Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Μετά τη λάσπη, και η ηπατίτιδα στην Ειδομένη - Ξεπέρασαν τους 42.000 οι μετανάστες σε όλη τη χώρα (φωτο)


Με τον φόβο της κακοκαιρίας που όπως αναφέρουν οι προβλέψεις έρχεται τις αμέσως επόμενες ημέρες ζουν οι χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ειδομένη, ενώ σήμερα έγινε γνωστό πως ένα 9χρονο κοριτσάκι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μολυσμένο από ηπατίτιδα τύπου Α.


Ήδη στο άκουσμα των καταιγίδων που έρχονται, αρκετοί από αυτούς έχουν φτιάξει πρόχειρα αναχώματα γύρω από τις σκηνές τους ώστε να μην τις παρασύρει το νερό. Η ΕΜΥ προβλέπει πως από αύριο το απόγευμα ο καιρός επιδεινώνεται στην Ειδομένη πάρα πολύ και εκτός των δυνατών βροχοπτώσεων αναμένεται και κρύο λόγω των ισχυρών βόρειων ανέμων που θα φτάσουν ακόμα και τα 5 μποφόρ.
Ωστόσο μέσα στις δυσκολίες και τις λάσπες της Ειδομένης η ελπίδα βρίσκει τρόπο να γεννηθεί. Τρία νεογέννητα μόλις λίγων ημερών βρίσκονται μεταξύ των προσφύγων. Δύο από αυτά γεννήθηκαν εκεί μέσα στα αντίσκηνα της προσφυγιάς, όμως οι γονείς τους αν και απελπισμένοι περιμένουν υπομονετικά να ανοίξει το σύνορο της Ειδομένης αλλά και καλύτερες μέρες. Εθελοντές σπεύδουν καθημερινά για να δώσουν οποιαδήποτε βοήθεια στους ταλαιπωρημένους αυτούς ανθρώπους.
Μόλις τα φορτηγά με τις προμήθειες φτάνουν στον πρόχειρο καταυλισμό, δημιουργείται το αδιαχώρητο. Τα χέρια υψώνονται, ενώ αρκετοί σπρώχνονται μέχρι τραυματισμού για ένα κομμάτι ψωμί. Εικόνες με παιδιά που μαζεύουν ακόμα και από το χώμα τρόφιμα δυστυχώς είναι συνηθισμένες.
Εννιάχρονο κοριτσάκι με ηπατίτιδα 
Και σαν να μην έφτανε η κακοκαιρία και οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης, κρούσμα ηπατίτιδας Α εντόπισε χτες το κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ στην Ειδομένη, το οποίο αντιμετώπισε άμεσα το περιστατικό και μετέφερε τον ασθενή στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.
Μετά τη λάσπη, και η ηπατίτιδα στην Ειδομένη
Πρόκειται για ένα παιδί από τη Συρία, ηλικίας εννιά ετών, που νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση.
Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού Οργάνου, Γιώργος Κυρίτσης, το ΚΕΕΛΠΝΟ μαζί με τις αρχές δημόσιας υγείας ξεκινούν απολύμανση του χώρου γύρω από τη σκηνή του ατόμου, καθώς και των χώρων υγιεινής του camp. Επίσης, ο στρατός αναλαμβάνει να μεταφέρει νερό στην Ειδομένη με δικά του μέσα, ενώ θα γίνουν και εμβολιασμοί εφόσον χρειαστεί.
Όπως προσθέτει ο ίδιος, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στις χώρες προέλευσης των προσφύγων υπολογίζεται ότι το 90% των ενηλίκων έχουν αντισώματα στην ασθένεια αυτή και δεν κινδυνεύουν να κολλήσουν. Επίσης, το ΚΕΕΛΠΝΟ ενημερώνει με ανακοίνωσή του ότι η συνήθης κοινωνική επαφή δεν ενέχει κινδύνους για τη μετάδοση του ιού στον γενικό πληθυσμό.
Διανομή φυλλαδίου στους πρόσφυγες
«Σας ενημερώνουμε ότι τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ έχουν κλείσει». Με τη φράση αυτή οι ελληνικές αρχές ενημερώνουν τους πρόσφυγες στην Ειδομένη ότι τα σύνορα είναι κλειστά και ζητούν τη συνεργασία των προσφύγων με τις αρχές, προκειμένου να μεταφερθούν σε χώρους φιλοξενίας. «Η Ελλάδα θα σας παράσχει διαμονή, σίτιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όπως και δομές φιλοξενίας», επισημαίνεται στο σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο που διανέμεται στην Ειδομένη. Οι πληροφορίες του φυλλαδίου αναγράφονται σε τρεις γλώσσες: αραβικά, φαρσί και παστούν.
Μετά τη λάσπη, και η ηπατίτιδα στην Ειδομένη
Στο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης η εκκένωση των καταυλισμών στην Ειδομένη να γίνει ειρηνικά και χωρίς χρήση βίας επέμεινε άλλωστε σήμερα ο αναπλ. υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Δημ. Βίτσας.
Συνεχίζονται οι αναχωρήσεις προσφύγων από Πειραιά
Σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας οδηγούνται και σήμερα μετανάστες και πρόσφυγες από το λιμάνι του Πειραιά, προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση και ομαλοποίηση της κατάστασης.
Αυτή τη στιγμή στους επιβατικούς σταθμούς στο λιμάνι του Πειραιά, φιλοξενούνται περίπου 2.540 μετανάστες και πρόσφυγες, σύμφωνα με νεότερη καταμέτρηση από το λιμενικό σώμα και μετά την πρωινή άφιξη του πλοίου Blue Star 1 με 488 μετανάστες και πρόσφυγες.
Ξεπέρασαν τους 40.000 οι πρόσφυγες 
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, σε 41.464 υπολογίζονται σήμερα οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα.
Συνολικά στην Αττική φιλοξενούνται 10.035 πρόσφυγες, στην πλειονότητά τους να βρίσκονται στις τρεις δομές, στο Ελληνικό (4.069), στο Σχιστό (1.970) και στο λιμάνι του Πειραιά (2.448).
Μετά τη λάσπη, και η ηπατίτιδα στην Ειδομένη
Επίσης, πρόσφυγες φιλοξενούνται στις Θερμοπύλες (260), στα Τρίκαλα (200), στη Λάρισα (400), στη Δράμα (355), στον Χέρσο Κιλκίς (3.674), στη Νέα Καβάλα Κιλκίς (3.273), στη Νέα Καρβάλη (800) και την Ελευθερούπολη Καβάλας (210), στην Κοζάνη (413), στα Διαβατά (1.958) και στην Κόνιτσα (150).
Νέο κέντρο στη Μαλακάσα 
Νέο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων δημιουργήθηκε στη Μαλακάσα, στο πρώην στρατόπεδο Γερακίνη, όπου μεταφέρθηκαν για πρώτη φορά χτες 700 πρόσφυγες.
Υπολογίζεται ότι το νέο κέντρο έχει χωρητικότητα 1.000 ατόμων και εκεί είναι η προτεραιότητα να στέλνονται τις επόμενες ημέρες πρόσφυγες από το λιμάνι του Πειραιά.
Μετά τη λάσπη, και η ηπατίτιδα στην Ειδομένη

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Μετά τη λάσπη, και η ηπατίτιδα στην Ειδομένη
  • Μετά τη λάσπη, και η ηπατίτιδα στην Ειδομένη
  • Μετά τη λάσπη, και η ηπατίτιδα στην Ειδομένη
  • Μετά τη λάσπη, και η ηπατίτιδα στην Ειδομένη
  • Μετά τη λάσπη, και η ηπατίτιδα στην Ειδομένη
  • Μετά τη λάσπη, και η ηπατίτιδα στην Ειδομένη
  • Μετά τη λάσπη, και η ηπατίτιδα στην Ειδομένη
  • Μετά τη λάσπη, και η ηπατίτιδα στην Ειδομένη

http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom