Τετάρτη 28 Απριλίου 2021

Τρένα: Νέοι κανόνες για την προστασία των επιβατών


Παίρνεις τον προαστιακό για τον σταθμό Λαρίσης με στόχο να συνεχίσεις το ταξίδι για Θεσσαλονίκη.Κάποιο έκτακτο περιστατικό στις γραμμές του προαστιακού οδηγεί τον συρμό στον σταθμό με καθυστέρηση 15΄.Τα 15 αυτά λεπτά, όμως, έχουν ως αποτέλεσμα να χάσεις την ανταπόκριση για Θεσσαλονίκη.

Σήμερα το μόνο που δικαιούσαι είναι απλώς να διαμαρτυρηθείς, καθώς ακόμα και αν η καθυστέρηση ξεπερνά τη μισή ώρα δεν δικαιούσαι αποζημίωση, παρότι αυτή σου κόστισε την επόμενη διαδρομή.

Τα δεδομένα βέβαια αλλάζουν, καθώς σήμερα αναμένεται η ψήφιση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο νέων κανόνων για την προστασία των επιβατών σιδηροδρομικών μεταφορών που έχουν υποστεί καθυστερήσεις, ακυρώσεις ή ακόμα και διαφορετική μεταχείριση. 

Οι νέοι κανόνες παρέχουν εγγυήσεις για την αλλαγή διαδρομής σε περιπτώσεις καθυστερήσεων ή ακυρώσεων και τη βελτίωση της πρόσβασης σε ανθρώπους με περιορισμένη κινητικότητα.

Ενδεικτικά, σε περίπτωση που υπάρχει καθυστέρηση άνω των 60 λεπτών, οι επιβάτες θα μπορούν είτε να αποζημιωθούν πλήρως με το αντίτιμο του εισιτηρίου, είτε να συνεχίσουν το ταξίδι τους χωρίς αλλαγές, είτε να συμφωνήσουν στην αλλαγή δρομολογίου αλλά με συγκρίσιμους όρους και χωρίς περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση. Θα πρέπει επίσης να μπορούν να ταξιδέψουν στην ίδια κατηγορία θέσης με αυτήν που τους παρείχε το αρχικό εισιτήριο. 

Οι νέοι κανόνες τούς παρέχουν αυξημένη ευελιξία, καθώς θα μπορούν τα ΑμεΑ να ενημερώνουν τις σιδηροδρομικές εταιρείες για την ανάγκη παροχής βοήθειας 24 ώρες πριν από το ταξίδι, αντί των 48 ωρών που ισχύουν σήμερα. 

Ο επιβάτης θα έχει το δικαίωμα να ζητεί βοήθεια κατά την επιβίβαση και αποβίβαση, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει εκπαιδευμένο προσωπικό εν υπηρεσία.

Με τους νέους κανόνες διασφαλίζεται ενισχυμένη προστασία, καθώς θα καταργηθεί σταδιακά ένας μεγάλος αριθμός εξαιρέσεων για τις αποζημιώσεις των επιβατών. 

Παράλληλα προβλέπονται η βελτίωση της παροχής πληροφοριών, η κατάρτιση του προσωπικού και σαφέστεροι κανόνες σχετικά με την αποζημίωση για απολεσθέντα ή κατεστραμμένο εξοπλισμό κινητικότητας.

Αλεξάνδρα Κασσίμη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom