Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2021

Ο περίπατος «Η πτώση της Καισαριανής», μια ευκαιρία αναστοχασμού για τα Δεκεμβριανά


Ιστορικός περίπατος θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9/10 στις 10:30 π.μ. με τίτλο «Η πτώση της Καισαριανής».

Στον περίπατο αυτό θα γίνει λόγος για την κλιμάκωση των συγκρούσεων που οδήγησε σε μια από τις μεγαλύτερες, αλλά και λιγότερο γνωστές, μάχες που έγιναν στην Αθήνα κατά τη διάρκεια των Δεκεμβριανών. Ήταν η μάχη που σχεδίασαν οι Βρετανοί επιτελείς για την εκκαθάριση των ανατολικών συνοικιών της Αθήνας από τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ.

Παράλληλα θα γίνουν αναφορές, μεταξύ άλλων, στις επιθετικές και αμυντικές τακτικές των αντιπάλων, για τον σφοδρό βομβαρδισμό της Καισαριανής και τις μεγάλες απώλειες μεταξύ των αμάχων.

Περπατώντας έπειτα ανάμεσα στα τελευταία προσφυγικά σπίτια που υπάρχουν στην περιοχή, το κοινό θα προσπαθήσει να συλλογιστεί πώς ήταν να πολεμά κάποιος στα σοκάκια της Καισαριανής το 1944.

Στο «σύνορο» της Καισαριανής με την Πανεπιστημιούπολη (εκεί όπου ήταν το ρέμα) θα γίνει αναφορά για την κρισιμότερη μάχη των Δεκεμβριανών, που έγινε στις 7 Δεκεμβρίου με την επίθεση του ΕΛΑΣ κατά των δυνάμεων της Ορεινής Ταξιαρχίας στο Γουδί.

Στην εκκλησία της Παναγίτσας θα γίνει λόγος για τον αιφνιδιασμό του ΕΛΑΣ, την κάθοδο εχθρικών αρμάτων μάχης στην κεντρική πλατεία της Καισαριανής και την απώθησή τους στις 18 Δεκεμβρίου, μάχη που απείλησε άμεσα με ήττα τον ΕΛΑΣ στο προπύργιό του.

Στην προσφυγική πολυκατοικία της οδού Βρυούλων, που φέρει μέχρι σήμερα τα ίχνη της μάχης, θα ακολουθήσει ομιλία για  έναρξη της μεγάλης επίθεσης των Βρετανών στις 29 Δεκεμβρίου.

Στο χώρο του Σκοπευτηρίου μετά τις αναφορές στις αιματηρές συγκρούσεις που έγιναν εντός Καισαριανής και οδήγησαν στην «πτώση» του εαμικού προπυργίου της Αθήνας

Κλείστε τη θέση σας, δείτε το σημείο και την ώρα συνάντησης εδώhttps://www.athenshistorywalks.com/store/9oct21

https://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom