Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021

Θεοφάνεια: Λίγοι πιστοί στις εκκλησίες με διακριτική παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. - Εικόνα απ' όλη τη χώρα (βίντεο)


Ο εορτασμός των Θεοφανείων γίνεται σε όλη την χώρα με τις εκκλησίες ανοικτές και με μέτρα όπως τα Χριστούγεννα. Συνεννοήσεις ιεραρχών με τους αστυνομικούς διευθυντές και προς το παρόν ηρεμία.

Με την παρουσία της αστυνομίας να είναι διακριτική γιορτάζονται τα Θεοφάνεια σε όλη την χώρα. Τόσο αστην Αθήνα, όσο και στον Πειραιά και στην Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας οι εκκλησίες άνοιξαν τις πόρτες τους για τους πιστούς τηρώντας τα μέτρα που είχαν αποφασιστεί για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Πιο εμφανής ήταν η αστυνομική παρουσία σε εκκλησίες στην Θεσσαλονίκη ενώ σε πολλές περιπτώσεις όπως π.χ. στην Πάτρα οι ιερείς ήρθαν σε συνεννόηση με τους επικεφαλής των αστυνομικών αρχών.

Τα μέτρα που ισχύουν 

  • Δεν θα γίνει λιτανεία και αγιασμός σε εξωτερικό χώρο
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας εντός των ναών
  • Ενας πιστός ανά 15 τ.μ. με αποστάσεις των 2 μέτρων μεταξύ των παρευρισκομένων
  • Μέγιστος αριθμός πιστών σε εκκλησίες τα 25 άτομα
  • Μέγιστος αριθμός πιστών σε μητροπολιτικούς ναούς τα 50 άτομα

Δείτε εικόνα από εκκλησίες σε όλη την χώρα 

Σε συμβιβασμό οδηγήθηκαν κυβέρνηση και Εκκλησία για τα Θεοφάνεια καθώς η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στο περιθώριο της ορκωμοσίας των νέων μελών της κυβέρνησης στο Προεδρικό Μέγαρο χθες το πρωί λειτούργησε εκτονωτικά.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε στον Αρχιεπίσκοπο ότι η Εκκλησία οφείλει ν’ αναλάβει τις ευθύνες της, αλλά, από την άλλη πλευρά, τον διαβεβαίωσε ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι να υπάρξει κοινός τόπος.

Έτσι, βρέθηκε μια μέση λύση που αποτυπώθηκε στην επιστολή του Αρχιεπισκόπου προς τους Μητροπολίτες, με την οποία τούς ζητεί να τηρήσουν τα μέτρα και να λειτουργήσουν με τον καθορισμένο ανώτατο αριθμό πιστών – όπως συνέβη, δηλαδή, τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Επίσης, τους ζητεί ν’ αποφύγουν τελετές ρίψης του σταυρού σε εξωτερικό χώρο, όπως θα πράξει και ο ίδιος και δεν θα μεταβεί τελικώς για τον αγιασμό των υδάτων στο Μοσχάτο.

Ο συμβιβασμός της κυβέρνησης

Από τη δική της πλευρά, η κυβέρνηση – όπως προφανώς διαμηνύθηκε από τον πρωθυπουργό στο τετ-α-τετ με τον κ. Ιερώνυμο – δεσμεύτηκε ότι δεν θα στείλει τα… ΜΑΤ στις εκκλησίες, αλλά, την ίδια στιγμή, είναι ξεκάθαρο πως καθιστά τους ιεράρχες υπεύθυνους για την τήρηση των μέτρων. Το σχέδιο της ΕΛΑΣ προβλέπει, άλλωστε, ήπια αστυνόμευση των ιερών και των μητροπολιτικών ναών, ενώ το τοπικό lockdown που επιβλήθηκε στην Αλίαρτο Βοιωτίας στέλνει το δικό του μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, καθώς η υπερμετάδοση του ιού στην περιοχή εκτιμάται πως προέκυψε, μεταξύ άλλων, από τη χριστουγεννιάτικη λειτουργία.

Ένα από τα βασικά επιχειρήματα της κυβέρνησης για να πείσει τους ιεράρχες ότι δεν επιδιώκει τη σύγκρουσή μαζί τους είναι ότι η απόφαση για το σκληρό lockdown υπαγορεύτηκε από την ανάγκη να μην υπάρξει επιδημιολογική επιβάρυνση και να μπορέσουν έτσι ν’ ανοίξουν από την ερχόμενη Δευτέρα κανονικά τα σχολεία, τα οποία εξακολουθούν ν’ αποτελούν πρώτη προτεραιότητα.

https://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom