H ετήσια έκθεση της πλατφόρμας του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Ελευθερία των ΜΜΕ, την οποία υπογράφουν οι 14 πιο σημαντικές διεθνείς δημοσιογραφικές Ενώσεις, αποτελεί έναν πραγματικό κόλαφο για την Ελληνική κυβέρνηση. Όλα αυτά χωρίς να περιλαμβάνει τη δολοφονία Καραϊβάζ και το καταγγελόμενο «συμβόλαιο θανάτου» εναντίον του Κώστα Βαξεβάνη.
Ενδεικτικά (στις σελ. 27-27) γίνεται σαφής αναφορά στη «λίστα Πέτσα» και τον αποκλεισμό της εφημερίδας Documento, του documentonews.gr, του koutipandoras.gr και άλλων αντιπολιτευτικών Μέσων, από την κρατική επιδότηση, με αδιαφανείς διαδικασίες, των 20 εκατομμυρίων ευρώ, για την καμπάνια «ευαισθητοποίησης για τη δημόσια υγεία».
Συγκεκριμένα στην ενότητα «Επιδράσεις της Covid-19 και μέτρα των lockdown στην ελευθερία του Τύπου» (Effects of Covid-19 and lockdown measures on press freedom), η έκθεση αναφέρει:
«Αλλού, οι κυβερνήσεις εκμεταλλεύτηκαν πακέτα οικονομικής στήριξης σε εκστρατείες μέσων και δημόσιας υγείας για το Covid-19, για να επιβραβεύσουν “πιστά” ΜΜΕ, τιμωρώντας παράλληλα Μέσα που ασκούν κριτική.
Τα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης που επικρίνουν την κυβέρνηση, για παράδειγμα, αποκλείστηκαν από ένα πρόγραμμα οικονομικής στήριξης 20 εκατομμυρίων ευρώ.
Πολλά που θεωρούνταν «αντιπολιτευτικά» έλαβαν δυσανάλογα χαμηλότερα επίπεδα διαφημιστικών εσόδων από την εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τη δημόσια υγεία σε σύγκριση με πιο φιλικά προς την κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης, παρόλο που πολλά είχαν μεγαλύτερη κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα.
Το Documento, μια εβδομαδιαία ερευνητική εφημερίδα, αποκλείστηκε εξ ολοκλήρου από κρατική χρηματοδότηση. Ο δημοσιογράφος και εκδότης του τόνισε ότι αυτό ήταν σαφές αντίποινο για την κριτική που άσκεί στην κυβέρνηση και τις πρόσφατες έρευνες».
Κατάχρηση του νόμου, παρενοχλήσεις και επιθέσεις κατά δημοσιογράφων
Η αναφορά στην κυβέρνηση Μητσοτάκη όμως δεν σταματά εκεί καθώς η εκθεση αναφέρει την Ελλάδα και σε άλλες –ντροπιαστικές για τη χώρα- υποθέσεις.
Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι δημοσιογράφοι παρενοχλήθηκαν από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, ενώ παρόμοια περιστατικά, σύμφωνα με την έκθεση, εκτός της Ελλάδας, καταγράφηκαν σε Αλβανία, Πολωνία, Γαλλία και Σερβία.
Σε άλλο σημείο της έκθεσης του Συμβουλίου της Ευρώπης αναφέρεται και στις σωματικές επιθέσεις σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ από την αστυνομία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου