Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

"Τρέμει" τους αγριεμένους αγρότες η κυβέρνηση και υπόσχεται το ακατάσχετο - "Πλημμύρα" τρακτέρ στα Τέμπη (φωτο & βίντεο)

Έτοιμοι να κόψουν τη χώρα σε κομμάτια

- Σοβαρά επεισόδια στην Κομοτηνή όταν ο υπουργός δεν δέχθηκε να δει τους αγρότες
- Δείτε βίντεο από τα επεισόδια με τους αγρότες και τους άντρες των ΜΑΤ
- Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης καλεί τους αγρότες σε διάλογο και υπόσχεται το ακατάσχετο των επιδοτήσεων
- Ήδη εκατοντάδες τρακτέρ έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται στα Τέμπη
- Από εναλλακτικές διαδρομές γίνεται η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στα Τέμπη και η αστυνομία περιμένει να τακτοποιηθούν τα τρακτέρ
- Φωτογραφίες από τα αγροτικά μπλόκα σε όλη την Ελλάδα, από την Κομοτηνή μέχρι τη Ρόδο

Σοβαρεύει η κατάσταση με τον πόλεμο που κήρυξαν οι αγρότες προς την κυβέρνηση και μετά τα επεισόδια στην Κομοτηνή, το μέτωπο μετατοπίζεται στα Τέμπη.

Στην Κομοτηνή οι αγρότες που είχαν συγκεντρωθεί εξαγριώθηκαν, όταν συνειδητοποίησαν πως ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου δεν επιθυμεί να τους συναντήσει.

Ο υπουργός πήγε απευθείας στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας και συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη και τον αντιπεριφερειάρχη. Οι αγρότες απαίτησαν να βγει ο υπουργός εκτός κτηρίου να τους μιλήσει, ωστόσο ενημερώθηκαν από την αστυνομία ότι μόνο μια αντιπροσωπεία τους θα μπορούσε να συναντήσει τον υπουργό.

Κάπου εκεί ξεκίνησαν τα επεισόδια. Οι αγρότες άρχισαν να πετούν καπνογόνα και οι αστυνομική δύναμη που βρισκόταν επί τόπου κάλεσε ενισχύσεις. Τα ΜΑΤ έκαναν την εμφάνισή τους. Οι αγρότες προσπάθησαν να εισέλθουν στη κτήριο και τότε έγινε χρήση δακρυγόνων. Ακολούθησε νέα ένταση με τους αγρότες να φτάνουν ως την είσοδο την οποία μάλιστα έσπασαν.

ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ 


Με τους αγρότες να δείχνουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους, η κυβέρνηση φαίνεται πως αποφάσισε να κάνει ένα μικρό βήμα πίσω. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα "τυράκι" από την κυβέρνηση προς τους αγρότες, καθώς ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε πως με Κοινή υπουργική απόφαση θα θεσπιστεί η προστασία των επιδοτήσεων από κατασχέσεις έναντι χρεών.

Συγκεκριμένα θα τεθεί όριο ακατάσχετου των επιδοτήσεων ως εξής: για επιδοτήσεις μέχρι 5.000 ευρώ θα μπορεί να κατασχεθεί το 10% του ποσού, για επιδοτήσεις μέχρι 10.000 ευρώ θα μπορεί να κατασχεθεί το 20% του ποσού και για επιδοτήσεις πάνω από 10.000 ευρώ θα μπορεί να κατασχεθεί το 50% του ποσού. Παράλληλα, ανέφερε ότι ισχύει το αφορολόγητο των αγροτικών ενισχύσεων που είναι κάτω από 12.000 ευρώ.
Οι αγρότες στην ΑργολίδαΟι αγρότες στην Αργολίδα
Με αυτό το 'μικρό δώρο" η κυβέρνηση προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι στους αγρότες σχετικά με το ασφαλιστικό, στο οποίο όμως δεν κάνει βήμα πίσω. Μάλιστα, ο κ. Αποστόλου δήλωσε πως το 855 των ποσών που καταβάλλονται στους αγρότες για τις συντάξεις τους το πληρώνει ο κρατικός προϋπολογισμός. Επίσης 350.000 αγρότες, περίπου οι μισοί από τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ, δεν πληρώνουν τα ασφάλιστρά τους», σημείωσε.

Ωστόσο, φαίνεται πως οι αγρότες δεν ακούν τίποτα και ήδη εκατοντάδες τρακτέρ Λαρισσαίων αγροτών έφτασαν στα Τέμπη, υπό την επίβλεψη της αστνομίας. Σύμφωνα πάντως με τους συντονιστές της μεγάλης εξόδου για το μπλόκο των Τεμπών, θα χρειαστούν περίπου δυο ώρες προκειμένου να διευθετηθεί η τοποθέτηση εκατέρωθεν του οδοστρώματος των γεωργικών μηχανημάτων.
Οι αγρότες στον ΠρομαχώναΟι αγρότες στον Προμαχώνα
Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση της Αστυνομίας από τις 12 το μεσημέρι έχει διακοπεί η κυκλοφορία επί της ΠΑΘΕ από τον κόμβο Γυρτώνης μέχρι και την διασταύρωση με το Στόμιο, προκειμένου ακριβώς να μπορέσουν τα εκατοντάδες τρακτέρ χωρίς προβλήματα να φθάσουν στα Τέμπη. Η κυκλοφορία διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές που έχει προτείνει η αστυνομία και η κυκλοφορία θα επανέλθει επί της ΠΑΘΕ μόνον όταν θα έχουν όλα τα τρακτέρ τακτοποιηθεί.

Την Πέμπτη, εξάλλου, αναμένεται και έξοδος των τρακτέρ στον κόμβο Νίκαιας υπό τον συντονισμό των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας, με αγρότες από την Λάρισα, την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα.
Οι αγρότες στην ΗλείαΟι αγρότες στην Ηλεία
Την ίδια ώρα,  σε κατάληψη της Εγνατίας οδού στο κόμβο των Κερδυλλίων προχώρησαν γεωργοί και κτηνοτρόφοι με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 700 τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα. 

Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Αγροτών και Κτηνοτρόφων Γιάννης Παναγής ζήτησε από την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, καλώντας τους πολίτες «να ενισχύσουν τα μπλόκα των αγροτών, ώστε να γίνουν τα μπλόκα των Ελλήνων πολιτών», ενώ ο συνδικαλιστής από το Παγγαίο Καβάλας Τρύφωνας Αράπογλου ανέφερε ότι αύριο σχεδιάζεται αποκλεισμός του οδοστρώματος και στις δύο κατευθύνσεις.
Οι αγρότες στο Ηράκλειο ΚρήτηςΟι αγρότες στο Ηράκλειο Κρήτης
Σε συμβολικούς δίωρους αποκλεισμούς προχωρούν και οι αγρότες του Νομού Δράμας στο μπλόκο Κοκκινογείων, με τον κ. Χρήστο Γκόντια, επικεφαλής της Πανελλήνιας Ένωσης Αγροτών και Κτηνοτρόφων, να ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου και την εκ νέου κατάρτιση του με τη συμβολή των αγροτών. 

Στο τελωνείο του Προμαχώνα, το μπλόκο των αγροτών και κτηνοτρόφων που αριθμεί περισσότερα από 1.300 τρακτέρ και αγροτικά οχήματα, προχωρά σε συμβολικούς αποκλεισμούς. 

Στη Θεσσαλονίκη, κλειστή παραμένει η Λεωφόρος Νίκης στο ύψος της πλατείας Αριστοτέλους, όπου από νωρίς έχουν δεμένα και τα καΐκια τους στον Θερμαϊκό κόλπο οι αλιείς. Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι με τα 300 τρακτέρ και αγροτικά οχήματα αναμένεται αργότερα να κατευθυνθούν στα διόδια Μαλγάρων.
Οι αγρότες στη ΡόδοΟι αγρότες στη Ρόδο
Επίσης, σε αποκλεισμούς προχωρούν στο κόμβο Νισελίου στην Αλεξάνδρεια, στον κόμβο Μακροχωρίου και στην Χαλκηδόνα, ενώ την Παρασκευή οι αγρότες προτίθενται να κλείσουν το δρόμο στο μπλόκο της Κουλούρας, σύμφωνα με όσα είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης, μέλος της Πρωτοβουλίας Αγροτών.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων Δημήτρης Καμπούρης και μέλος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων ανέφερε ότι αύριο αναμένεται αντιπροσωπεία τους να συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, τον επικεφαλής της ΛΑΕ Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom