Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Ευρώπη-«φρούριο» και... φράχτες στη Σένγκεν αποτέλεσμα του τρόμου

Αλλάζουν τα πάντα και καθιστούν έωλη ακόμα και τη συμφωνία της Συνόδου για το Προσφυγικό

Την ενίσχυση των αστυνομικών μέτρων σε αεροδρόμια και δημόσιους χώρους ανακοίνωσαν χθες η μία μετά την άλλη σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ο τρόμος και η αστυνόμευση θα βρίσκονται για πολύ καιρό πλέον σε πρώτο πλάνο στην καθημερινότητα των πολιτών.

Χαριστική βολή στη Συνθήκη Σένγκεν και ταφόπλακα στην απόπειρα ανακατανομής προσφύγων στην Ευρώπη -που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου και με την πρόσφατη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας- αποτέλεσε το τρομοκρατικό χτύπημα του Βελγίου.

Ηδη τέθηκαν σε ισχύ αυστηροί συνοριακοί έλεγχοι σε χώρες του ιδρυτικού πυρήνα της ΕΟΚ/Ε.Ε. (Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο), ενώ η δημόσια ασφάλεια σε όλη την Ευρώπη στρατιωτικοποιείται με ταχείς ρυθμούς.

Μετά το σοκ που υπέστησαν οι ευρωπαϊκές κοινωνίες θεωρείται πλέον ανεφάρμοστη η κατανομή 160.000 προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία σε άλλες χώρες της Ε.Ε. (την οποία αρνούνταν έτσι κι αλλιώς να υλοποιήσουν η Ουγγαρία και λοιποί Ανατολικοευρωπαίοι), ενώ είναι άγνωστο τι θα γίνει με τους πρόσφυγες που πρόκειται να μετεγκατασταθούν από την Τουρκία στην Ευρώπη, βάσει της αναλογίας «ένας προς έναν».

Η εύστοχη παρατήρηση του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, ότι οι τρομοκράτες δεν είχαν στόχο το Βέλγιο αλλά «την ελεύθερη διακίνηση στην Ευρώπη και τις ευρωπαϊκές αξίες» περιγράφει επακριβώς τις συνέπειες.

Ηδη η Μαρίν Λεπέν και ο Ντόναλντ Τραμπ κάνουν «πάρτι» πάνω στα αιματοβαμμένα συντρίμμια, ζητώντας άμεσο κλείσιμο των συνόρων και αμείλικτη πάταξη της ισλαμικής τρομοκρατίας.

«Είναι επιτακτική ανάγκη να κλείσει στ’ αλήθεια και όχι εικονικά η γαλλο-βελγική μεθόριος και να ανακτήσουμε τον έλεγχο των εθνικών μας συνόρων», τόνισε η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου.

Ζήτησε παράλληλα να ξεκινήσουν οι γαλλικές Αρχές επιχείρηση «σκούπα» σε περιθωριακές περιοχές τύπου Μόλενμπεκ, προκειμένου να κατάσχουν όλα τα όπλα και εκρηκτικά των φονταμενταλιστών. «Πρέπει να αδειάσουν κελάρια, η χαλαρότητα δεν μπορεί να διαρκέσει για καιρό», συμπλήρωσε η Λεπέν, υποστηρίζοντας πως οι Γάλλοι απαιτούν εδώ και τώρα δράση ενάντια στο μουσουλμανικό εξτρεμισμό.

«Εγώ θα έκλεινα αμέσως τα σύνορά μας. Συμπεριφερόμαστε χαλαρά και ανόητα, ενώ πρέπει να σκληρύνουμε τη στάση μας απέναντι στην ισλαμική τρομοκρατία», ακολούθησε από κοντά ο Ντόναλντ Τραμπ με δηλώσεις του στο Fox News.

Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος έγραψε παράλληλα στο twitter: «Θυμάστε πόσο ασφαλής και υπέροχη πόλη έλεγαν όλοι ότι είναι οι Βρυξέλλες. Ε, λοιπόν, όχι πια! Ο κόσμος άλλαξε και οι Αμερικανοί πρέπει να ξυπνήσουν και να φερθούν έξυπνα».

Τα μέτρα που ανακοίνωσαν χωρίς καθυστέρηση πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις...

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
jpapadatos@e-typos.com
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom