δεν ενέχει κινδύνους για τη μετάδοση του ιού της ηπατίτιδας Α στον γενικό πληθυσμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom