Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020

Μιάμιση σύνταξη «δώρο» κρίνεται στις 15 Ιανουαρίου - Ποιοι διεκδικούν τα χρήματα


Μιάμιση σύνταξη, από περικοπές σε επικουρικές και δώρα, ποσό που σε κάποιες περιπτώσεις φθάνει έως και τα 3.000 ευρώ, διεκδικούν οι συνταξιούχοι, ανεξάρτητα από το εάν έχουν καταθέσει ή όχι αγωγές, με τη σημαντική δίκη η οποία θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ στις 15 Ιανουαρίου 2021.

Στη δίκη-σταθμό πρόκειται να κριθεί η νομιμότητα ή μη της απόφασης που έλαβε το υπουργείο Εργασίας σχετικά με τα αναδρομικά των παλαιών συνταξιούχων (πριν από τον Μάιο του 2016) και να δοθεί η τελική λύση.

Πρόκειται για το επίμαχο 11μηνο (από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016) για το οποίο ναι μεν καταβλήθηκαν πρόσφατα οι περικοπές των αναδρομικών στις κύριες συντάξεις αλλά δεν δόθηκαν οι περικοπές στα δώρα και στις επικουρικές. 

Νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι ενώ το ΣτΕ επιδίκασε την απόδοση του συνόλου των αναδρομικών για τη συγκεκριμένη περίοδο (11μηνο) συνολικού κόστους 3,9 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση έδωσε μόνο τα αναδρομικά που αναλογούν στις κύριες συντάξεις, κόστους 1,4 δισ. ευρώ.

«Δηλαδή δεν κατέβαλε τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων και των δώρων, τα οποία διεκδικούν τώρα οι συνταξιούχοι, και μάλιστα, με το δεδικασμένο που δημιουργεί η απόφαση του ΣτΕ του περασμένου Ιουλίου, με βεβαιότητα θα δικαιωθούν» τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι.

Ειδικότερα το ανώτατο δικαστήριο καλείται να αποφασίσει για τις διεκδικήσεις όλων των συνταξιούχων για:

  • Επιστροφές μειώσεων επικουρικών συντάξεων (11μήνου Ιουνίου 2015 - Μαΐου 2016). 
  • Εφάπαξ καταβολή του δώρου κύριας σύνταξης 800 ευρώ και των δώρων επικουρικής σύνταξης (13η και 14η επικουρικές συντάξεις, όπως ήταν έως το 2012). 
  • Για όσους πληρώθηκαν τα αναδρομικά σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και δεν άσκησαν αγωγές έως τις 8 Οκτωβρίου 2020, να μην αποσβένεται το δικαίωμα για τις αξιώσεις τους που αφορούν τις περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και τα δώρα.

Οι προσφεύγουσες συνδικαλιστικές οργανώσεις συνταξιούχων καθώς και οι αιτούντες, φυσικά πρόσωπα, ζητάνε από την Πολιτεία και ειδικότερα τον e-ΕΦΚΑ να σεβαστούν τη νομιμότητα, να εφαρμόσουν τις δικαστικές αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ στο σύνολό τους και να καταβάλουν και τις παροχές της επικούρησης και τα δώρα στους δικαιούχους.

Κι αυτό γιατί: 
  • Ολοι οι συνταξιούχοι που έλαβαν πρόσφατα τα αναδρομικά δεν εισέπραξαν τα αναδρομικά ποσά από τις μνημονιακές περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και στα δώρα. Πήραν μόνο τις περικοπές των κύριων συντάξεων. 
  • Οι χαμηλοσυνταξιούχοι από όλα τα πρώην Ταμεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα που είχαν κάτω από 1.000 ευρώ μεικτό συνταξιοδοτικό εισόδημα το 2012 (άθροισμα κύριων, επικουρικών και μερισμάτων) δεν έλαβαν αναδρομικά, καθώς δεν επιστράφηκαν οι μειώσεις των επικουρικών και η κατάργηση των δώρων. Για παράδειγμα, συνταξιούχοι του πρώην ΟΓΑ και χαμηλοσυνταξιούχοι του πρώην ΙΚΑ δεν θα πάρουν αναδρομικά.

Η σχετική αίτηση ακύρωσης της εν λόγω υπουργικής απόφασης προωθήθηκε από το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), σε συνεργασία με Ομοσπονδίες ΑΤΕ, ΗΣΑΠ, ΟΑΣΑ, και αφορά σχεδόν το σύνολο των 2,5 εκατομμυρίων συνταξιούχων ανά την επικράτεια. Στην αίτηση ακύρωσης τονίζεται ότι η εν λόγω υπουργική απόφαση δεν προβλέπει την επιστροφή των σχετικών περικοπών επιστροφών επικουρικών συντάξεων και δώρων που επιβλήθηκαν κατά τη μνημονιακή περίοδο. Ολα αυτά παρά το γεγονός ότι οι περικοπές αυτές κρίθηκαν αντισυνταγματικές με αμετάκλητες αποφάσεις του δικαστηρίου.

Γίνεται συγκεκριμένη αναφορά σε όλες τις περικοπές των συντάξεων κατά τα μνημονιακά έτη, που δεν καλύπτονται από την ανωτέρω υπουργική απόφαση. Επισημαίνεται επίσης ότι το υπουργείο Εργασίας με διάταξη νόμου σημειώνει πως με την καταβολή των αναδρομικών αποσβένονται τυχόν άλλες διεκδικήσεις συνταξιούχων για περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και δώρα, σε σχέση με τους δύο «μνημονιακούς νόμους», διατάξεις των οποίων κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Στην αίτηση ακύρωσης τονίζεται ότι ο νομοθέτης δεν μπορεί «να θεσπίζει απόσβεση αναγνωρισμένων απαιτήσεων με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις».

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Λουκά Αποστολίδη, ο οποίος έχει αναλάβει τη νομική υπεράσπιση της υπόθεσης, ζητείται από όσους άσκησαν αγωγές «και δεν έγινε σεβαστό το δεδικασμένο, με την απόφαση Ολομέλειας ΣτΕ, να επιστραφούν αναδρομικά σύνταξη - επικούρηση και δώρα σε όλους τους συνταξιούχους στον ιδιωτικό τομέα». 

Επίσης, ζητείται «για όσους πληρώθηκαν αναδρομικά για τη σύνταξη στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και δεν άσκησαν αγωγές μέχρι τη δημοσίευση του νόμου του 2020 να μην αποσβένονται οι νόμιμες αξιώσεις τους για επικούρηση και δώρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom