Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021

Ελεγκτικό Συνέδριο: Συνταγματική η περικοπή των δώρων στους συνταξιούχους Δημοσίου!


Συνταγματική έκρινε το Ελεγκτικό Συνέδριο την περικοπή-κατάργηση των δώρων συνταξιούχων του Δημοσίου, που εφαρμόστηκαν το 2013.

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, κατ’ αυτόν τον τρόπο τίθενται «στον πάγο» οι διεκδικήσεις περίπου 500.000 συνταξιούχων για αναδρομική καταβολή των ποσών. Η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου αποφάνθηκε σχετικά απορρίπτοντας διεκδίκηση συνταξιούχου στρατιωτικού, ο οποίος είχε δικαιωθεί πρωτόδικα.

Βασικό επιχείρημα των δικαστών ήταν ότι αυτές οι αποφάσεις που πάρθηκαν τότε και είχαν ως αποτέλεσμα να καταργηθεί το δώρο Χριστουγέννων, το δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας για τους συνταξιούχους του δημόσιου τομέα, προέκυψαν από την ανάγκη της χώρας να προχωρήσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Η απόφαση αυτή βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με ανάλογη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τον ιδιωτικό τομέα.

Πλέον οι διεκδικήσεις των συνταξιούχων του δημοσίου περιορίζονται στο σκέλος των περικοπών που υπέστησαν οι κύριες συντάξεις, κατά τα μνημονιακά έτη. 

Επίσης, αναμένεται απόφαση του ΣτΕ για επικούρηση και δώρα στον ιδιωτικό τομέα για να κριθεί αν πρέπει να επιστραφούν αναδρομικά ποσά για το 11μηνο ανάμεσα στον Ιούνιο 2015 και τον Μάιο του 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom