Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020

Ολα όσα ειπώθηκαν στη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας (βίντεο)


Ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας έκαναν και σήμερα, Παρασκευή 20.11.2020, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, μαζί με τον επίκουρο καθηγητή Υγιεινής και Επιδημολογίας, Γκίκα Μαγιορκίνη και την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Βάνα Παπαευαγγέλου: «Έχουμε πόλεμο! Αν υπήρχαν πραγματικές σφαίρες, κανένας δεν θα χαλάρωνε»
Τον λόγο πήρε αρχικά η κυρία Παπαευαγγέλου, η οποία τόνισε πως από τα 2.581 νέα κρούσματα του 24ώρου, τα 582 εντοπίστηκαν στην Αττική και 673 στην Θεσσαλονίκη.

Την ίδια ώρα, τριψήφιος αριθμός νέων κρουσμάτων καταγράφηκε στην Λάρισα με 105, στην Μαγνησία με 108 και στην Πέλλα με 107.

«Το κακό είναι πως το δεύτερο κύμα της πανδημίας θερίζει ζωές», είπε και υπενθύμισε διαπίστωση επιστήμονα του ΠΟΥ πως εάν η χρήση μάσκας επεκταθεί στο 95%, δεν θα χρειάζεται lockdown.

«Περιμέναμε μεγαλύτερη ύφεση στα κρούσματα, τρεις εβδομάδες μετά το lockdown», είπε η κ. Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία εκτίμησε πως το σύστημα υγείας θα συνεχίσει να πιέζεται για μία με δύο εβδομάδες, καθώς οι διασωληνωμένοι πως θα αρχίσουν να αυξάνονται.

«Η κούραση των περιορισμών υπερτερεί», σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου, διαπιστώνοντας χαλάρωση στην τήρηση των περιοριστικών μέτρων. «Είναι μεγάλο λάθος να χαλαρώνουμε εάν κάποιος στο περιβάλλον μας υπήρξε ασυμπτωματικός ή νόσησε ελαφρά», τόνισε και συνέχισε: «Κανείς δεν είναι άτρωτος, έχουμε πραγματικά πόλεμο. Και εάν υπήρχαν πραγματικές σφαίρες, κανένας δεν θα χαλάρωνε».

Η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε, επίσης, ότι γίνεται προσπάθεια να αυξηθεί ο αριθμός των τεστ που διενεργούνται, ώστε να εντοπιστούν ασυμπτωματικοί φορείς, οι οποίοι ωστόσο μεταδίδουν τον ιό.

Μαγιορκίνης:Εξαιρετικά βαρύ το ιικό φορτίο στη Βόρεια Ελλάδα

Τον λόγο πήρε αμέσως μετά ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος επεσήμανε πως για ακόμη μια φορά, παρατηρείται η μεγαλύτερη διασπορά εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης. Διαπίστωσε σε αυτό το πλαίσιο, πως το «ιικό φορτίο στη Βόρεια Ελλάδα είναι εξαιρετικά βαρύ». Εκτίμησε ωστόσο πώς υπάρχει σαφής έξοδος από την εκθετική διασπορά. >

Ο ίδιος επεσήμανε επίσης πως η επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική βελτιώνεται, ενώ η Θεσσαλονίκη, διατηρεί πενταπλάσιο ιικό φορτίο σε σχέση με την πρωτεύουσα.

«Φλέγεται» η βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Επίκουρου Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλο της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκα Μαγιορκίνη, ο οποίος ανέφερε πως «η Θεσσαλονίκη σε σχέση με την Αττική διατηρεί υπερπενταπλάσιο επιδημικό φορτίο» 

Η πλειοψηφία των διαγνώσεων συνεχίζει να καταγράφεται εκτός Αττική και Θεσσαλονίκης σημείωσε ενώ συμπλήρωσε πως «το ιικό φορτίο είναι εξαιρετικά βαρύ στα βόρεια της χώρας και η πίεση έχει σαφή στοιχεία τοπικού χαρακτήρα».

Η Αττική αυτή τη βδομάδα συνέχισε να βελτιώνεται με ακόμα ηπιότερη από την προηγούμενη βδομάδα επιβάρυνση της επιδημιολογικής κατάστασης και περαιτέρω συρρίκνωσης του δείκτη Rt.

«Η Θεσσαλονίκη σε σχέση με την Αττική διατηρεί υπερπενταπλάσιο επιδημικό φορτίο, ενδεικτικό της μεγάλης έντασης της υπερμετάδοσης που βίωσε στα μέσα και προς τα τέλη Οκτωβρίου» τόνισε.

Χαρδαλιάς: Τα νέα μέτρα και η άρση του lockdown
Στην συνέχεια, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς υπενθύμισε τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα το πρωί στις Βόρειες πύλες εισόδου της χώρας.

Προμαχώνας: Μπορούν να εισέλθουν Έλληνες και πολίτες της ΕΕ από τις 7 το πρωί έως τις 11 το βράδυ. Επιτρέπεται η διέλευση όλο το 24ωρο για εμπορευματικές μεταφορές

Κακαβιά: Εισέρχονται Έλληνες πολίτες, κάτοχοι άδειας παραμονής, καθώς και για απολύτως απαραίτητες επαγγελματικές και ιατρικές μετακινήσεις. Πάλι η διέλευση επιτρέπεται από τις 07:00 – 23:00. Επιτρέπεται η διέλευση όλο το 24ωρο για εμπορευματικές μεταφορές. Οι διερχόμενοι πρέπει να περάσουν 7 μέρες καραντίνας.

Εύζωνες και Κήποι: Εισέρχονται μόνο Έλληνες πολίτες και κάτοχοι άδειας παραμονής καθώς και για απολύτως απαραίτητες επαγγελματικές και ιατρικές μετακινήσεις. Πάλι η διέλευση επιτρέπεται από τις 07:00 – 23:00. Επιτρέπεται η διέλευση όλο το 24ωρο για εμπορευματικές μεταφορές.

Νυμφαίο και Εξοχή: Μόνο για εμπορευματικές μεταφορές.

Κρυσταλλοπηγή: Κλειστή

Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι εισερχόμενοι από τα χερσαία σύνορα πρέπει να έχουν μαζί τους ταξιδιωτικό έγγραφο PLF και αρνητικό τεστ PCR, μέχρι 72 ώρες πριν το ταξίδι.

Επιπλέον, όλοι οι εισερχόμενοι πολίτες θα υποβάλλονται σε rapid test στους συνοριακούς σταθμούς. Για τους οδηγούς των εμπορευματικών μεταφορών, θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Ο Χαραδαλιάς για την άρση του lockdown

«Η άρση των lockdown απασχολεί τους πάντες. Με βάση τα δεδομένα της επόμενης εβδομάδας, θα έχουμε πιο σαφή στοιχεία για το τι θα γίνει. Σταδιακά και προσεκτικά, με απόλυτο σεβασμό στην επιδημιολογική κατάσταση, θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση για άρση του lockdown. Η πρόθεση είναι να πάμε σε σταδιακή άρση. Σε κάθε περίπτωση όλα θα αξιολογηθούν την επόμενη εβδομάδα. Ας μην κάνουμε πίσω όμως στην τήρηση των μέτρων», απάντησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας για το θέμα.

Έλεγχοι

Ο κ. Χαρδαλιάς προανήγγειλε ότι θα εντατατικοποιηθούν οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα.

Από 9 Νοεμβρίου μέχρι και χτες, έχουν πραγματοποιηθεί 43.051 έλεγχοι, έχουν διαπιστωθεί 399 παραβάσεις και έχουν βεβαιωθεί 712 πρόστιμα.

Οι περισσότερες παραβάσεις αφορούσαν τη μη χρήση μάσκας και τα μέτρα για τις μετακινήσεις.

Τέλος, από τις 16 Νοεμβρίου μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 204 ειδικοί έλεγχοι σε επιχειρήσεις, όπως βιομηχανικές μονάδες, βιοτεχνίες, τράπεζες, επιχειρήσεις με αγροτικά προϊόντα κ.ά., στην Αττική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom