Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Η μαραθώνια συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου έβγαλε... "επιμήκυνση" του προγράμματος της Θεσ/νίκης

Πρόγραμμα δύο πυλώνων με... ορίζοντα 4ετίας...

- Όλα τα βλέμματα - εντός και εκτός συνόρων- στραμμένα στην Βουλή
- "Σπάει" την τετραετία σε δύο δόσεις ο Αλέξης Τσίπρας
- Η πρώτη το επόμενο εξάμηνο και η δεύτερη τα επόμενα 3,5 χρόνια
- Απόλυτη στήριξη στον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη και στο οικονομικό επιτελείο
- "Δεν θα υπάρξει διγλωσσία - Ό, τι πούμε στη Βουλή θα ειπωθεί και στη Σύνοδο Κορυφής", λένε από το Μαξίμου
- Όλο το παρασκήνιο από τις "ασκήσεις ισορροπίας" της κυβέρνησης λίγες ώρες πριν τις προγραμματικές δηλώσεις


Την ανάγκη φιλοτιμία ποιεί ο Αλέξης Τσίπρας ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup την Τετάρτη και της παρθενικής του εμφάνισης την Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής.
Μαραθώνια σύσκεψη και πρόγραμμα δύο πυλώνων


Έτσι, το Κυβερνητικό Συμβούλιο στην τετράωρη συνεδρίασή του το Σάββατο το απόγευμα αποφάσισε την...”επιμήκυνση” όσον αφορά στην υλοποίηση του Προγράμματος της Θεσσαλονίκης σε ορίζοντα 4ετίας, με τα θεσμικά όμως ζητήματα, όπως για παράδειγμα η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων ή μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, να προωθούνται άμεσα

Ο πρωθυπουργός, γνωρίζοντας ότι η παρουσίαση των Προγραμματικών Δηλώσεων θα αποτελέσει το “δείγμα γραφής” της Αθήνας έναντι των δανειστών και των εταίρων θα επιχειρήσει να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί, δηλαδή μεταξύ προεκλογικών εξαγγελιών-δεσμεύσεων και απαιτήσεων δανειστών κινδυνεύοντας να πέσει στο κενό.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι δανειστές - εταίροι δεν επιθυμούν τη ρήξη και ως εκ τούτου αισιοδοξούν ότι με την μία ή την άλλη έννοια θα δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση του προγράμματος της και ιδίως στην υλοποίηση των προεκλογικών εξαγγελιών - μεταρρυθμίσεων που έχουν να κάνουν με την άμεση αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και της σπάταλης ώστε από το δεύτερο εξάμηνο του 2015 ή το πρώτο του 2016 να προχωρήσει στην υλοποίηση πιο “κοστοβόρων” μέτρων με βάση τις προεκλογικές εξαγγελίες.

Ο Τσίπρας "βάζει πλάτη" στον Βαρουφάκη


Οι ίδιες πηγές, μάλιστα, λένε ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης συνολικά, απολαμβάνουν της απόλυτης εμπιστοσύνης και της πλήρους στήριξης του πρωθυπουργού στο δύσκολο έργο που έχουν αναλάβει, ενώ παράλληλα σημειώνουν και την στήριξη της κοινής γνώμης στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις που διεξάγει η κυβέρνηση και οι οποίες είναι σε πλήρη εξέλιξη.

“Η κυβέρνηση θα μιλήσει την ίδια γλώσσα και στη Βουλή και στις Βρυξέλλες” τονίζουν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού σπεύδοντας έτσι να σχολιάσουν τυχόν κριτικές περί διγλωσσίας.

Που θα κινηθεί ο Τσίπρας την Κυριακή από το βήμα της Βουλής


Μάλιστα, σε ενημερωτικό σημείωμα του Μεγάρου Μαξίμου μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου υπήρξαν αναφορές για τον τρόπο τον οποίο θα επιλέξει ο Αλέξης Τσίπρας να μιλήσει την Κυριακή μέσα στο ελληνικό Κοινοβούλιο. 

1) Οι προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, που θα ξεκινήσουν αύριο στις 19.00 στη Βουλή, θα κινηθούν σε δύο επίπεδα:

- Μέχρι το τέλος Ιουνίου, όσο δηλαδή και το «πρόγραμμα-γέφυρα» που ζητάει η κυβέρνηση από τους εταίρους, και

- Σε επίπεδο τρεισήμισι χρόνων


2) Ακόμη, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας και θα πει ακριβώς τα ίδια είτε από το βήμα της Συνόδου Κορυφής, είτε μέσα από τη Βουλή. Επομένως, όσα θα ακούσουμε αύριο στη Βουλή θα είναι αυτά που θα ειπωθούν και στη Σύνοδο Κορυφής. Δεν θα υπάρξει διγλωσσία.
3) Η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη από τη λαϊκή εντολή να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα ανάσχεσης της ανθρωπιστικής κρίσης, επανεκκίνησης της οικονομίας και ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων για ένα δίκαιο, απλό και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, την πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, της διαπλοκής και τη δημιουργία μιας πιο αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης.

ν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom