Παρασκευή 30 Απριλίου 2021

Η εκπληκτική αναπαράσταση του Θείου δράματος στα Μάρμαρα της Πάρου τη Μ. Παρασκευή του 2019 (φωτο & βίντεο)


Οπως κάθε Μεγάλη Παρασκευή έτσι και το 2019 πραγματοποιήθηκε στο νησί της Πάρου το έθιμο της αναπαράστασης των Παθών του Κυρίου κατά την περιφορά του Επιταφίου στα χωριά Μάρμαρα, Μάρπησσα,Πρόδρομος, Λεύκες και Άσπρο Χωριό.

Δυστυχώς πέρσι και φέτος τα μέτρα για τον κοροναϊό δεν επέτρεψαν την αναβίωση του εθίμου... Με την πεποίθηση ότι του χρόνου όλα θα είναι  όπως παλιά, ας θυμηθούμε τη Μεγάλη Παρασκευή  στα Μάρμαρα και τα γύρω χωριά το 2019 και παλαιότερα μέσα από φωτογραφίες και βίντεο!

Το μοναδικό αυτό έθιμο των αναπαραστάσεων των Παθών του Χριστού μας εμπνεύστηκε και υλοποίησε το 1924 η τότε δασκάλα του Δημοτικού Σχολείου Μάρπησσας Βασιλεία Καφούρου - Ασωνίτη.

Σύμφωνα με το έθιμο ο Επιτάφιος περνά τα στενά δρομάκια(σοκάκια) των χωριών και κάνει περίπου 15 στάσεις στις οποίες παιδιά ντυμένα Ρωμαίοι στρατιώτες ή μαθητές του Χριστού αναπαριστούν εκπληκτικά σκηνές από την Ανάσταση του Λαζάρου, την είσοδο στα Ιεροσόλυμα, τη Μαγδαληνή που πλένει τα πόδια του Χριστού, το Μυστικό δείπνο, τον Πόντο Πιλάτο, την προσευχή στο Όρος των Ελαιών, την ανάβαση στο Γολγοθά, το μαρτύριο της Σταύρωσης, την Αποκαθήλωση ,το κρέμασμα του Ιούδα κλπ.

Δείτε στις παρακάτω σελίδες πλήθος εκπληκτικών φωτογραφιών από την αναπαράσταση του Θείου δράματος στα Μάρμαρα της Πάρου το 2019.







Και από το γειτονικό χωριό Πρόδρομος



Και από την επίσης γειτονική Μάρπησσα που τήρησε το έθιμο






Δείτε την αναπαράσταση του Θείου δράματος παλαιότερες χρονιές στα Μάρμαρα,την Μάρπησσα και τον Πρόδρομο






ΜΑΡΠΗΣΣΑ: Οι αναπαραστάσεις του Θείου Δράματος το 2012

ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΠΑΡΟΥ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΑΘΩΝ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom