Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Αρχισε η εκκένωση της Ειδομένης: Οκτώ λεοφωρεία έφυγαν για Κατερίνη και Βέροια - Ενταση και γουρουνοκεφαλές στη Βέροια (φωτο & βίντεο)


Συνολικά οκτώ λεωφορεία αναχώρησαν τελικά χθες από την Ειδομένη, με τα έξι να έχουν προορισμό την Ημαθία και τα δύο την Πιερία. Χιλιάδες πρόσφυγες παραμένουν στα σύνορα με τα Σκόπια.

Από το πρωί, μέλη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους
Πρόσφυγες (UNHCR) ενημέρωναν πρόσφυγες και μετανάστες για το πώς μπορούν να μεταβούν σε κέντρα προσωρινής μετεγκατάστασης κι έως το βράδυ περισσότερα από 600 άτομα είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον και είχαν καταγραφεί στις σχετικές λίστες.

Αναμένεται πως και σήμερα θα συνεχιστεί η μεταφορά όσων το επιθυμούν, αφού αρκετοί είναι αυτοί -κυρίως οικογένειες με παιδιά- που δηλώνουν πως δεν μπορούν πλέον να συνεχίσουν να ζουν υπό αυτές τις «πολύ κακές», όπως τονίζουν, συνθήκες στην Ειδομένη.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, υπάρχουν κι αυτοί που συνεχίζουν να διαμαρτύρονται και να κλείνουν τη σιδηροδρομική γραμμή στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ, δηλώνοντας αποφασισμένοι να μην αποχωρήσουν έως ότου ανοίξουν τα σύνορα.

Βέροια: Γουρουνοκεφαλές και αποδοκιμασίες στην "υποδοχή" προσφύγων! Ένταση με βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Ένταση προκλήθηκε την ώρα που έφτασε στις Βαρβάρες, το πρώτο λεωφορείο με τους Σύρους πρόσφυγες. Όπως αβαφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, αρχικά κάτοικοι της περιοχής ανέβηκαν στο οδόστρωμα, εμποδίζοντας τη διέλευση του λεωφορείου, πραγματοποιώντας μια ολιγόλεπτη συμβολική διαμαρτυρία.

Εικόνες ντροπής
Στη συνέχεια έκαναν πορεία μπροστά από το λεωφορείο κι έφτασαν μέχρι την είσοδο του στρατοπέδου Αρματολού Κόκκινου, όπου και τους απαγορεύτηκε η είσοδος.

Η κατάσταση όμως ξέφυγε, αφού στον δρόμο αλλά και σε κολώνες, άγνωστιο έριξαν γουρουνοκεφαλές, ούτως ώστε να "μολύνουν" τον χώρο για τους πρόσφυγες...
Φωτογραφία από veriotis.grΦωτογραφία από veriotis.gr
Φωτογραφία από verianet.grΦωτογραφία από verianet.gr
Την ώρα που το όχημα περνούσε την πύλη, οι κάτοικοι αποδοκίμασαν με γιουχαΐσματα και ειρωνικά χειροκροτήματα, τόσο τους πρόσφυγες, όσο και αυτούς που ευθύνονται για την εγκατάστασή τους στο συγκεκριμένο σημείο, που όπως δήλωναν, είναι και το πιο όμορφο σημείο της πόλης.
Δείτε τις εικόνες


Ένταση με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Ουρσουζίδη
Παράλληλα, στο σημείο έλευσης των προσφύγων στο Στρατόπεδο «Αρματολού Κόκκινου» βρέθηκε και ο βουλευτής Ημαθίας, Γιώργος Ουρσουζίδης.

Ο κ. Ουρσουζίδης, λίγη ώρα πριν τα επεισόδια είχε σύντομες συνομιλίες με τους κατοίκους της περιοχής. «Στον λόγο της τιμής μου, σας λέω ότι θα είναι μόνο Σύριοι. Θα έρθουν 200 σήμερα και άλλοι 200 μετά" τους έλεγε χαρακτηριστικά.

"Μίλησα με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, ο οποίος με διαβεβαίωσε πως θα μείνουν έως ότου τακτοποιηθεί το πρόβλημά τους, καθώς κανένας από τους πρόσφυγες δεν θέλει να μείνει εδώ. Όλοι έχουν συγγενείς στο εξωτερικό", συμπλήρωσε ακόμη ο βουλευτής.

Δείτε τα βίντεο με τους έντονους διαλόγους


Πηγή: veriotis.gr και verianet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom