Σάββατο 25 Απριλίου 2020

Βγαίνει στο σφυρί η πρώτη κατοικία - Επαναγορά του ακινήτου με leasing


Τα ακίνητα θα περάσουν μελλοντικά σε κρατική εταιρεία και θα μπορούν να τα ενοικιάσουν οι πρώην ιδιοκτήτες τους - Εξασφαλίζουν προστασία για τέσσερις μήνες μόνο όσοι πλήττονται από τον κορωνοϊό.

Δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες μένουν απροστάτευτοι με κίνδυνο να βγει στο σφυρί η πρώτη κατοικία τους,αφού το καθεστώς παραμένει θολό και οι θεσμοί πιέζουν για μαζικούς πλειστηριασμούς.

Παρά τις προσπάθειες που έχει καταβάλλει η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει τη συμφωνία των θεσμών για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Γι αυτό καταφεύγει σε προστασία αλά καρτ εξαιρώντας από τους πλειστηριασμούς αυτούς που πλήττονται πραγματικά από την πανδημία του κορωνοϊού.

Η κατηγορία αυτή εξασφαλίζει τετράμηνη παράταση του σημερινού καθεστώτος.

Αποφεύγονται επίσης οι πλειστηριασμοί σε όσους έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση δανείων. Αντίθετα η συντριπτική πλειοψηφία των δανειοληπτών δεν προστατεύεται πλέον από κανέναν νόμο.

Γι αυτό στην κυβέρνηση δρομολογούνται αποφάσεις προς κατεύθυνση δημιουργίας ενός κρατικού φορέα στον οποίο θα μεταφερθούν τα κόκκινα δάνεια που αφορούν την πρώτη κατοικία.

Μια τέτοια εξέλιξη θα επιτρέπει στους σημερινούς ιδιοκτήτες να προχωρήσουν σε επαναγορά του ακίνητου με leasing.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι σημερινοί ιδιοκτήτες θα γίνουν ενοικιαστές, πληρώνοντας κάθε μήνα το ενοίκιο που θα ορίσει η εταιρεία στην οποία θα περιέλθει το ακίνητο.

Οι θεσμοί αντιδρούν σε μία γενική ρύθμιση που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία και γι αυτό η μεταβίβαση των κόκκινων δανείων θα αφορά σπίτια τα οποία δεν έχουν μεγάλη αξία.

Αντίθετα οι πολυτελείς κατοικίες δεν πρόκειται να προστατευτούν ούτε τα δάνειά τους θα περάσουν στον νέο φορέα.

Οι ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας δικαιολογημένα είναι ανήσυχοι με το θολό τοπίο που έχει διαμορφωθεί και περιμένουν από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει την κατάσταση.

Οι τραπεζίτες προκρίνουν τη λύση μεταφοράς των κόκκινων δανείων που αφορούν την πρώτη κατοικία σε κρατική εταιρεία για να μπορέσουν να ανασάνουν οι τράπεζες.

Με δεδομένο ότι η κρίση της πανδημίας θα δημιουργήσει μια νέα γενιά κόκκινων δανείων, η μεταφορά των παλιών δανείων που αφορούν την πρώτη κατοικία σε ένα νέο φορέα καθίσταται επιβεβλημένη.

Πάντως η πλειοψηφία των δανειοληπτών μένει απροστάτευτη και το άνοιγμα των ειρηνοδικείων και πρωτοδικείων ανοίγει τον δρόμο για μαζικούς πλειστηριασμούς.

https://www.kontranews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom