Τρίτη 27 Απριλίου 2021

Ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί μετά τη σύλληψη του Γιάννη Λαγού


Στη σύλληψη του Γιάννη Λαγού, προχώρησαν σήμερα οι βελγικές Αρχές. Ο ευρωβουλευτής συνελήφθη στο σπίτι του στις Βρυξέλλες και πλέον αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση, ώστε να οδηγηθεί στις ελληνικές φυλακές και να εκτίσει την ποινή του.

Έπειτα από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να αρθεί η ασυλία του Γιάννη Λαγού, οι ελληνικές Αρχές εκτός του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης αιτήθηκαν και μέσω της Interpol "ερυθρά αγγελία" σε βάρος του ευρωβουλευτή.

Πλέον, μετά τη σύλληψή του στις Βρυξέλλες, αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση ώστε να οδηγηθεί στις ελληνικές φυλακές για να εκτίσει την ποινή του ο καταδικασμένος σε κάθειρξη 13 ετών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης άλλοτε ισχυρός βουλευτής της Χρυσής Αυγής.

Η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου κινητοποίησε άμεσα τις ελληνικές αρχές που εκτός του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης κίνησαν τάχιστα τις διαδικασίες ώστε σε βάρος του κάποτε περήφανου για τη δράση της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, να εκδοθεί και ερυθρά αγγελία.

Η ενέργεια των ελληνικών αρχών κινήθηκε βάσει των σχετικών ευρωπαϊκών και διεθνών συμβάσεων που αφορούν την συνδρομή μεταξύ κρατών για να εντοπιστεί καταζητούμενο άτομο και να πραγματοποιηθεί η κράτηση, η σύλληψη ή ο περιορισμός της κυκλοφορίας του με σκοπό την έκδοση του στη χώρα που αιτείται την έκδοση ερυθράς αγγελίας μέσω Interpol.

Σύμφωνα με το ισχύον δίκαιο εάν εντοπισθεί το πρόσωπο για το οποίο έχει εκδοθεί η ερυθρά αγγελία, οι αρχές της χώρας στην οποία αυτό εντοπίστηκε οφείλουν να ενημερώσουν πάραυτα τις αρχές που υπέβαλαν το αίτημα για τον εντοπισμό του και να λάβουν τα επιτρεπόμενα από την εθνική νομοθεσία και τις εφαρμοστέες διεθνείς συνθήκες μέτρα, όπως είναι η προσωρινή κράτηση του προσώπου ή η παρακολούθηση ή ο περιορισμός των κινήσεών του με σκοπό να εκκινήσει η διαδικασία για την έκδοση του στην χώρα που αιτήθηκε την ερυθρά αγγελία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom