Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023

Γάζα: Ασταμάτητο το «σφυροκόπημα» του Ισραήλ, τουλάχιστον 195 οι νεκροί στην Τζαμπαλίγια (φωτο & βίντεο)


Συνεχίζεται ο ανηλεής βομβαρδισμός της Λωρίδας της Γάζας και οι χερσαίες επιχειρήσεις από το Ισραήλ.

Πάνω από 20.000 τραυματίες βρίσκονται ακόμη στη Λωρίδα της Γάζας, όπως ανέφεραν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μετά τις πρώτες διακομιδές στην Αίγυπτο τραυματιών και ασθενών, Παλαιστίνιων, ξένων και ανθρώπων με διπλή υπηκοότητα, οι οποίοι έφυγαν για να ξεφύγουν από τα πυρά του Ισραήλ.

«Πάνω από 20.000 τραυματίες παραμένουν στη Γάζα, με περιορισμένη πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη εξαιτίας της πολιορκίας» και των ακατάπαυστων βομβαρδισμών του Ισραήλ, ανέφερε η γαλλική οργάνωση βοήθειας και περίθαλψης σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Η MSF, διευκρινίζοντας πως 22 μέλη του διεθνούς προσωπικού της μπόρεσαν να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας μέσω της διέλευσης στη Ράφα, τόνισε πως πρέπει να επιτραπεί να απομακρυνθούν από τον παλαιστινιακό θύλακα περισσότεροι κάτοικοι.

«Αυτοί που επιθυμούν να φύγουν από τη Γάζα πρέπει να επιτραπεί να το κάνουν χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση και πρέπει να έχουν το δικαίωμα επιστροφής», τόνισε η ΜΚΟ, καλώντας ταυτόχρονα ξανά να κηρυχθεί «άμεση κατάπαυση του πυρός».

Σύμφωνα με Αιγύπτιο αξιωματούχο, 76 παλαιστίνιοι τραυματίες και 335 ξένοι και άνθρωποι με διπλή υπηκοότητα μπόρεσαν να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας χθες, στην πρώτη επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων από το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς την 7η Οκτωβρίου.

Ο ΟΗΕ και μη κυβερνητικές οργανώσεις μιλούν για καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στον μικρό παλαιστινιακό θύλακα 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων.

Τουλάχιστον 195 οι νεκροί στην Τζαμπαλίγια

Τουλάχιστον 195 άνθρωποι σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς του στρατού του Ισραήλ στον καταυλισμό προσφύγων στην Τζαμπαλίγια, όπως αναφέρει ανακοίνωση της υπηρεσίας ενημέρωσης της κυβέρνησης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Άλλοι 120 άνθρωποι παγιδεύτηκαν κάτω από τα συντρίμμια και η τύχη τους αγνοείται, ενώ ακόμη 777 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο στρατός του Ισραήλ ανέφερε πως έβαλε στο στόχαστρο και σκότωσε ηγετικά στελέχη της Χαμάς που βρίσκονταν στον καταυλισμό. Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα το διέψευσε.

«Το μέγεθος της τραγωδίας δεν έχει προηγούμενο»

«Το μέγεθος της τραγωδίας δεν έχει προηγούμενο», τόνισε χθες ο Φιλίπ Λαζαρινί, ο επικεφαλής του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), κατά την πρώτη επίσκεψή του στη Λωρίδα της Γάζας από το ξέσπασμα του πολέμου.

Πάνω από 70 εργαζόμενοι της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας, υπογράμμισε ακόμη ο Λαζαρινί.

Στηλίτευσε επιπλέον το γεγονός ότι η ανθρωπιστική βοήθεια είναι κάθε άλλο παρά επαρκής μπροστά στις «μεγάλες ανάγκες» των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας.

Κατά το COGAT, όργανο του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας που επιβλέπει τις πολιτικές δραστηριότητες στα παλαιστινιακά εδάφη, στη Λωρίδα της Γάζας εισήλθαν χθες 61 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια.

«Πρέπει να επιτραπεί να εισέλθουν αμέσως στη Λωρίδα της Γάζας ιατρικά εφόδια και προσωπικό ανθρωπιστικών οργανώσεων», καθώς «τα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί και το σύστημα υγείας είναι αντιμέτωπο με πλήρη κατάρρευση», επισήμανε η MSF.

«Σπάσαμε τις πρώτες γραμμές άμυνας της Χαμάς»

«Έχουμε σπάσει τις πρώτες γραμμές άμυνας της Χαμάς στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας», ισχυρίζεται το Ισραήλ.

«Η χερσαία επιχείρηση προχωρά όπως είχε προγραμματιστεί», δήλωσε σήμερα (1.11.2023) εκπρόσωπος του στρατού του Ισραήλ, Αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, εξηγώντας ότι επιχειρησιακά οι IDF έχουν σπάσει τις πρώτες γραμμές άμυνας της Χαμάς και συνεχίζουν μέχρι την ολοκληρωτική εξάλειψη της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Πράγματι, το Ισραήλ συνεχίζει το σφυροκόπημα της Γάζας με τις μηχανές στο φουλ και μάλιστα, χτες ανακοίνωσε ότι εξουδετέρωσε άλλο ένα ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, στον νέο βομβαρδισμό που πραγματοποίησε στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια.

«Ο στρατός, υπό τις οδηγίες των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ, εξουδετέρωσαν με μαχητικό αεροσκάφος τον Muhammad Atzar, επικεφαλής του αντιαρματικού συστήματος της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για όλα τα αντιαρματικά συστήματα στις διάφορες ταξιαρχίες στη Λωρίδα της Γάζας», ανακοίνωσαν οι IDF.

Παράλληλα, οι IDF ανακοίνωσαν ότι έχουν στην κατοχή τους συνομιλία μεταξύ διοικητών της Χαμάς, με τη συμμετοχή του διοικητή του Ινδονησιακού Νοσοκομείου της περιοχής, η οποία αποδεικνύει «τον κυνισμό των τρομοκρατών όσον αφορά τη χρήση των ανθρωπιστικών πόρων στη Λωρίδα της Γάζας», δηλαδή ότι τους εκμεταλλεύονται.

«Η Χαμάς κλέβει καύσιμα από τα νοσοκομεία της Γάζας. Στον παρακάτω διάλογο, προϊόν υποκλοπής, ένας διοικητής της Χαμάς αναφέρει επανειλημμένα ότι παίρνουν καύσιμα από τα αποθέματα του νοσοκομείου και επιβεβαιώνει ότι η Χαμάς ελέγχει τη διανομή τους στη Γάζα, δίνοντας προτεραιότητα στις ανάγκες των τρομοκρατών έναντι των αμάχων», αναφέρει επίσης το Ισραήλ.

https://www.newsit.gr/kosmos/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom