Δευτέρα 26 Απριλίου 2021

Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού: AstraZeneca, Johnson & Jonhson να μην χορηγούνται σε εγκύους ή όσες προγραμματίζουν εγκυμοσύνη (βίντεο)


Την τελευταία εβδομάδα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού εξετάζει τι ακριβώς πρέπει να γίνει με τις έγκυες γυναίκες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του OPEN, η Επιτροπή συστήνει οι έγκυοι αλλά και οι γυναίκες που σκοπεύουν και προσπαθούν να τεκνοποιήσουν, να μην εμβολιαστούν με εμβόλια που έχουν αδενοϊό, δηλαδή της AstraZeneca και της Johnson & Johnson. 

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, οι ειδικοί λένε "ναι" στα εμβόλια τύπου mRNA, για αυτές τις δύο κατηγορίες γυναικών.

Σημειώνεται ότι αύριο, Μεγάλη Τρίτη, ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 30-39, προκειμένου να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού, με το εμβόλιο της AstraZeneca. 

Ανακοινώσεις για το θέμα αναμένεται να γίνουν στις 6 απόγευμα κατά τη διάρκεια της ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Σχετική τοποθέτηση έκανε το πρωί μιλώντας στο MEGA, Ο Αθανάσιος Σκουτέλης παθολόγος, λοιμωξιολόγος, μέλος επιτροπής Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Όπως είπε, η πρόταση είναι οι γυναίκες που βρίσκονται σε εγκυμοσύνη ή σκοπεύουν να μείνουν έγκυες να εμβολιάζονται με τα εμβόλια τύπου mrna, και όχι με αυτά της AstraZeneca ή της Johnson & Johnson.

Δείτε στο βίντεο όσα είπε σήμερα για το θέμα η κυρία Μαρία Θεοδωρίδου


«Ήδη είχαμε φτάσει από το στάδιο της απαγόρευσης να εμβολιάζεται μια έγκυος, φτάσαμε στο να εμβολιάζεται πια κανονικά όπως ο υπόλοιπος πληθυσμός. Τα στοιχεία για τις κυήσεις (σ.σ. μίλησε για 90.000 κυήσεις) έδειξαν πως δεν υπάρχει σήμα ανησυχίας για τον εμβολιασμό και τις κυήσεις με τα εμβόλια MRNA.

Κατά 99,9% και τα εμβόλια με ιικό φορέα είναι απόλυτα ασφαλή για την κύηση. Μειονεκτούν μόνο στο ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να στηρίζουν την απόλυτα ασφαλή χορήγηση των εμβολίων κατά την κύηση. Το ότι θα είναι περίπου σίγουρο ότι θα είναι ασφαλή, στηρίζει και την περίπτωση πως αν μια γυναίκα εμβολιαστεί κατά την κύηση, αυτό δεν συνεπάγεται και διακοπή της κύησης. Επομένως είναι μια στάση αναμονής για λίγο, μέχρι να έχουμε επαρκή στοιχεία και αυτή η επιστημονική τυπικότητα δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για την αναπαραγωγή των νέων γυναικών στη χώρα μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom