Τετάρτη 28 Απριλίου 2021

Ολα όσα είπαν σήμερα Κικίλιας και Χαρδαλιάς για τα Εμβόλια και τα νέα μέτρα (βίντεο)


Η καθιερωμένη ενημέρωση της Τετάρτης για τον κορωνοϊό έγινε και σήμερα από τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια. Στην ενημέρωση συμμετέχουν ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Τον λόγο αρχικά πήρε ο Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος δήλωσε περήφανος για το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

«Ξεπεράσαμε χθες τα 2,9 εκατομμύρια εμβολιασμούς και αυτή την ώρα ξεπερνάμε τα 3 εκατομμύρια ενώ κάθε μέρα σπάμε και το ημερήσιο ρεκόρ εμβολιασμών», είπε ο υπουργός, συμπληρώνοντας πως από Δευτέρα του Πάσχα θα λειτουργούν στην Ελλάδα 1.500 εμβολιαστικά κέντρα, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να αγγίξει τις επόμενες ημέρες τους 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα.

Επιπλέον, ο Βασίλης Κικίλιας ενημέρωσε πως η πλατφόρμα για τα ραντεβού εμβολιασμού στην ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών θα ανοίξει νωρίτερα, όπως ακριβώς έγινε με τους ηλικίας 30-39 ετών.

Η πλατφόρμα είχε ανακοινωθεί πως θα ανοίξει αύριο, Μεγάλη Πέμπτη, ωστόσο ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε πως τα πρώτα ενημερωτικά SMS για όσους είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα ξεκινήσουν να αποστέλλονται τις επόμενες ώρες.

Οργή Κικίλια για Τσίπρα!

«Η ανάγκη για αντιπολίτευση πρέπει να έχει κάποια όρια. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει επιδείξει επίπεδο, επαγγελματισμό και σοβαρότητα. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά και τους ευχαριστώ δημοσίως. Κυρίες και κύριοι δεν διόρισα εγώ αυτή την επιτροπή, αλλά η κυβέρνηση Τσίπρα το 2017. Είναι εξαιρετική ομάδα και γι΄ αυτό ανανέωσα τη θητεία τους. 

Τους ευχαριστώ πολύ και δεν πρέπει να τους απαξιώνουμε ελαφρά τη καρδία. Είναι σοβαροί επιστήμονες και δεν υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας για τους οποίους ξεστοκάρουμε τα εμβόλια», είπε ο υπουργός Υγείας απαντώντας στα όσα είπε σήμερα το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας.

Παπαευαγγέλου: Χωρίς μάσκα οι εμβολιασμένοι υπό προϋποθέσεις

Τα στοιχεία της εξέλιξης της πανδημίας παρουσίασε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, τονίζοντας τη σημασία των εμβολιασμών. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε μείωση των κρουσμάτων κατά 15%.

Επίσης ανέφερε ότι τη στις 118 πρόσφατες εξορμήσεις με rapid test που έκανε ο ΕΟΔΥ, έγιναν 21.000 rapid test όπου για πρώτη φορά εδώ και αρκετές εβδομάδες ο δείκτης θετικότητας έπεσε στο 1,75%.

Η κ. Παπαευαγγέλου επισήμανε πως οι κλίνες στις ΜΕΘ έχουν καλυφθεί κατά 90% αλλά οι αποσωληνώσεις είναι πλέον περισσότερες και αυτό είναι το θετικό στοιχείο.

Επίσης τόνισε ότι πρέπει να τηρηθούν οι αποστάσεις και η να προτιμηθεί η χρήση διπλής μάσκας και να προτιμηθεί το προαύλιο της εκκλησίας, αναφερόμενη στους εκκλησιασμούς των ημερών.

Αντίστοιχα επανέλαβε τη χρήση μέτρων στην εστίαση, όχι μόνο από τους εργαζόμενους, αλλά και από τους πολίτες, προτείνοντας τη χρήση μάσκας όταν δεν τρώνε.

Στην συνέχεια μίλησε για το πώς… αλλάζει η ζωή μας με τον εμβολιασμό. Συγκεκριμένα είπε πως αν βρεθούν στον ίδιο χώρο δύο ζευγάρια εμβολιασμένων, για παράδειγμα, μπορούν να μην φορούν μάσκες, αρκεί τις προηγούμενες μέρες να μην έχουν βρεθεί σε δυνητικά επικίνδυνο -επιδημιολογικά- περιβάλλον.

Οι ανακοινώσεις Χαρδαλιά για τα νέα μέτρα

Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα τόσο για το Πάσχα, όσο και για τις επόμενες ημέρες.

Για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25m2, με τα υγειονομικά μέτρα που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10m2, και πάντα με τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ.

Τι θα ισχύει για τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής

α) η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών,

β) το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού,

γ) πάντα με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων (όπως τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας κ.λπ.).

Σχετικά με το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας, ο περιορισμός της κυκλοφορίας ξεκινά στις 10 το βράδυ τη Μεγάλη Εβδομάδα και την ημέρα του Πάσχα, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα (3 Μαΐου) ο περιορισμός αρχίζει στις 11 το βράδυ.

Ακόμη υπενθύμισε πως την Κυριακή του Πάσχα, επιτρέπονται ως 9 άτομα στα τραπέζια αν μιλάμε για εσωτερικό χώρο και για 12 άτομα αν πρόκειται για εξωτερικό χώρο.

Στην συνέχεια, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε τα εξής:

  • Παραμένει ως την άρση των μετακινήσεων από νομό σε νομό η υποχρέωση αποστολής SMS για οποιαδήποτε μετακίνηση (δηλαδή μέχρι και τις 15 Μαΐου).
  • Με το SMS 6 στο 13033 θα πάμε από Δευτέρα, 03.05.2021, στην εστίαση.
  • Από αύριο «ανοίγουν» οι διαδημοτικές μετακινήσεις για όλη την εβδομάδα.
  • Στην εστίαση θα λειτουργούν μόνο οι υπαίθριοι χώροι και δεν θα επιτρέπεται η μουσική. Επίσης, η εστίαση θα κλείνει αυστηρά στις 22.45 το βράδυ και θα πρέπει να είμαστε στα σπίτια μας το αργότερο στις 23.00. Επιπλέον θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις για τους ΚΑΔ που «ανοίγουν» στον κλάδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom