Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023

Το «λαϊκό δικαστήριο» κατά του Μπιλ Κλίντον στο Σύνταγμα με πρόεδρο τον Κώστα Καζάκο (φωτο & βίντεο)


Ο Μπιλ Κλίντον είχε δικαστεί πριν από 24 χρόνια στην Πλατεία Συντάγματος με πρόεδρο τον Κώστα Καζάκο.

Σαν χθες,στις 8 Νοεμβρίου του 1999 έλαβε χώρα στην πλατεία Συντάγματος το «Δικαστήριο των Λαών». Εκείνο το βροχερό βράδυ στελέχη του ΚΚΕ έστησαν ένα «λαϊκό δικαστήριο» για να δικάσουν τους υπεύθυνους του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία.

Όλα ξεκίνησαν με την αναγγελία της επίσκεψης του τότε Αμερικανού προέδρου, Μπιλ Κλίντον στη χώρα μας, στις 13 και 14 Νοεμβρίου, που πραγματοποιήθηκε στις 19 και 20 Νοεμβρίου

Το ΚΚΕ ενεργοποιήθηκε και μεταξύ των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας που προγραμμάτισε, ήταν μια πρωτότυπη «δίκη» του Κλίντον για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η «δίκη» στήθηκε στις 8 Νοεμβρίου στην πλατεία Συντάγματος από την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ). Πρόεδρος του «Δικαστηρίου των Λαών» διετέλεσε ο ηθοποιός Κώστας Καζάκος, ο ηθοποιός Βασίλης Κολοβός ανέλαβε χρέη εισαγγελέα και ο επίσης ηθοποιός, Γιάννης Καλαντζόπουλος ανέλαβε συνήγορος των κατηγορουμένων.

Κατηγορούμενοι ήταν ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, ο γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα και οι 18 ηγέτες των κρατών που πήραν μέρος στην επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία. Ανάμεσά τους και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα για να παρακολουθήσουν την ακροαματική διαδικασία.

Στο κατηγορητήριο που είχαν συντάξει οι «Δικηγόροι της Ειρήνης» και διάβασε ο Βασίλης Κολοβός, αναφερόταν μεταξύ άλλων: «Όλοι αυτοί κατηγορούνται για απρόκλητο επιθετικό πόλεμο, για βαρύτατο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, για τη γενοκτονία του γιουγκοσλαβικού λαού και για την τεράστια οικολογική καταστροφή που προκάλεσαν στην ευρύτερη περιοχή».

Μετά τη δίωρη ακροαματική διαδικασία, το δικαστήριο εξέδωσε την απόφασή του, που ήταν καταδικαστική για τους κατηγορουμένους. Σύμφωνα με την απόφαση, όλοι οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για τις κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν και αποφασίστηκε η παράδοσή τους «στην ανατρεπτική οργή και στην αγωνιστική αποδοκιμασία των λαών και στη χλεύη της Ιστορίας».

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας και ανάλογα με την εξέλιξή της, οι συγκεντρωμένοι ξεσπούσαν σε συνθήματα, όπως «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», «Η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο» και «Αίσχος Αίσχος». Ακολούθησε πορεία όλων των συμμετεχόντων στην εκδήλωση προς την αμερικανική πρεσβεία, όπου οι επικεφαλής παρέδωσαν την ετυμηγορία.

Ο ξένος Τύπος είχε γράψει: «Στην Ελλάδα συλλαλητήρια διαμαρτυρίας για την επίσκεψη Κλίντον, «Εικονική ΔΙΚΗ για τη ΣΦΑΓΗ του γιουγκοσλαβικού λαού από τα αεροπλάνα και τα σύγχρονα ΟΠΛΑ των ΗΠΑ (ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ ΩΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑΣ ΠΟΛΕΜΟΥ Ο ΚΛΙΝΤΟΝ ). ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ».

https://www.gazzetta.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom