Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

Πέθανε ο δημοσιογράφος Γιώργος Σαββίδης


Πέθανε ο δημοσιογράφος, πρώην πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών, Γιώργος Σαββίδης, στα 82 του χρόνια.

Οξύ πνεύμα μέχρι τον θάνατό του, ο Γιώργος αφήνει πίσω του, το παράδειγμα του καθημερινού μόχθου για τη συγκρότηση της εφημερίδας ως «πολιτιστικού προϊόντος»

Ο Γιώργος Σαββίδης γεννήθηκε το 1938 στον Πειραιά από πρόσφυγες γονείς Πόντιους. Από τα παιδικά του χρόνια στρατεύθηκε στην υπόθεση της Αριστεράς και όπως περηφανεύονταν ο ίδιος υπήρξε από τα τελευταία μέλη της ΕΠΟΝ. 

Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του πολιτιστικού συλλόγου «Ήλιος» στο Κερατσίνι και προσχώρησε στη Νεολαία Λαμπράκη. Από μικρός ήθελε να γίνει σκηνοθέτης ή πιλότος ή δημοσιογράφος. Τελικά τον κέρδισε η δημοσιογραφία και κατέληξε στην Πάντειο, τη μόνη σχολή που εκείνη την περίοδο δεν ζητούσε πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων για την εγγραφή των φοιτητών. 

Από εκεί ξεκίνησε το ταξίδι του στη δημοσιογραφία που κράτησε κοντά έξι δεκαετίες. Πρώτος σταθμός η Αυγή, την οποία αγόραζε καθημερινά, συνήθεια που ανέθεσε στη σύντροφό του Κικκή όταν εκείνος υπηρετούσε ως φαντάρος κατά τη διάρκεια της δικτατορίας και περιόδευε ως ανεπιθύμητος δεκάδες στρατόπεδα. Ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του ΚΚΕ εσωτερικού και συμμετείχε ενεργά αμέσως μετά την αποστράτευσή του στο αντιδικτατορικό κίνημα.  

Η Μεταπολίτευση τον βρίσκει συντάκτη ύλης στην Αυγή, ενώ το 1978 ξεκίνησε να εργάζεται και στην Απογευματινή. Την περίοδο 1982-89 ήταν αρχισυντάκτης και αργότερα διευθυντής σύνταξης της «Απογευματινής της Κυριακής». 

Από τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα  ήταν ενεργός στο συνδικαλιστικό κίνημα των δημοσιογράφων. Βρέθηκε πάντα στην πρώτη γραμμή των αγώνων, από τις μεγάλες απεργίες στα τέλη της δεκαετίας του ’70 μέχρι και τον αγώνα ενάντια στο κλείσιμο της ΕΡΤ. 

Υπήρξε μέλος των συνδικαλιστικών οργάνων της ΕΣΗΕΑ και εισηγητής σύνταξης Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας. Δραστηριοποιήθηκε ενεργά στην Π.Ο.Ε.Σ.Υ. από τα πρώτα της βήματα και υπήρξε Γενικός Γραμματέας και Προέδρος του δευτεροβάθμιου σωματείου των εργαζομένων στα ΜΜΕ. 

Συνέγραψε πάνω από 100 άρθρα και μελέτες για τα ΜΜΕ και τη δημοσιογραφική δεοντολογία. Έχει πάρει εκατοντάδες συνεντεύξεις από καλλιτέχνες και διανοούμενους. Για το σύνολο του έργου του βραβεύτηκε από το Ίδρυμα Μπότση το 1995.  

Υπήρξε μέλος του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πολιτική κηδεία του θα γίνει στο κοιμητήριο Αμαρουσίου, την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου, στις 12:00. Αντί στεφάνου οι οικείοι προτείνουν την οικονομική ενίσχυση της «Αλληλεγγύης για όλους» (Εθνική 040/018328-82, IBAN GR3501100400000004001832882 δικαιούχος Ταμείο Στήριξης Πρωτοβουλιών και Δομών Αλληλεγγύης).

ΕΣΗΕΑ: Ευγενής, εργατικός και έντιμος

«Συνάδελφος ευγενής, εργατικός και έντιμος, διέγραψε μια λαμπρή διαδρομή με καθαρή επαγγελματική συνείδηση. Αυτός ήταν, άλλωστε, και ο λόγος, που οι συνάδελφοι τον τίμησαν επανειλημμένα με την ψήφο τους» σημείωσε το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Στην ανακοίνωσή του κατέληξε λέγοντας ότι «αποχαιρετά τον άξιο συνάδελφο, συλλυπείται τη λατρεμένη του σύζυγο Κυριακή, τους οικείους του και ιδιαίτερα τον μονάκριβο γιο του Χάρη, ο οποίος συνεχίζει στα βήματα του πατέρα του».

Το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ

«Ο Γιώργος Σαββίδης υπήρξε δημοσιογράφος που με τη συνδικαλιστική δράση του, ως Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, την πολιτική του παρέμβαση, την αρθρογραφία του, αλλά την ενασχόλησή του με το πολιτιστικό ρεπορτάζ, προσέφερε στην υπόθεση της ανύψωσης του δημοσιογραφικού επαγγέλματος πολύπλευρα» ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, που εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια, τους οικείους και τους συναδέλφους του. 

Τα συλλυπητήρια του Νίκου Φίλη:

«Σκληρός ο χειμώνας για τη δημοσιογραφική οικογένεια της Αριστεράς. Μετά τον Πάικο και την Δουκίδου, πέθανε χτες ο Γιώργος Σαββίδης στα 82 του χρόνια. Από μικρό παιδί σταθερά στην Αριστερά, Λαμπράκης, στέλεχος του ΚΚΕ εσωτερικού και του ΣΥΡΙΖΑ, δημοσιογράφος με ιδιαίτερη ενασχόληση τον πολιτισμό, ξεχωριστός «εφημεριδάς» της παλιάς καλής εποχής, που δούλευε με επαγγελματική αξιοπρέπεια και γνώση στον «αστικό Τύπο», αλλά συμμετείχε με ανιδιοτέλεια από το περίσσευμα της ψυχής του στην έκδοση της Κυριακάτικης Αυγής.

Μπροστά στους συνδικαλιστικούς αγώνες για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των συνταξιούχων δημοσιογράφων αλλά και για το δημοκρατικό δικαίωμα του πολίτη στην έγκυρη πληροφόρηση, πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, οξύ πνεύμα και άγρυπνο βλέμμα μέχρι τον αιφνίδιο θάνατό του, ο Γιώργος «φεύγει» αφήνοντας πίσω του, το παράδειγμα του καθημερινού μόχθου για τη συγκρότηση της εφημερίδας ως «πολιτιστικού προϊόντος». Ένα έργο τόσο επίκαιρα αναγκαίο, σε εποχή που υποχωρεί αλλά και απαξιώνεται ο Τύπος…

Θερμά συλλυπητήρια στη γυναίκα του, Κική και στο γιο του συνάδελφο Χάρη, ο οποίος συνεχίζει την παράδοση».

Συλλυπητήριο μήνυμα της ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε με αφορμή το άγγελμα του θανάτου του πρώην πρόεδρου της ΠΟΕΣΥ Γιώργου Σαββίδη, εκφράζει τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια του και τους οικείους του.

Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουμε το πόσο λυπούμαστε για την απώλεια του Γιώργου Σαββίδη, ενός μαχητή συνδικαλιστή που πάλεψε από όλες τις θέσεις που υπηρέτησε για τα συμφέροντα του κλάδου.

Για όλους εμάς, ο Γιώργος Σαββίδης αποτελεί φάρο να ακολουθήσουμε τα βήματα του στοχεύοντας σε ένα καλύτερο αύριο για τους συναδέλφους μας.

Καλό ταξίδι αγαπημένε μας Γιώργο…

Το Δ.Σ.

ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε Στη φωτογραφία από τη σύσκεψη στο Βόλο μαζί με τον Giorgos Petrou, τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΠΗΝ Κυριάκο Κορτέση, τον τότε πρόεδρο της ΕΣΗΕΜΘ Μάκη Βοϊτσίδη, την ταμία της ΠΟΕΣΥ  Nelly Spilio Νέλλη Σπηλιόπουλου, τον πρόεδρο της ΕΣΠΗΤ Θέμη Μπερεδήμα και τον εκλιπόντα».

https://www.avgi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom