Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019

Πού και πώς θα αναπτυχθούν οι 7 γειτονιές του Ελληνικού


Την εικόνα που θα έχουν οι επτά γειτονιές του Ελληνικού δίνει η τέταρτη και τελευταία απόφαση, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Πρόκειται για τις επτά περιοχές κατοικίας που θα βρίσκονται
περιμετρικά του πάρκου και οι οποίες με το σχέδιο αυτό συγκεκριμενοποιούνται σε επίπεδο οικοδομικού τετραγώνου. Η απόφαση καθυστέρησε ένα δεκαήμερο να εκδοθεί, καθώς έπρεπε να γίνουν διορθώσεις της τελευταίας στιγμής.

Μετά τις αποφάσεις για το πάρκο, τις «περιοχές ανάπτυξης» (στις οποίες περιλαμβάνεται και το καζίνο) και την παραλιακή ζώνη, προχθές δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 3687Β) η έγκριση των πολεοδομικών μελετών για τις επτά περιοχές κατοικίας. Σύμφωνα με την απόφαση και τους χάρτες που τη συνοδεύουν:

1. Γειτονιά Ολυμπιακής Αεροπορίας. Περιοχή κατοικίας στα βορειοανατολικά της έκτασης, με όριο τη λεωφόρο Ποσειδώνος (μέγιστη δόμηση 231.400 τ.μ.). Στα τέσσερα οικοδομικά τετράγωνα που «βλέπουν» προς το εσωτερικό του πάρκου θα επιτρέπεται η κατασκευή κτιρίων έως 50 μέτρα.

2. Δυτική γειτονιά του πάρκου. Περιοχή κατοικίας (μέγιστη δόμηση 416.700 τ.μ.) που «κυκλώνει» τη σημερινή κατοικημένη «λωρίδα» κατά μήκος της λεωφόρου Ποσειδώνος στο Ελληνικό. Περιλαμβάνει στα όριά της τη Διεύθυνση Επιθεώρησης της ΥΠΑ και το Κέντρο Διανομής της ΔΕΗ, που παραμένουν. Σε επαφή με τη σημερινή περιοχή κατοικίας θα έχει ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις.

3. Ανατολική γειτονιά του πάρκου. Βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της έκτασης, κοντά στο μεγάλο κτίριο της ΥΠΑ. Εκεί βρίσκεται μια από τις πύλες του Ελληνικού, η οποία θα καταλήγει σε ένα μεγάλο υπόγειο πάρκινγκ, ακριβώς δίπλα από το κτίριο Σαάρινεν. Στην περιοχή παραμένουν τα κτίρια της ΕΜΥ. Καταλαμβάνει έκταση 318 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 161 είναι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι.

4. Γειτονιά επιχειρηματικού κέντρου λεωφόρου Βουλιαγμένης. Βρίσκεται πίσω από τη λεωφόρο Βουλιαγμένης, στο ύψος του σταθμού μετρό Αργυρούπολης. Περιλαμβάνει το αμαξοστάσιο του τραμ. Εχει χρήση πολεοδομικού κέντρου, επομένως εκεί θα αναπτυχθούν εμπορικά καταστήματα, γραφεία και κτίρια άλλων χρήσεων (μέγιστη δόμηση 675.000 τ.μ.). Στο άκρο του επιτρέπεται να κατασκευαστεί ένας από τους ουρανοξύστες (έως 200 μέτρα) και μεγάλο εμπορικό κέντρο.

5. Γειτονιά του λόφου. Βρίσκεται πίσω από το πολεοδομικό κέντρο της Βουλιαγμένης, ανάμεσα στον λόφο Χασάνι και στα τρία διατηρητέα υπόστεγα της Αεροπορίας. Θα έχει κυρίως κατοικίες, με μέγιστη δόμηση 162.800 τ.μ.

6. Γειτονιά των Τραχώνων. Περιοχή κατοικίας που ορίζεται από το υπό ανασύσταση ρέμα Τραχώνων. Θα έχει 11 οικοδομικά τετράγωνα και μέγιστη δόμηση 161.400 τ.μ.

7. Γειτονιά παραλίας Αγίου Κοσμά. Το «φιλέτο» του Ελληνικού, έκτασης 300 στρεμμάτων (εκ των οποίων το μισό κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι), με «πρόσωπο» στη θάλασσα. Θα περιλαμβάνει περιοχές αμιγούς κατοικίας και έναν ουρανοξύστη (έως 200 μέτρα).

Να σημειωθεί ότι οι περιοχές περιλαμβάνουν και τμήμα της υπό διαμόρφωση «πολιτιστικής διαδρομής», την οποία θα εγκρίνει σε επόμενη φάση το υπουργείο Πολιτισμού. Οι σημερινές αρχαιολογικές αποθήκες θα μεταφερθούν σε άλλο σημείο με δαπάνη του επενδυτή.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ
https://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom