Παρασκευή 16 Απριλίου 2021

Κυβερνητική «ανεμελιά» με covid free νησιά και τουριστικά πειράματα


Πιλοτικά μέτρα και επικίνδυνα πειράματα με πρόβα ανοίγματος του τουρισμού από την επόμενη εβδομάδα ● Τα self test ως πανάκεια για την κυβέρνηση, εν μέσω ασφυκτικής πίεσης από την πανδημία.

Ξεκάθαρη είναι πλέον η στοχοθεσία της κυβέρνησης να επιταχύνει τις διαδικασίες χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων με βασικό γνώμονα να μην παρεκκλίνει από την 1η Μαΐου, που είναι η ημερομηνία «ευαγγέλιο» για το άνοιγμα του τουρισμού.

Μάλιστα, προχωρά και σε επικίνδυνους πειραματισμούς που συνιστούν, ουσιαστικά, εν μέρει άνοιγμα του τουρισμού, ήδη από την Δευτέρα 19 Απριλίου. Εκτός αυτού, ετοιμάζεται εκστρατεία κατά προτεραιότητα εμβολιασμού σε νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων, τα οποία επιχειρεί η κυβέρνηση να παρουσιάσει ως covid free ταξιδιωτικούς προορισμούς.

Πιλοτικά μέτρα και πειράματα

Η ίδια η κυβερνητική εκπρόσωπος, άλλωστε, επιβεβαίωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών το χθεσινό ρεπορτάζ του Reuters, το οποίο ανέφερε από την επόμενη εβδομάδα σταματά η υποχρεωτική καραντίνα για τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα από συγκεκριμένες χώρες.

Με τα ρεκόρ στις διασωληνώσεις να σπάνε σχεδόν καθημερινά, η Αριστοτελία Πελώνη δε δίστασε να κάνει λόγο για «μίνι πιλοτική εφαρμογή του πράσινου πιστοποιητικού».

Εξήγησε δε πως το μέτρο αυτό «αφορά επισκέπτες από κάποιες χώρες, είτε μέσω της επίδειξης πράσινου πιστοποιητικού, είτε μέσω της επίδειξης αρνητικού τεστ pcr 72 ώρες πριν το ταξίδι. Οι επισκέπτες, που θα έλθουν στην χώρα μας - δεν πρόκειται για μεγάλο αριθμό - θα παραμείνουν στον προορισμό τους και δεν θα μπορούν να μετακινηθούν από νομό σε νομό, όπως, εξάλλου, ισχύει και για τους Έλληνες πολίτες. Ήδη υπάρχουν ξένοι επισκέπτες στην Ελλάδα, που υπόκεινται στους ίδιους περιορισμούς,. Το κανονικό άνοιγμα του τουρισμού τοποθετείται 14 Μαΐου βάσει συγκεκριμένων υγειονομικών πρωτοκόλλων και εφ όσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα».

Στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι προβλέπονται, πλέον οριζόντιοι εμβολιασμού και σε νησιά έως 10.000 κατοίκων, μια πρακτική που είχε ξεκινήσει σε ακόμη μικρότερα νησιά από τον Μάρτιο και αποσκοπεί στο να δώσει προς τους υποψήφιους τουρίστες την εικόνα ενός covid free ταξιδιωτικού προορισμού.

Σε αυτά πρέπει να προσθέσουμε και τα... πειράματα που έχουν ξεκινήσει στη χώρα με τουρίστες σε Ρόδο και Κρήτη, οι οποίοι κατέφτασαν στη χώρα μας ως πειραματόζωα (επισκέπτες και κάτοικοι μαζί) για να εξαχθούν τα πρώτα συμπεράσματα για το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει ο τουρισμός φέτος.

Τα self test ως πανάκεια;

Φυσικά, προς το παρόν δεν έχουν υπάρξει επίσημες ανακοινώσεις για το τι θα πράξει η κυβέρνηση αναφορικά με την προστασία και ασφάλεια εκείνων που θα εργαστούν στον τουρισμό. Πρόκειται για χιλιάδες εργαζόμενους που θα βρεθούν να δουλέψουν την τουριστική σεζόν φεύγοντας από τους τόπους μόνιμης κατοικίας τους. Σε πρώτη φάση, όπως έχει διαρρεύσει εδώ και καιρό, η συγκεκριμένη κινητικότητα αναμένεται να «αντιμετωπιστεί» με τη μέθοδο των self test, τα οποία αποτελούν πανάκεια για το κυβερνητικό επιτελείο.

Προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να κινείται και η απόφαση για επίσπευση της καθολικής χρήσης των self test, τα οποία θα έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα για συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων. Το πιο πιθανό σενάριο, άλλωστε, αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό θα μπουν σύντομα στις ομάδες που θα υποχρεούνται να κάνουν self test, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει πρόβλεψη και για τον εμβολιασμό τους.

Όλα αυτά τη στιγμή που το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα παραμένει βαρύ, παρά την κυβερνητική αισιοδοξία ότι παρουσιάζονται σημάδια σταθεροποίησης.

Σε πρώτο πλάνο, βέβαια, παραμένει η γενικευμένη δυσαρέσκεια των πολιτών που συνεχίζουν να ασφυκτιούν κάτω από υπερβολικά απαγορευτικά μέτρα, ενώ το αλαλούμ με την περαιτέρω χαλάρωση, ιδιαίτερα για τις ημέρες του Πάσχα παραμένει.

Handelsblatt: Η Ελλάδα βυθίζεται στα χρέη

Η μεγάλη κυβερνητική πρεμούρα για άνοιγμα του τουρισμού, βέβαια, κρύβει και μια ανησυχία για την βαθιά οικονομική ύφεση στην οποία βυθίζεται η χώρα, ενώ η κυβέρνηση μπορεί να βρεθεί σύντομα αντιμέτωπη με λουκέτα σε επιχειρήσεις και απώλεια θέσεων εργασίας.

Χαρακτηριστικά η γερμανική Handelsblatt επισημαίνει ότι «το τρίτο κύμα της πανδημίας βυθίζει την Αθήνα στα χρέη» και προσθέτει «ο έλληνας υπουργός Οικονομικών διοχετεύει δισεκατομμύρια στην οικονομία για να στηρίξει τις επιχειρήσεις και να διασώσει τις θέσεις εργασίας που βρίσκονται σε κίνδυνο. Το χρέος έχει αυξηθεί σε ποσοστό άνω του 200% του ΑΕΠ». 

Πιο συγκεκριμένα, η Handelsblatt σημειώνει ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας «τον περασμένο χρόνο είχε διαθέσει πάνω από 24 δισεκατομμύρια ευρώ για να αμβλύνει τις συνέπειες της πανδημίας σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Φέτος έχει ήδη δαπανήσει 14 δισεκατομμύρια, ποσό σχεδόν διπλάσιο από εκείνο που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός».

Μεταξύ άλλων η γερμανική εφημερίδα σημειώνει: «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) το δημόσιο χρέος στην Ελλάδα έφτασε το 213,1% του ΑΕΠ στα τέλη του 2020, έναντι 184,9% στα τέλη του 2019. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με το ΔΝΤ, η Ελλάδα καταγράφει τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση του χρέους σε όλον τον κόσμο. Μόνο στην Ισπανία τα χρέη αυξάνονται με ταχύτερους ρυθμούς. Το ΔΝΤ υπολογίζει ότι το ελληνικό χρέος δεν πρόκειται να πέσει κάτω από το 200% πριν το 2023. Συγκριτικά, σημειώνεται ότι όταν ξέσπασε η ελληνική κρίση δεν ξεπερνούσε το 126,7%. Σε μεγαλύτερο ακόμη πρόβλημα εξελίσσεται το ιδιωτικό χρέος».

https://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom