Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Από την Κάρυστο στην Πάρο! ένα ταξίδι στο χρόνο με τα ατμόπλοια "Μοσχάνθη","Κυκλάδες" και τον "Κωστάκη Τόγια" (βίντεο)

Η φωτογραφία του πλοίου ΜΟΣΧΑΝΘΗ ήταν αυτή που κέρδισε τα βλέμματα και τις καρδιές των Παριανών , στα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΥΣΤΟ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΑΡΟ – ΑΤΜΟΠΛΟΙΑ ΤΟΓΙΑ 1853-1982», του καρυστινού φωτογράφου Γιώργου Λυκουρόπουλου, που έγιναν στην Πάρο την Τρίτη, 26 Ιουνίου, σε μια πολύ όμορφη βραδιά για τη Νάουσα, με τις φωτιές του Κλήδονα να φωτίζουν το πανέμορφο ανακαινισμένο πέτρινο κτίριο που τα εγκαίνιά του ως εκθεσιακού χώρου έγιναν ταυτόχρονα με της έκθεσης.
Το θρυλικό αυτό πλοίο της καρυστινής οικογένειας πλοιοκτητών Τόγια ήταν το αγαπημένο πλοίο των κατοίκων της Πάρου και όλων των Κυκλάδων, καθώς ήταν εκείνο που ένωνε τα νησιά μεταξύ τους και με την στεριανή Ελλάδα.
Η συναισθηματική αυτή σχέση που δημιουργήθηκε σε εποχές δύσκολες, τότε που το σφύριγμα της μπουρούς ήταν, για τα νησιά του Αιγαίου είδηση, είναι και ο λόγος που ο Δήμος της Πάρου και ειδικά ο Δήμαρχος, Χρήστος Βλαχογιάννης, αγκάλιασαν την έκθεση με φωτογραφικά ντοκουμέντα από τα πλοία των Τογαίων, που είναι άρρηκτα δεμένα με τη ζωή και την ανάπτυξη του νησιού.
Αυτό είναι πεποίθηση στη συνείδηση των νησιωτών και ο Δήμαρχος το ανέφερε και στον ίδιο τον κ. Στέφανο Τόγια, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του, ευχαριστώντας τον εκ μέρους των συμπατριωτών του για τη συμβολή της οικογένειας Τόγια στην πρόοδο του νησιού, ενώ χαιρετίζοντας τον Γιώργο Λυκουρόπουλο είπε «αισθάνομαι ιδιαίτερα τυχερός που θα συνταξιδέψω μαζί του σε αυτό το υπέροχο ταξίδι».
Ο "καπετάνιος", με τη σειρά του, μιλώντας στους παρευρισκόμενους, ευχαρίστησε τη Δημοτική Αρχή για τη φιλοξενία, την οικογένεια Τόγια για την εμπιστοσύνη της να του εμπιστευτεί το αρχείο της και ιδιαίτερα τους Άννα Κάγκανη υπεύθυνη πολιτισμού Πάρου, Γιάννη Βασιλιόπουλο, Μαρία Λαψατη και Μαρία Ταπέπα, όπως και τους χορηγούς που στήριξαν αυτή τη προσπάθεια, που είναι οι: Δήμος Πάρου, ΔΕΠΑ Πάρου, ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΕΡΤ, BLUE STAR FERRIES, Ταξιδιωτικό πρακτορείο Καρυστία στην Ραφήνα, Nissan ΜΑΤΖΩΡΟΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΕΙΟΝ ΚΑΡΥΣΤΟΥ -ΛΥΚΟΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, και ηλεκτρονική εφημερίδα ΚΑΡΥΣΤΙΑ PRESS.
Γιώργος Λυκουρόπουλος, Χρήστος Βλαχογιάννης, Πάρος
Δήμαρχος και φωτογράφος αντάλλαξαν δώρα, τόσο από το παρελθόν όσο και από το παρόν των δύο περιοχών, για τις οποίες ο Γιώργος Λυκουρόπουλος είπε «μοιάζουν τόσο πολύ σε όλα. Αν η Κάρυστος δεν ήταν στην Εύβοια, θα ήταν κόρη των Κυκλάδων», ενώ παρέλαβε και το δώρο που προοριζόταν για τον κ. Τόγια, που, αν και το επιθυμούσε ιδιαίτερα, δεν μπόρεσε να ταξιδέψει για το νησί, που τόσες φορές είχε ταξιδέψει με τα καράβια της οικογένειας.
Ο Γιώργος Λυκουρόπουλος ευχαριστεί θερμά και τον καρυστινό ζωγράφο, Τάσο Σύντελη και τη σύζυγό του, Έφη Σιγαλού, που βρέθηκαν στην Πάρο για τα εγκαίνια της έκθεσης, επισημαίνοντας ότι «με την παρουσία του ο κ. Σύντελης στήριξε την δουλειά μου και είναι ιδιαίτερη τιμή για εμένα να γνωρίζω έναν τόσο σημαντικό άνθρωπο και καλλιτέχνη της χώρας μας».
Γιώργος Λυκουρόπουλος, Γιάννης Πάριος, Σύντελης
Μετά τα εγκαίνια, ο Γιώργος Λυκουρόπουλος και το ζεύγος Σύντελη είχαν την χαρά να δειπνήσουν με το Γιάννη Πάριο, στενό φίλο του κ. Σύντελη. Έχει και ο έλληνας τραγουδιστής, όπως και όλοι οι Παριανοί, συνδέσει τα παιδικά του χρόνια στο νησί με τα πλοία της οικογένειας Τόγια, αφού όλο το βράδυ αφηγήθηκε πολλές ιστορίες με το "ΜΟΣΧΑΝΘΗ", το πλοίο-ιστορία για τις Κυκλάδες.
http://www.karystiapress.gr/

Το επιβατηγό Α/Π Κωστάκης Τόγιας της Ατμοπλοΐας Τόγια και ο Καπτά Γεώργιος Φραγκουδάκης εμφανίζονται σε στιγμιότυπα παλιού φιλμ στα μέσα της δεκαετίας του 1950.
 Πέρσι στην εκπομπή "Μένουμε Ελλάδα" παρουσιάστηκε σπάνιο τηλεοπτικό και φωτογραφικό υλικό από το φωτογράφο Γιώργο Λυκουρόπουλο για τα ατμόπλοια του Τόγια , καθώς επίσης και βίντεο στα όποια μπορούμε να δούμε πως ήταν η νησιωτική Ελλάδα πριν περίπου 100 χρόνια.

Διαβάστε εδώ λίγα λόγια για την ιστορία της οικογένειας Τόγια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom