Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022

Βόλος: «Βαποράκια» στα σχολεία σαν… μαθητές!


Επί ένα σχεδόν χρόνο άλλαζε χέρια, περνώντας μέσα από τα σχολικά κάγκελα, το σακίδιο μέσα στο οποίο βρέθηκε ποσότητα χασίς και οδήγησε προχθές το μεσημέρι στη σύλληψη, μερικά μέτρα έξω από το σχολείο, ενός 18χρονου μαθητή της γ΄τάξης σε λύκειο του Βόλου και ενός 19χρονου, ο οποίος φέρεται να προμήθευε τον πρώτο με ναρκωτικά και ήταν επίσης παλιός μαθητής στο ίδιο σχολείο.

Η σύλληψη μαθητή φερόμενου ως «βαποράκι», που αποκάλυψε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά του, ήρθε να παραβιάσει… ανοιχτές θύρες για τον εφιάλτη των ναρκωτικών μέσα στα σχολεία, που πλέον «ξυπνά» ακόμη και μέσα σε γυμνάσια!

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Σωκράτης Σαβελίδης, μιλώντας για το νέο συμβάν, που προκάλεσε αναταραχή στην τοπική κοινωνία για το κατά τ’ άλλα προστατευμένο σχολικό περιβάλλον, άφησε να εννοηθεί ότι «βαποράκια» μπαίνουν στο σχολείο σαν… μαθητές απλώς και μόνο για να εξασφαλίσουν «πελατεία», χωρίς η εκπαιδευτική κοινότητα να μπορεί να τους αποκλείσει.

Οπως αποκάλυψε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, η σύλληψη του 18χρονου μαθητή και του 19χρονου φερόμενου ως προμηθευτή του έξω από το σχολείο, έγινε μετά από παρακολούθηση των δύο δραστών από αστυνομικούς, οι οποίοι σε συντονισμένη επιχείρηση , συνέλαβαν τους δύο νέους για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών εντός σχολικού χώρου, καθώς τόσο σε σωματική έρευνα όσο και σε έρευνα που ακολούθησε στα σπίτια τους βρέθηκαν ποσότητες χασίς και εξοπλισμός, όπως ζυγαριές και τρίφτες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η δράση των δύο, αναπτύσσονταν επί σχεδόν έναν χρόνο στο σχολείο. Ο 18χρονος σε ρόλο «βαποράκι» φέρεται να αναλάμβανε να περάσει τα ναρκωτικά μέσα στο σχολείο και να τα διακινήσει σε συμμαθητές –«πελάτες» και ο 19χρονος κατηγορείται ότι τον προμήθευε με ποσότητες ναρκωτικών ουσιών. 

Συμμαθητές του 18χρονου, τον είχαν δει πολλές φορές στο παρελθόν να συναντιέται με τον 19χρονο, ακόμη και την ώρα λειτουργίας του σχολείου. Υπάρχουν αναφορές για σακίδιο που περνούσε μέσα από τα σχολικά κάγκελα και άλλαζε χέρια μεταξύ των δύο συλληφθέντων, χωρίς κανείς να ασχολείται με το περιεχόμενο του σακιδίου, το οποίο φαίνεται ότι δεν είχε μόνο… βιβλία.

Εγγράφονται ως μαθητές

Χθες, με αφορμή το συμβάν, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σωκράτης Σαβελίδης, ζήτησε αναφορά από τη διεύθυνση του λυκείου, έξω από το οποίο έγινε η σύλληψη του μαθητή και του πρώην μαθητή της σχολικής μονάδας, οι οποίοι παραπέμπονται για διακίνηση ναρκωτικών εντός σχολικού χώρου.

Ο ίδιος μίλησε ευθέως για ένα φαινόμενο γνωστό στην εκπαιδευτική κοινότητα. Αναφέρθηκε σε μαθητές που εγγράφονται στα σχολεία δήθεν για να φοιτήσουν, στόχος τους είναι όμως να προσεγγίσουν μαθητές και να εξασφαλίσουν «πελατεία» για τη διακίνηση ναρκωτικών εντός των σχολείων.

«Η εκπαίδευση σε μια δημοκρατική πολιτεία επιτρέπει την εγγραφή κάθε μαθητή στο σχολείο. Αυτό αξιοποιούν επιτήδειοι για να αλώσουν εφηβικές ψυχές. Είναι γνωστό ότι κάποιοι εγγράφονται στα σχολεία για να βρουν πελατεία στις νεανικές ψυχές, εκμεταλλευόμενοι τον ευαίσθητο ψυχισμό των εφήβων και ενδεχομένως προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Πρόκειται για μία μάστιγα ενάντια στην οποία δίνουμε κοινό αγώνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας, αστυνομικοί της οποίας επιτελούν σπουδαίο έργο, το οποίο οδήγησε στη χθεσινή επιτυχία της σύλληψης ενός μαθητή κι ενός πρώην μαθητή», δήλωσε ο κ. Σαβελίδης.

Πώς δρουν στα σχολεία

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αρκετά σχολεία, ακόμη και σε Γυμνάσια (!) υπάρχουν επιτήδειοι που προωθούν ναρκωτικά, στον κατά τ’ άλλα προστατευμένο σχολικό χώρο.

Κάνουν εγγραφή στην τάξη, στόχος τους όμως δεν είναι να μάθουν γράμματα αλλά να εξασφαλίσουν πελατεία. Γι’ αυτό και πρόκειται για μαθητές μεγαλύτερης ηλικίας, που δεν δίνουν βάση στα μαθήματα, μένουν στην ίδια τάξη από απουσίες και κάθε χρόνο αλλάζουν σχολείο ζητώντας μετεγγραφή για να επαναλάβουν την ίδια τάξη. Εχοντας πλήρη πρόσβαση μέσα στα σχολεία, περνούν ανενόχλητοι ποσότητες ναρκωτικών.

Εκπαιδευτικοί υποπτεύονται αλλά δεν μπορούν να αρνηθούν βάση νόμου την εγγραφή.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο εφιάλτης μπορεί να αφορά κάθε παιδί. «Ακόμη και παιδιά καλών οικογενειών έχουν στο παρελθόν εμπλακεί σε τέτοιες υποθέσεις», αναφέρουν πηγές για την έκταση του προβλήματος.

Γνωστό επί σειρά ετών το πρόβλημα

Το πρόβλημα είναι γνωστό επί σειρά ετών. Μάλιστα ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ έχει αναδείξει μέσα από αλλεπάλληλα δημοσιεύματά του τις διαστάσεις των ναρκωτικών μέσα στα σχολεία, χωρίς επί της ουσίας η κατάσταση να έχει αλλάξει.

«Είμαστε σε συνεργασία με την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Γίνεται σπουδαίο έργο από όλες τις πλευρές, φαίνεται όμως ότι δεν είναι αρκετό», ανέφερε ο κ. Σαβελίδης κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου προς τις οικογένειες τις οποίες χαρακτήρισε ως πρώτο κάστρο προστασίας των νέων από τους κινδύνους.

https://www.taxydromos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom