Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Κύκλωμα εκβιαστών: Ερωτήσεις,απαντήσεις κι ένας αποκαλυπτικός... τιμοκατάλογος


Συντάκτης: Σωτήρης Μανιάτης
Επειτα από τη σύλληψη του... υποτιθέμενου εκδότη και δημοσιογράφων με την κατηγορία της εκβίασης υπήρξε σειρά βολών εναντίον του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά αλλά και της ΕΡΤ και του διευθύνοντος συμβούλου της Λάμπη Ταγματάρχη διότι υπήρχε συμφωνία ανταλλακτικής διαφήμισης με την εφημερίδα «Ακρόπολη» του Παναγιώτη Μαυρίκου (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος).
Μια ερώτηση όμως που είχε γίνει από τον Νίκο Νικολόπουλο (ανεξάρτητο πλέον βουλευτή, πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, που συνεργαζόταν με τους ΑΝ.ΕΛΛ. αλλά αποχώρησε) προς τον Ν. Παππά, οι απαντήσεις που δόθηκαν μαζί με στοιχεία για τον διαφημιστικό τιμοκατάλογο, αλλά και ορισμένα δημοσιεύματα της «Ακρόπολης» είναι άκρως αποκαλυπτικά.
Και για το πώς ενεργούσε ο συγκεκριμένος όταν υπήρχαν αρνητικές για τον ίδιο αντιδράσεις και για την... ανοχή (;) που επιδείχτηκε, αλλά δυστυχώς και για τον τρόπο με τον οποίο ενεργούν ακόμα και ορισμένοι βουλευτές.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Επειτα από το επεισόδιο στην ΕΡΤ με τον τότε πρόεδρο της Ν.Δ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη, λίγο πριν από το ντιμπέιτ, όπου ο εν λόγω... εκδότης είχε εμφανιστεί σε εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης το απόγευμα με ανυπόστατες καταγγελίες εναντίον του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Λάμπης Ταγματάρχης ανέλαβε την ευθύνη για το «φάουλ» και ζήτησε συγγνώμη.
Δεν έμεινε όμως εκεί. Αναζήτησε αμέσως μετά τη συμφωνία με την «Ακρόπολη» του Π. Μαυρίκου για ανταλλακτική διαφήμιση και αποφάσισε να τη διακόψει, όπως και την προβολή της από τις εκπομπές της ΕΡΤ.
Ο Π. Μαυρίκος άρχισε το γνωστό... γαϊτανάκι με δημοσιεύματα στην «Ακρόπολη» (acropolipress.gr) του τύπου:
➭ «Κύριε Παππά του Μαξίμου: Ο γενικός γραμματέας κ. Κρέτσος γιατί ανέχεται τις παρανομίες του Ταγματάρχη;» (27/10/15),
➭ «“Ζήτω” η ΕΡΤ του Ταγματάρχη και του Μεϊμαράκη!!!» (30/10/15),
➭ «Τσιφλίκι του Ταγματάρχη η “νέα” ΕΡΤ!!!» (31/10/15),
➭ «Φασιστικός ο αποκλεισμός της ‘‘Ακρόπολης’’ από την ΕΡΤ του Ταγματάρχη!!!» (1/11/15),
➭ «Γιατί ο γενικός γραμματέας κ. Κρέτσος ανέχεται τις παρανομίες του Ταγματάρχη;» (2/11/15),
➭ «Ο “βίος και η πολιτεία” του Ταγματάρχη και οι συνομιλίες του με τον Κοτσώνη» (4/11/15).
Οπως αποδεικνύεται όμως, δεν έμεινε σε αυτά, αλλά έστειλε και μια επιστολή (29/10/15) στον Ν. Νικολόπουλο (τότε κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο των ΑΝ.ΕΛΛ.) με την οποία τον ενημέρωνε για εξώδικο που έστειλε στον Λ. Ταγματάρχη χαρακτηρίζοντας έκνομη την απόφασή του να διακόψει την προβολή των πρωτοσέλιδων της «Ακρόπολης» από τις εκπομπές της ΕΡΤ αλλά και την ανταλλακτική διαφήμιση.
Του ζητούσε να ενημερώσει τον πρωθυπουργό καθώς όπως σημείωνε, «το θέμα θίγει την πολυφωνία και την ισότιμη αντιμετώπιση των μέσων από την κρατική ραδιοτηλεόραση...».
Μάλιστα ο Π. Μαυρίκος χαρακτηρίζει τις «εφημερίδες του ομίλου πανελλαδικές και με διευρυμένη κυκλοφορία σε εθνικό επίπεδο», αν και στην πραγματικότητα οι κυκλοφορίες ήταν σχεδόν ανύπαρκτες.
Παρ’ όλα αυτά ο Ν. Νικολόπουλος καταθέτει σχετική ερώτηση την επόμενη μέρα (30/10/15) όχι μόνο προς τον υπουργό Επικρατείας αλλά και προς τον πρωθυπουργό!
Η απάντηση έρχεται λίγες μέρες αργότερα (23/11/15) με σχετικό έγγραφο που απέστειλε στον υπουργό Επικρατείας ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, ο οποίος ενημερώνει (13/11/15) ότι έχει ζητήσει και με επιστολή του (6/10/15) από το ΕΣΡ σχετική γνωμοδότηση καθώς «εγείρονται ζητήματα ίσης μεταχείρισης και “λογοκρισίας” από εκδότες εφημερίδων που δεν προβάλλονται...».
Σημειώνει ότι η απόφαση για τη μη προβολή τους οφείλεται στο ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου από τίτλους ή υπότιτλους είναι δυνατόν να προκύπτει προσβολή σε έννομα αγαθά (όπως το δικαίωμα της προσωπικότητας ή η δημόσια τάξη) είτε να υφίσταται κίνδυνος σοβαρής παραπληροφόρησης του κοινού.

Μέσα από την απάντηση όμως του Λ. Ταγματάρχη προκύπτει και ο... τιμοκατάλογος για τις διαφημιστικές καταχωρίσεις στην «Ακρόπολη».
Η ολοσέλιδη λοιπόν διαφήμιση κοστολογείται στην εν λόγω... εφημερίδα 62.328 ευρώ!
Ούτε στην «Ουάσινγκτον Ποστ» να δημοσιευόταν. Βέβαια στον τιμοκατάλογο υπάρχει και σχετική σημείωση για εκπτώσεις 1-99% (!), ενώ στις τιμές «δεν συμπεριλαμβάνεται αγγελιόσημο 20% και ΦΠΑ 23%».
Δηλαδή αυτά είναι έξτρα και προφανώς ανεβάζουν περαιτέρω την τελική χρέωση πάνω από τα 88.000 ευρώ!
Η στήλη της εφημερίδας τιμολογείται με 10.388 ευρώ και αν υπολογιστούν τα προαναφερόμενα έξτρα φτάνει πάνω από 15.000 ευρώ!
Θα τη ζήλευαν και οι «Νιου Γιορκ Τάιμς»! Προφανώς αυτό είναι ένα από τα κόλπα, αφού ακόμα και με 80-90% έκπτωση θα «τσιμπούσε» κάποια χιλιαρικάκια ευρώ κυρίως από εταιρείες του Δημοσίου και πάει λέγοντας...
Γι’ αυτό και στην απάντησή του ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ επισημαίνει ότι η ανταλλακτική διαφήμιση εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης «να επιλέγει το μέσο στο οποίο διαφημίζεται.
Επιπλέον η προσφερόμενη από τη συγκεκριμένη εφημερίδα διαφημιστική ανταπόδοση θεωρήθηκε από τις υπηρεσίες της ΕΡΤ άνιση και αλυσιτελής καθόσον η κυκλοφορία της δεν υπερβαίνει τα 1.100 φύλλα, σύμφωνα με τα δεδομένα του Πρακτορείου...».
Προσθέτει επίσης ότι είναι και ανισοβαρής «λόγω των υψηλών τιμών καταχώρισης (βάσει τιμοκαταλόγου).
Συγκεκριμένα μια ημισέλιδη καταχώριση στην εφημερίδα κοστίζει 31.164 ευρώ και αντιστοιχεί σε 400 σποτάκια και μάλιστα στη ζώνη υψηλής τηλεθέασης, η δε αναλογία αυτή ισχύει και μετά την αμοιβαία παροχή έκπτωσης 80%. Ενδεικτικά παραθέτουμε τιμές άλλων εφημερίδων: “Εθνος” 4.992 ευρώ και “Ελεύθερος Τύπος” 5.088 ευρώ για αντίστοιχες καταχωρίσεις...».

Για το παραπάνω δημοσίευμα, ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, Νίκος Νικολόπουλος, έστειλε την παρακάτω επιστολή στην «Εφημερίδα των Συντακτών»:

Προς Εφημερίδα Συντακτών
Υπόψη κ. Ν. Βουλέλη, Διευθυντή
Κοινοποίηση: κ. Γ. Σμυρλάκη Διευθυντή σύνταξης, κ. Α. Μάτση – αρχισυντάκτη πολιτικού ρεπορτάζ, κ. Σ. Μανιάτη - δημοσιογράφο
Από την πρώτη ημέρα που με την ψήφο του λαού, μου εδόθη εντολή της εκπροσώπησής του στη Βουλή των Ελλήνων μέχρι και σήμερα μεταφέρω στην εκάστοτε Κυβέρνηση ΟΛΑ τα θέματα που με επιστολές, υπομνήματα κ.α. μου γνωστοποιούν οι ενδιαφερόμενοι φορείς ή πολίτες.
Αυτός είναι "ο τρόπος που λειτουργώ..." -για να χρησιμοποιήσω τον υπαινικτικό σχολιασμό σας - επί 27 χρόνια, που έχω την τιμή να είμαι πληρεξούσιος του λαού.
Δεν εκινήθην ποτέ "δια της πλαγίας" ή της σκοτεινής οδού. Ακολούθησα πάντα την ευθεία και την δημόσια οδό ώστε να μας βλέπουν οι πάντες και να μας κρίνουν.
Για την επιβεβαίωση αυτών σας καλώ να δείτε τους πίνακες των στατιστικών της "δράσης των 300" που δημοσιεύει κάθε μήνα το περιοδικό "ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ".
Μάλιστα στο τελευταίο τεύχος (Φεβρουαρίου) στο πίνακα των κοινοβουλευτικών αναφορών βρίσκομαι πρώτος με 447 και ο δεύτερος έχει καταθέσει 50, ενώ στον πίνακα των ερωτήσεων προς τους Υπουργούς, είμαι και πάλι πρώτος με 310 ενώ ο δεύτερος έχει καταθέσει 131.
Μαζί με εσάς ο κάθε πολίτης-αναγνώστης, μπορεί να δει ότι αυτή είναι η κατάταξη-καταγραφή κοινοβουλευτικού έργου κάθε μήνα, κάθε χρόνο από το 1989 (και μέσα από το site της Βουλής) ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα ήταν στην Κυβέρνηση. 
Χωρίς λογοκρισία, δηλαδή ανεξαρτήτως εάν εγώ ή το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος υιοθετούμε τα παράπονα, τις διαμαρτυρίες, ή και τις καταγγελίες που περιέχουν οι γραπτές αναφορές που λαμβάνουμε.
Πιστεύω ότι είναι υποχρέωση και καθήκον μου ως Βουλευτή, να τις διαβιβάζω ΟΛΕΣ και μάλιστα όχι κρυφά αλλά με πλήρη δημοσιότητα και από εκεί και πέρα είναι ευθύνη των αρμόδιων Υπουργών αφού διερευνούν να υιοθετούν να επιλύουν ή να απορρίπτουν αυτές δίνοντας τις πρέπουσες απαντήσεις προβαίνοντας στις ανάλογες ενέργειες.
Δεν υπάρχουν κακές ερωτήσεις αλλά καλές ή κακές απαντήσεις.
Επειδή, είδα ότι δημοσιεύσατε σκαναρισμένη την ερώτηση χωρίς να προσθαφαιρέσετε κάτι και σας ευχαριστώ. Ζητώ όμως να την διαβάσετε και πάλιν προκειμένου να διαπιστώσετε "ιδίοις όμμασι" ότι παρέθεσα αυτούσια την επιστολή που έλαβα, χωρίς ΚΑΝΕΝΑ δικό μου σχόλιο.
Επειδή γνωρίζω και αναγνωρίζω ότι από το πρώτο φύλλο της Εφ. ΣΥΝ, πασχίζεται για την ενημέρωση των αναγνωστών σας, πιστεύω ότι έχετε αντιληφθεί πως η κατάθεση της ερώτησης έγινε γιατί μόνον και μόνον πίστεψα, ότι έπρεπε να φέρω στο φώς μια υπόθεση που είχε να κάνει με τον τρόπο που η δημόσια τηλεόραση παρέχει ανταποδοτικές υπηρεσίες.
Κλείνοντας θέλω να σας παρακαλέσω να δείτε και τις πάμπολλες ερωτήσεις μέχρι και την χθεσινή που έχω καταθέσει για τα κυκλώματα των καναλαρχών-εκδοτών "νταβαντζήδων", "εθνικών εργολάβων και προμηθευτών", που καταλήστεψαν τις ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζές μας και τον κρατικό κορβανά. Εξ’ αιτίας άλλωστε αυτών των επίμονων ερωτήσεων μου στη Βουλή, έχουν σχηματισθεί ήδη τρεις δικογραφίες εις βάρος των δήθεν σοβαρών με τα λευκά κολάρα μιντιαρχών-διαπλεκομένων.
Τέλος, δηλώνω πως είναι καλοδεχούμενη η κριτική σας αλλά και πως δεν θα δεχτώ κανένα σχετικό απαξιωτικό υπαινικτικό σχόλιο όπως "... την μία μέρα έλαβε ο Βουλευτής την επιστολή και εντός 24ώρου φρόντισε να καταθέσει ερώτηση, όχι μόνο προς τον Υπουργό Επικρατείας αλλά και προς τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Τέτοια... επιμέλεια..." ή "κοσμητική" αναφορά όπως το "... συμπαραστάτης...", "... έσπευσε να καταθέσει..." που "χτυπώντας τα" μάλιστα στην 1η και στην 2η σελίδα στο Φύλλο 979 της 03/03/2016, δημιουργήθηκε για το πρόσωπό μου μια θαμπή εικόνα.
Πιστεύω αντιλαμβάνεσθε πως αυτά, ακόμα και εάν δεν είχατε σκοπό, προσβάλλουν ευθέως την τιμή και την υπόληψή μου, αμφισβητούν την ηθική μου συγκρότηση, την πολιτική μου ακεραιότητα και την κοινωνική αξία του προσώπου μου.
Σας ευχαριστώ
Νίκος Ι. Νικολόπουλος
Ανεξάρτητος Βουλευτής
Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος
Y.Γ. Ο Πρωτοσέλιδος τίτλος σας "Ο ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ... ΤΗΣ ΑΡΠΑΧΤΗΣ" έδωσε την καλή αφορμή στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος να συντάξει ερώτηση και μαζί με αίτηση κατάθεσης εγγράφων να πληροφορηθεί η Βουλή των Ελλήνων και συνάμα οι ανελέητα φορολογούμενοι Έλληνες τον τιμοκατάλογο όλων των ΜΜΕ ένα προς ένα ξεχωριστά, βάσει του οποίου διαφημίζονται ανταποδοτικώς στην ΕΡΤ, συγκρίνοντάς τον με τον αντίστοιχο που έχει καταθέσει το κάθε Μέσον Ενημέρωσης στην οικεία ΔΟΥ.

Απάντηση συντάκτη 

Εμείς δημοσιοποιήσαμε τα γεγονότα και μόνο. Γεγονότα που δεν αμφισβητούνται προφανώς ούτε και από τον ίδιο τον κ. Νικολόπουλο. Κι από τα γεγονότα αυτά καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του...
https://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom