Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Ο κάθε άσχετος έχει άποψη για τη σωτηρία μας - Άσμουσεν: “3.000 ευρώ ο μέσος μισθός στο δημόσιο της Ελλάδας!"

Σίγουρα δεν φταίει αυτός αλλά αυτοί που του δώσανε το δικαίωμα να το παίζει "σωτήρας" μας

Μάλλον...αδιάβαστος ήταν ο κ.Άσμουσεν όταν χθες μιλώντας στο συνέδριο του Economist είπε ότι ο μέσος μισθός στο δημόσιο στην Ελλάδα φτάνει τα... 3.000 ευρώ!

"Αδιάβαστος" εν μέρει, πιάστηκε το στέλεχος της ΕΚΤ, Γεργκ Άσμουσεν, ο οποίος ανέφερε μιλώντας στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα, ότι "... δεν μπορούμε να ζητούμε από χώρες όπου ο μέσος μισθός στο δημόσιο είναι κάτω από 1.000 ευρώ να συνδράμουν την Ελλάδα όπου ο μέσος μισθός στο δημόσιο είναι, όπως είπε, 3.000 ευρώ"

Αυτό, αποτελεί παράδοξο, καθόσον ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΚΤ, που ασχολείται εντατικά υποτίθεται με το νευραλγικό ελληνικό πρόβλημα, να μην γνωρίζει τον μέσο μισθό στο ελληνικό δημόσιο.

Πάντως από τα στοιχεία της ΑΔΕΔΥ, προκύπτει ότι ένας υπάλληλος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με 17 χρόνια προϋπηρεσίας παίρνει 1.620 ευρώ, καθαρά το μήνα, ενώ ένας υπάλληλος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης 1.151 ευρώ...Σε αυτά, πρέπει βέβαια να προστεθούν άλλα 100 περίπου ευρώ, τα οποία πληρώνει ο προϋπολογισμός, για περίθαλψη και τα ασφαλιστικά ταμεία, (συντάξεις, επικουρικά, εφάπαξ).

Είπε κι άλλα το παλικάρι πέρα από τα 3000
Ως την καλύτερη επιλογή για την Ελλάδα χαρακτήρισε το μνημόνιο ο Γεργκ Άσμουσεν μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μιλώντας στο...
συνέδριο του Economist σήμερα. Μάλιστα ο ίδιος τόνισε ότι κάθε περαιτέρω καθυστέρηση, είναι «επικίνδυνη».

«Η καθυστέρηση της προσαρμογής είναι επικίνδυνη: θα αυξήσει το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ στη χώρα το 2020 πάνω από το ποσοστό-στόχο του 120% (...) που είναι το ανώτατο όριο του τι θεωρείται βιώσιμο» για τη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τη νέα κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή του μνημονίου και να μην χάνει χρόνο καταβάλλοντας προσπάθειες να το αλλάξει. «Η νέα κυβέρνηση δεν πρέπει να σπαταλά πολύτιμο χρόνο προσπαθώντας να αποφύγει ή να κάνει πιο ήπιο το πρόγραμμα. Αντ' αυτού, θα πρέπει αντί να επικεντρωθεί σε τρόπους για να μεγιστοποιήσει τον αντίκτυπο των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο κ.Άσμουσεν.

«Με ή χωρίς» το μνημόνιο, «κάθε ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ακολουθήσει μια παρόμοια προσαρμογή για να φέρουμε την οικονομία και πάλι στο προσκήνιο και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις χρηματοπιστωτικές αγορές», υποστήριξε.

Ο κ. Άσμουσεν έδωσε το παράδειγμα της Λετονίας, η οποία ακολούθησε ένα αυστηρό πρόγραμμα προσαρμογής για τη μείωση των ελλειμμάτων της και τις μεταρρυθμίσεις στην αγοράς εργασίας που προωθήθηκαν στη Γερμανία στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

«Στη Γερμανία, ήταν πολύ δύσκολο, με τα συνδικάτα να αντιτίθενται. Αλλά τώρα, χρόνια αργότερα, όλοι αναγνωρίζουν ότι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που περιέχονται στην Ατζέντα 2010 +, είναι ένας λόγος για την ύπαρξη της «σημερινής δύναμης της γερμανικής οικονομίας», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Άσμουσεν η πρώτη προτεραιότητα για τη νέα ελληνική κυβέρνηση είναι να θέσει ξανά το πρόγραμμα σε τροχιά.
Όπως επισήμανε, στους πολίτες και κυρίως στους πολιτικούς δεν αρέσει το γεγονός ότι δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή, ενώ προσέθεσε πως οι δράσεις στήριξης της Ελλάδας με πόρους των διαρθρωτικών ταμείων δεν θα έχουν άμεσα αποτελέσματα στην ανάπτυξη, δεδομένων των επιδόσεων της Ελλάδας στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων.
Η «χαλάρωση» των δημοσιονομικών στόχων για την τόνωση της ανάπτυξης προϋποθέτει πλήρη αποτύπωση των επιπτώσεων της επιλογής αυτής, σημείωσε και τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση δεν πρέπει να χάσει πολύτιμο χρόνο προσπαθώντας να «χαλαρώσει» τους όρους του Μνημονίου.
Ο κ. Άσμουσεν είπε πως η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει στα εξής βήματα:
- Να καταλήξει σε δημοσιονομικά μέτρα για να περιορίσει το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2013 - 2014.
- Να προχωρήσει άμεσα στη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος.
- Να προχωρήσει άμεσα στις αποκρατικοποιήσεις.
- Να εφαρμόσει τις αλλαγές στην εργασιακή νομοθεσία.
- Να απελευθερώσει τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών και να εφαρμόσει το σχέδιο Επιχειρηματικά Φιλική Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom