Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020

Ολα όσα είπαν σήμερα Χαρδαλιάς και Μαγιορκίνης για την πορεία του κορονοϊού και το χάρτη υγειονομικής ασφάλειας (βίντεο)


Οπως κάθε Τρίτη και Παρασκευή,έγινε και σήμερα στο υπουργείο Υγείας η επίσημη ενημέρωση για το πώς κινείται ο κορονοϊός στην Ελλάδα από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά και τον Επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκα Μαγιορκίνη.

Τον λόγο πήρε αρχικά ο καθηγητής Μαγιορκίνης και τόνισε πως το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου η Ελλάδα μπήκε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, με την Αττική να εμφανίζει καθημερινά εδώ και κάποιες εβδομάδες περισσότερα από τα μισά ημερήσια κρούσματα. 

Για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, το οποίο διανύει η χώρα μας, μίλησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον κορωνοϊό.

«Μπήκαμε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου» είπε. Παράλληλα, συμπλήρωσε η πανδημία στη χώρα μας παρουσιάζει «ήπιες αυξητικές τάσεις».

Ακόμα, τόνισε ότι ο μέσος όρος είναι πέντε θάνατοι ανά ημέρα, ενώ αυξάνεται σταδιακά η πίεση στις ΜΕΘ.

Αναφορικά με την Αττική, η οποία βρίσκεται στο «μάτι» του κυκλώνα είπε πως εμφανίζει καθημερινά εδώ και κάποιες εβδομάδες περισσότερα από τα μισά ημερήσια κρούσματα.

«Έρχεται δύσκολος χειμώνας»

Επιπλέον, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον χειμώνα… που έρχεται, υπενθυμίζοντας τα «όπλα» μας σε αυτή τη μάχη: Την μάσκα και την απόσταση.

«Λογικό να επιθυμούμε επιστροφή στην κανονικότητα» εξήγησε.

 Χαρδαλιάς : Έρχεται ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας

Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος επανέλαβε την ανάγκη πιστής τήρησης των μέτρων για να ξεπεράσουμε τον κίνδυνο και έκανε έναν απολογισμό της κατάστασης στην χώρα μας σε ό, τι αφορά την πανδημία.

Η κυβέρνηση θα θέσει ένα πλαίσιο μέτρων για την ασφάλεια στη χώρα μας. Έτσι ενεργοποιούμε τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας που περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας.

Πιο αναλυτικά:

– Επίπεδο ένα, ετοιμότητας.

– Επίπεδο δύο, επιτήρησης.

– Επίπεδο τρία, αυξημένης επιτήρησης.

– Επίπεδο τέσσερα, αυξημένου κινδύνου.

Ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 10.000 κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του Συστήματος Υγείας, πχ τις χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες ή ΜΕΘ, και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης, όπως αυτά αποτυπώνονται από τα δεδομένα της ινχηλάτησης και της συσχέτισης κρουσμάτων και των επαφών τους.

Η εφαρμογή των μέτρων θα πραγματοποιείται σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας, εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις που να δικαιολογούν εξαιρέσεις εντός της Περιφερειακής Ενότητας, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα.

Ο Χάρτης θα επικαιροποιείται κάθε 15 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις της ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων, ή και συχνότερα, όταν αυτό επιβάλλεται από τους επιδημιολογικούς δείκτες.

«Τα σχολεία μας είναι ασφαλή»

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας έδωσε και στοιχεία για τη διασπορά του κοροναϊού στα σχολεία.

14 σχολεία έχουν αναστείλει εντελώς τη λειτουργία τους, ενώ τμήματα σε 144 σχολεία πανελλαδικά έχουν κλείσει λόγω περιστατικών κοροναϊού. Τα περισσότερα «λουκέτα» έχουν μπει, όπως είναι φυσικό, σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, μόνο το 0,016% της μαθητικής κοινότητας της χώρας έχει βρεθεί θετικό στον ιό. Τα κρούσματα αυτά είναι αποσπασματικά και σε διαφορετικές περιοχές γεωγραφικά.

Έτσι, όπως είπε ο υφυπουργός, «τα σχολεία μας είναι ασφαλή, δεν υπάρχει διασπορά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom