Τετάρτη 28 Απριλίου 2021

Πολύ κοντά στην κατάργηση του SMS - Σήμερα ή τη Μεγάλη Παρασκευή οι ανακοινώσεις - Τι ισχύει για αγορά και εκκλησίες


Συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι - Στο «χρονοντούλαπο της ιστορίας» περνούν η απαγόρευση των διαδημοτικών μετακινήσεων και η υποχρέωση αποστολής SMS - Όλα όσα ισχύουν για μετακινήσεις, εκκλησίες και αγορά.

Ακόμα και εντός της ημέρας ή το αργότερο την Παρασκευή αναμένονται οι ανακοινώσεις για την άρση δύο ακόμη μέτρων του lockdown, δίνοντάς μας πίσω μερικές ακόμη πτυχές της καθημερινότητάς μας.

Το χρονοδιάγραμμα με τους «τρεις σταθμούς» του επόμενου βήματος της άρσης του lockdown περιλαμβάνει όχι μόνο την επαναλειτουργία της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους στις 3 Μαΐου, αλλά και την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, στις 10 Μαΐου καθώς και το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαΐου παράλληλα με την κατάργηση της απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό χωρίς εξαιρέσεις.

Κυβέρνηση και επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως με βάση τον σχεδιασμό επιστροφής στην καθημερινότητα δύο από τα μέτρα που ισχύουν σήμερα δεν θα είναι βιώσιμα από την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα από την Δευτέρα του Πάσχα όταν και θα επαναλειτουργήσει η εστίαση. Ο λόγος για τις διαδημοτικές μετακινήσεις αλλά και την υποχρέωση αποστολής SMS.

Για τις μεν διαδημοτικές οι αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί ενώ για τα SMS το τελικό «οκ» θα δοθεί στην σημερινή συνεδρίαση των επιστημόνων.
5239494
Η απαγόρευση διαδημοτικών μετακινήσεων ισχύει τις καθημερινές, εξαιρουμένων των μετακινήσεων σε κομμωτήρια και καταστήματα.
Υπενθυμίζεται ότι, μέχρι τώρα, η απαγόρευση διαδημοτικών μετακινήσεων ισχύει τις καθημερινές, εξαιρουμένων των μετακινήσεων σε κομμωτήρια και καταστήματα. 

Επίσης, οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο, επιτρέπονται τα Σαββατοκύριακα στο πλαίσιο της μετακίνησης για σωματική άσκηση με τον κωδικό «6». 

Επί του θέματος τοποθετήθηκε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη η οποία κατά την χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών είπε σχετικά: «Για τις διαδημοτικές εκτιμώ ότι με το άνοιγμα της εστίασης είναι λογικό να αρθεί η απαγόρευση. Θα γίνουν ανακοινώσεις και γι΄αυτό».

Όσον αφορά στο ζήτημα της αποστολής SMS για μετακίνηση το θέμα μοιάζει κάπως πιο πολύπλοκο. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο τα προηγούμενα 24ωρα επικρατούσαν δύο απόψεις. Η μία ήθελε την άμεση κατάργηση της υποχρέωσης αποστολής και η άλλη την κατάργησή της στο επόμενο διάστημα, κάποια στιγμή έως τις 15 Μαΐου όποτε και ανοίγει ο Τουρισμός. 

Ωστόσο, όπως πληροφορείται το protothema.gr και έχει γράψει από χθες, η εισήγηση της κυβέρνησης προς τους επιστήμονες είναι να καταργηθεί το SMS από την Δευτέρα του Πάσχα προκειμένου μαζί με την απελευθέρωση των μετακινήσεων να μπορέσει η αγορά να λειτουργήσει όσο το δυνατόν καλύτερα.

Σε περίπτωση πάντως που δοθεί το τελικό «ΟΚ» σήμερα από τους επιστήμονες οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται ακόμα και εντός της ημέρας, ή το αργότερο την Μεγάλη Παρασκευή.
5218632
Η εισήγηση της κυβέρνησης προς τους επιστήμονες είναι να καταργηθεί το SMS από την Δευτέρα του Πάσχα προκειμένου να μπορέσει η αγορά να λειτουργήσει όσο το δυνατόν καλύτερα.
Όλα όσα ισχύουν μέχρι το Πάσχα

Υπενθυμίζεται πως η κυκλοφορία επιτρέπεται από τις 05:00 το πρωί έως τις 22:00, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα (3 Μαΐου) το ωράριο διαμορφώνεται από τις 05:00 μέχρι και τις 23:00. Tο Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα θα επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις με τον κωδικό μετακίνησης 6 όπως συμβαίνει κάθε Σαββατοκύριακο.

Επίσης, όσον αφορά στις εκκλησίες, στους εξωτερικούς χώρους η αναλογία των παρευρισκομένων διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10 τ.μ., και πάντα με την τήρηση των κανόνων υγιεινής. Για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας, τόσο σε εσωτερικούς, όσο και εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό που θα βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ.

Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής σημειώνεται ότι α) η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ β) το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού, και πάντα με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων (όπως τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας και τους λοιπούς περιορισμούς.
5084326
Για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας, τόσο σε εσωτερικούς, όσο και εξωτερικούς χώρους.
Ο προγραμματισμός των Ιερών Ακολουθιών έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Μεγάλη Πέμπτη (Ακολουθία του Μυστικού Δείπνου και των Παθών): 17:30
Μεγάλη Παρασκευή (Ακολουθία του Επιταφίου): 18:00
Μεγάλο Σάββατο (Ακολουθία της Αναστάσεως): 21:00
Κυριακή του Πάσχα (Μέγας Εσπερινός της Αγάπης): 18:30
5070154
Για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας, τόσο σε εσωτερικούς, όσο και εξωτερικούς χώρους.
Το ωράριο των καταστημάτων τη Μεγάλη Εβδομάδα

Την ίδια ώρα, σε ισχύ βρίσκεται το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων για την περίοδο του Πάσχα.

Το προτεινόμενο πασχαλινό ωράριο λειτουργίας:

Μ. Τετάρτη 28 Απριλίου 09.00 – 20.30
Μ. Πέμπτη 29 Απριλίου 09.00 – 20.30
Μ. Παρασκευή 30 Απριλίου 13.00 – 19.00
Μ. Σάββατο 1 Μαΐου 09.00 – 15.00
Κυριακή του Πάσχα 2 Μαΐου Κλειστά
Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαΐου Κλειστά
Τρίτη 4 Μαΐου 2021 Κλειστά
Ποιες μετακινήσεις εκτός νομού απαγορεύονται

Επιπροσθέτως σημειώνεται πως δεν επιτρέπονται μετακινήσεις για αγροτικές εργασίες όπως το μάζεμα ελιάς. Ακόμη απαγορεύεται η μετάβαση στη φορολογική κατοικία, αλλά και ιατρικές επισκέψεις σε ιδιώτη γιατρό, με εξαίρεση αν υπάρχει έγγραφο από επίσημη δομή.

Οι εξαιρέσεις όπου επιτρέπονται οι μετακινήσεις σε άλλους Νομούς, είναι οι εξής:
  • Λόγοι εργασίας (ύστερα από διασταύρωση των στοιχείων μέσω του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ»)
  • Λόγοι υγείας (μόνο έγγραφο από δημόσια δομή)
  • Κηδεία (μόνο με ληξιαρχική πράξη θανάτου)
  • Επικοινωνία διαζευγμένων γονέων με τα παιδιά τους
  • Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας χωρίς επιστροφή (απαραίτητο έγγραφο το Ε9)
  • Φοιτητές που επιστρέφουν στη μόνιμη κατοικία τους
Να τονιστεί πως οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η μετακίνησή τους στην επαρχία και η επιστροφή τους στην πόλη θα πρέπει να γίνει εντός 48 ωρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom