Η σύλληψη ενός 32χρονου που φέρεται ως το αρχηγικό μέλος της ομάδας πίσω από σειρά ανατινάξεων ΑΤΜ στην ελληνική περιφέρεια έρχεται έπειτα από πολύμηνη έρευνα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, για μια υπόθεση που εκτείνεται χρονικά από τις αρχές του 2025 έως και το φετινό καλοκαίρι.
Σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, εκρήξεις και διακεκριμένες κλοπές, ενώ δεν ήταν η πρώτη φορά που απασχολούσε τις Αρχές, καθώς είχε συλληφθεί και στο παρελθόν για δύο ανάλογες υποθέσεις, παραμένοντας ωστόσο ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.
Η ομάδα που συντόνιζε φέρεται να χρησιμοποιούσε κλεμμένα οχήματα από την Αττική για τις μετακινήσεις της προς περιοχές της επαρχίας, όπου στόχευε κυρίως απομακρυσμένα ΑΤΜ, ενώ είχε βαρύ οπλισμό.
Με τη χρήση εργαλείων κοπής και αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών παραβίαζαν τα χρηματοκιβώτια και αφαιρούσαν τις κασετίνες με τα χρήματα, ενώ παράλληλα λάμβαναν μέτρα αντιπαρακολούθησης και απέφευγαν τη χρήση κινητών τηλεφώνων.
Πυρά κατά αστυνομικών της ΟΠΚΕ
Η πιο επικίνδυνη στιγμή της δράσης τους καταγράφηκε τον Ιούλιο του 2025 στη Νέα Κίο Αργολίδας, όταν μετά από ανατίναξη ΑΤΜ τα μέλη της ομάδας πυροβόλησαν κατά αστυνομικών της ΟΠΚΕ που επιχείρησαν να τους ακινητοποιήσουν.
Στη δικογραφία περιλαμβάνονται συνολικά εννέα επιθέσεις σε ΑΤΜ, εκ των οποίων δύο σε απόπειρα, καθώς και τρεις κλοπές οχημάτων και δύο κλοπές πινακίδων κυκλοφορίας.
Οι Αρχές εκτιμούν ότι το οικονομικό «όφελος» της οργάνωσης ξεπερνά τις 440.000 ευρώ. Κατά τις έρευνες που ακολούθησαν τη σύλληψη κατασχέθηκαν δύο οχήματα, drone, διαρρηκτικά εργαλεία, κινητά τηλέφωνα, κάρτες SIM και ποσότητα κάνναβης, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για την ταυτοποίηση και τον εντοπισμό των υπόλοιπων μελών της ομάδας.
Η διαδρομή των χτυπημάτων
Η οργάνωση φέρεται να ακολουθούσε ένα σταθερό μοτίβο δράσης, επιλέγοντας κυρίως ΑΤΜ σε μικρότερες πόλεις και επαρχιακές περιοχές.
Τον Φεβρουάριο του 2025 σημειώθηκε η πρώτη επίθεση που αποδίδεται στην ομάδα, στην Κλειτορία Καλαβρύτων, από όπου οι δράστες απέσπασαν περίπου 60.000 ευρώ. Εναν μήνα αργότερα ακολούθησε το χτύπημα στην Κυλλήνη Ηλείας, με τη λεία να ξεπερνά τις 120.000 ευρώ, ενώ τον Απρίλιο καταγράφηκαν δύο ακόμη επιθέσεις, στα Φιλιατρά Μεσσηνίας -όπου η διάρρηξη έμεινε σε απόπειρα- και στον Μώλο Φθιώτιδας, από όπου αφαιρέθηκαν σχεδόν 90.000 ευρώ.
Η «Κ» εξασφάλισε και φέρνει στο φως βίντεο από τη δράση της σπείρας.
https://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου