Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020

Τι είπαν σήμερα Παπαευαγγέλου και Μαγιορκίνης - Γιατί απουσίαζε ο Χαρδαλιάς (βίντεο)


Ο Γκίκας Μαγιορκίνης και η Βάνα Παπαευαγγέλου ενημέρωσαν σήμερα για το πώς “κινείται” ο κορονοϊός στη χώρα μας, μια εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα κι ενώ η αγορά λειτουργεί σε μεγαλύτερη έκταση με το click away (σ.σ. μετά την χθεσινή “χλιαρή” πρεμιέρα του μέτρου).Ο Νίκος Χαρδαλιάς απουσιάζε λόγω ενός προβλήματος στις φωνητικές χορδές.

Παπαευαγγέλου: Αρκούν μόλις 8 λεπτά για να γίνει διασπορά αν δεν φοράμε μάσκα

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη διασπορά του κορωνοϊού στα ρεβεγιόν έκρουσε η Βάνα Παπαευαγέλλου κατά τη σημερινή ανακοίνωση του αριθμού των κρουσμάτων που σημειώθηκαν στην χώρα. Ειδικότερα, σήμερα ανακοιώθηκαν 639 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα. Είναι η δεύτερη διαδοχική μέρα με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων.

Ακόμα, 588 νοσηλεύονται στις ΜΕΘ ενώ 62 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους, με το συνολικό αριθμό των απωλειών να ανέρχεται σε 3.687 θανάτους συνολικά στη χώρα.

Μεταξύ άλλων, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, αναφέρθηκε στο κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού στα ρεβεγιόν.

Η κα. Παπαευαγγέλου επανέλαβε πως είναι αναγκαίο να επιλέξουμε την κοινωνική μας φούσκα για τις γιορτινές ημέρες.

Η καθηγήτρια μάλιστα τόνισε πως φτάνουν μόλις οκτώ λεπτά για να γίνει η διασπορά του ιού ανάμεσα σε 20 καλεσμένους που δεν φορούν μάσκα σε ένα διαμέρισμα 150 τετραγωνικών μέτρων.

Εμβόλια

Ακόμα, η κ. Παπαευγγέλου έδωσε λεπτομέρειες για το εμβόλιο, τονίζοντας πόσο σημαντικό είναι να τηρούμε τα μέτρα και τις αποστάσεις όταν μαζευτούμε σε κάποιο σπίτι κατά τις γιορτινές μέρες.

Η ειδικός ανέφερε πως «στη χώρα μας ελπίζουμε πως ο εμβολιασμός θα αρχίσει στις αρχές του επόμενου έτους».

«Ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων έχουν προτεραιότητα καθώς ο πιο ισχυρός παράγοντας κινδύνου από τον κοροναϊό είναι η ηλικία», τόνισε η κα. Παπαευαγγέλου προσθέτοντας πως περίπου το 50% όσων έχουν κάνει το εμβόλιο ήταν πάνω από 55 ετών, ενώ οι περισσότεροι είχαν τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα.

« Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν 95%. Το εμβόλιο ήταν εξίσου προστατευτικό και για τα άτομα που είχαν υποκείμενα νοσήματα», πρόσθεσε.

Μαγιορκίνης: «20% λιγότερα κρούσματα στην Θεσσαλονίκη»

Η πιο ασφαλής επιλογή θα ήταν να μην βρεθούμε με ανθρώπους από άλλα νοικοκυριά” είπε υπερθεματίζοντας τα παραπάνω και ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ωστόσο τόνισε πως επειδή είναι λογικό να συμβεί κάτι τέτοιο τις γιορτινές ημέρες, υπογράμμισε πως αυτό θα πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά, με μέτρα υγιεινής και προστασίας για όλους μας.

Τόνισε πως κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου καταγράφηκαν 20% λιγότερα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη σε σχέση με το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Ο ίδιος επεσήμανε πως παραμένει η επιδημιολογική επιβάρυνση στη Βόρεια Ελλάδα.

Ο ρυθμός των κρουσμάτων ενισχύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τις 700.000 σε μία ημέρα.

Στην Ευρώπη έχει δείξει μία μικρή μείωση. Όμως στη Γαλλία η επιδημία παραμένει σταθερή από τον Οκτώβριο. Στη Γερμανία παρατηρήθηκε ενίσχυση και με αυξητική πορεία στους θανάτους. Έτσι η Γερμανία αυστηροποίησε το lockdown έως τις 10 Ιανουαρίου. Στην Ιταλία, η επιδημία παραμένει στις 15-20.000 διαγνώσεις, με περίπου 700 θανάτους ανά ημέρα.

Στην Ελλάδα η μείωση των ενεργών κρουσμάτων συνεχίστηκε. Τα σημεία πίεσης στο ΕΣΥ δείχνουν ελαφρά υποχώρηση. όμως δεν έχουν ανακουφίσει την κατάσταση, η οποία παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη. 

Η Johnson and Johnson υπολογίζει να πάρει άδεια έως τα τέλη Ιανουαρίου. Το εμβόλιο αυτό μπορεί να διατηρηθεί έως και τρεις ημέρες στο ψυγείο.

Το καλύτερο θα είναι να μην πάμε σε κάποια συνάντηση. Αν πάμε, να φοράμε μάσκες και να έχουμε αποστάσεις.

Αν καταφέρουμε και διατηρήσουμε τα μέτρα, θα έχουμε πετύχει πολλά.

Γιατί απουσίαζε ο Νίκος Χαρδαλιάς

Όπως έγινε γνωστό, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη αντιμετωπίζει πρόβλημα στις φωνητικές χορδές, για το οποίο ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή, ενώ του συστήθηκε να κάνει αφωνία μέχρι την Τετάρτη. 

Έτσι, ο κ. Χαρδαλιάς αναμένεται να δώσει κανονικά το παρών στην ενημέρωση της ερχόμενης Παρασκευής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom