Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023

Δικαστικό “μπραντεφέρ”: Να αυξηθεί κατά 2 ώρες το ωράριο των δικαστηρίων ζητούν οι εισαγγελείς (βίντεο)

Σκληρή απάντηση της Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων

Σκληρή αντίδραση της Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων προκαλεί τοποθέτηση του προέδρου της Ένωσης Εισαγγελέων σε επιστημονικό συνέδριο για “δίκες έως τις 5 το απόγευμα” στο πλαίσιο ενός πακέτου προτάσεων για την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης.

Μια ανοιχτή ενδοδικαστική “αντιπαράθεση” προκαλεί η πρόταση που διατυπώθηκε σε επιστημονικό συνέδριο από τον πρόεδρο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, Ευάγγελο Μπακέλα, για παράταση κατά δύο ώρες του ωραρίου λειτουργίας των δικαστηρίων.

Η συγκεκριμένη πρόταση, αποτελεί μία από τις πολλές που παρουσίασε ο κ.Μπακέλας, για την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο του 26ου φόρουμ ανάπτυξης που διοργάνωσε προ ημερών ο δικηγορικός Σύλλογος Πατρών με θέμα την βελτίωση της απονομής δικαιοσύνης.

Στη συζήτηση συμμετείχαν πέραν του προέδρου του Συλλόγου, ο γγ του Υπουργείου Δικαιοσύνης Παν. Αλεξανδρής, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, Ηλίας Κλάππας, ο πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Παν. Δανιάς και ο κ.Μπακέλας.

Παράταση ωραρίου λειτουργίας των δικαστηρίων κατά 2 ώρες

Στην τοποθέτησή του (μπορείτε να τη δείτε ολόκληρη στο παρακάτω βίντεο από το λεπτό 43.33 έως το 1.00.00) ο Εισαγγελέας Εφετών κατέγραψε την κατάσταση στη Δικαιοσύνη αναφέροντας πως παρά τις προσπάθειες τα πράγματα παραμένουν πολύ δύσκολα και σημείωσε πως “καθυστερημένη δικαιοσύνη φτάνει να μην είναι δικαιοσύνη”. 

Παράλληλα με συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία περιέγραψε το πρόβλημα και κατέληξε σε μια σειρά από προτάσεις για την ουσιαστική επιτάχυνση.

Μεταξύ αυτών:

–Αποποινικοποίηση ήσσονος σημασίας αδικημάτων που θα τιμωρούνται πλέον με διοικητικά πρόστιμα

-Εφαρμογή των διαδικασιών ποινικών διαταγών, ποινικής διαπραγμάτευσης και αποχής από την ποινική δίωξη ώστε να αποσυμφορηθούν οι διαδικασίες

-Την απόρριψη χωρίς αιτιολόγηση από τους εισαγγελείς καταφανώς ανυπόστατων μηνύσεων

-Την παράταση του ωραρίου συνεδρίασης των δικαστηρίων κατά δύο ώρες (έως τις 5 το απόγευμα) με ταυτόχρονη καταβολή υπερωριών των δικαστικών υπαλλήλων. Όπως είπε οι περισσότερες δίκες διεξάγονται (αριθμητικά προφανώς) από τη 1 έως την λήξη του ωραρίου στις 3 το μεσημέρι. Και θύμισε πως το ωράριο των δικαστικών υπαλλήλων είναι κυλιόμενο με ώρα προέλευσης 7/8/9 το πρωί και άρα φτάνει για κάποιους ήδη έως τις 5 το απόγευμα.

Αντιδράσεις

Το θέμα πάντως είχε αποκαλύψει ως κυβερνητική σκέψη το dikastiko.gr αλλά και τότε υπήρξαν αντιδράσεις με αποτέλεσμα να μην τεθεί ποτέ επισήμως δημοσίως. 

Εξ ου και η σφοδρή αντίδραση της Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων που στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ, διατύπωσε την άποψη πως οι προτάσεις αυτές δεν λαμβάνουν υπόψιν την “συνταγματική απαίτηση του πολίτη το Δίκαιο να απονέμεται από Δικαστικούς Λειτουργούς με διαύγεια, καθαρότητα σκέψης και ευθυκρισία και όχι καταπονημένους πνευματικά λόγω της πολύωρης παραμονής επί της έδρας”.

Αναφέρει η ΕνΔΕ:

“Επ’ ευκαιρία της ανακοίνωσης αυτής και επειδή διατυπώθηκαν απόψεις περί του ενδεχομένου παράτασης του ωραρίου συνεδρίασης των Δικαστηρίων στα πλαίσια συνεδρίου, αν και κανένας επίσημος φορέας δεν έχει αναφερθεί σε τέτοιο ενδεχόμενο το Προεδρείο της Ένωσης έχει την υποχρέωση να υπενθυμίσει ότι οι Δικαστικοί Λειτουργοί εκτελούν τα καθήκοντά τους άνευ ωραρίου, καθημερινές, αργίες και Σαββατοκύριακα καθώς και κατά τη διάρκεια του θέρους, ώστε να ανταπεξέλθουν στον τεράστιο όγκο δικαστηριακής ύλης. 

Η πρόβλεψη ωραρίου συνεδρίασης των Δικαστηρίων είναι εργασιακή κατάκτηση και κεκτημένο των πολύτιμων συνεργατών μας των Δικαστικών Υπαλλήλων αλλά παράλληλα συμβάλλει στην ορθή απονομή του Δικαίου και τούτο διότι η άσκηση δικαστικών καθηκόντων είναι πνευματική διαδικασία και όχι διεκπεραιωτική εργασία. 

Εξάλλου, αποτελεί συνταγματική απαίτηση του πολίτη το Δίκαιο να απονέμεται από Δικαστικούς Λειτουργούς με διαύγεια, καθαρότητα σκέψης και ευθικρισία και όχι καταπονημένους πνευματικά λόγω της πολύωρης παραμονής επί της έδρας. 

Επομένως, η οποιαδήποτε τοποθέτηση περί παράτασης του ωραρίου καλό είναι να λαμβάνει υπ’ όψιν της την άνω συνταγματική απαίτηση”.

https://www.dikastiko.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom