Σάββατο 9 Μαρτίου 2019

«Πιέζουν» για εκλογές τον Μάιο Βερολίνο και Βρυξέλλες - Γιατί διαφορετικά απειλείται η ελληνική οικονομία


Ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα μπορούσε να απειληθεί στην περίπτωση που υπάρξει μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος χαλάρωσης και παροχών μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο, φαίνεται ότι
υποστηρίζουν αξιωματούχοι της ΕΕ και της γερμανικής κυβέρνησης, όπως σημειώνει και η Real News. 

Το δημοσίευμα που φέρει τον τίτλο «Πιέζουν για εκλογές τον Μάιο!», αναφέρει ότι Βερολίνο και Βρυξέλλες φοβούνται εκτροχιασμό της οικονομίας, ενώ ανάλογα μηνύματα εκπέμπονται και από τις αγορές, που δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την περίπτωση που η χώρα συνεχίσει να βρίσκεται σε μια ατέρμονη, άτυπη προεκλογική περίοδο.

Όπως έγραψε χθες στο TheCaller και η πολιτική συντάκτρια Φώφη Γιωτάκη, η προσοχή της κυβέρνησης έχει στραφεί στο Eurogroup της Καθαράς Δευτέρας και στην δεύτερη ψηφοφορία στην βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος την προσεχή Πέμπτη με την Κουμουνδούρου να ανεβάζει ταχύτητες ξεδιπλώνοντας τον προεκλογικό σχεδιασμό στην πορεία προς τις ευρωκάλπες και τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μάη.

Πρόκειται για ένα σύνθετο παζλ, άμεσα συνδεδεμένο με τις αποφάσεις που καλείται να λάβει ο Αλέξης Τσίπρας σχετικά με τον χρόνο των εκλογών. Το Μέγαρο Μαξίμου σπεύδει σε κάθε ευκαιρία να ξεκαθαρίσει ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβρη- κάτι που έκανε και χθες το βράδυ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος δίνοντας ταυτόχρονα έμφαση στα ζητήματα της οικονομίας και της υλοποίησης του σχεδίου για την προώθηση βασικών νομοθετημάτων για την προώθηση κοινωνικής πολιτικής.

Όπως υπογραμμιζόταν στο δημοσίευμα, ο κ. Τζανακόπουλος επέμεινε στο σχετικό χρονοδιάγραμμα και επιτέθηκε με σφοδρότητα στην αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορώντας την για τακτική καταστροφολογίας και απαξίωσης κάθε σοβαρής προσπάθειας από την κυβέρνηση.

Οι καλά γνωρίζοντες πάντως εκτιμούν ότι ο φετινός Μάρτης παραμένει “καυτός” για το κυβερνών κόμμα και ενδέχεται να κρίνει την δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει των εκλογικών αναμετρήσεων που ξεκινούν λίγο πριν την εκπνοή του πρώτου εξαμήνου του νέου έτους.

Ο πρώτος βασικός “σταθμός” αφορά στην συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας, όπου ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος καλείται να δώσει σκληρή μάχη για να λυθεί ο γόρδιος δεσμός με τα κόκκινα δάνεια και να εκταμιευτεί η δόση του ενός δις ευρώ.

Τα μηνύματα μέχρι χθες το βράδυ από την Κομισιόν παρέπεμπαν σε πιέσεις για την επίλυση των διαφορών μέσα στο Σαββατοκύριακο για τα κόκκινα δάνεια. To ερώτημα είναι αν ο διάλογος κυβέρνησης και θεσμών καταλήξει άμεσα σε συμφωνία που θα αποτυπωθεί σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προς ψήφιση στην βουλή.

Λέγεται ότι όλες τις τελευταίες ώρες το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε “διαρκείς” διαβουλεύσεις κι ότι δεν αποκλείονται εξελίξεις μέχρι και την συνεδρίαση του Eurogroup.

Ο επόμενος “σταθμός” είναι την Πέμπτη, όπου επί της ουσίας η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος πρέπει να λάβει αποφάσεις για το “στίγμα” της στο μετεκλογικό τοπίο.

Το πολιτικό ενδιαφέρον εστιάζεται εκ των πραγμάτων στα άρθρα για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και της αποσύνδεσης της διαδικασίας από την διάλυση της βουλής.

Θα πάρουν τελικά το «πράσινο» φως για την επόμενη τρίτη και οριστική ψηφοφορία της Αναθεωρητικής Βουλής που θα προκύψει μετά τις εκλογές; Θα περάσουν δηλαδή με 180 “ναι” διατάξεις που θα χρειάζονται για την τρίτη ψηφοφορία -μετά τις εκλογές- 151 βουλευτές; Στην προηγούμενη ψηφοφορία το επίμαχο άρθρο πέρασε τα 180 “ναι”, καθώς ψηφίστηκε και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τη Νέα Δημοκρατία.

Αν “επαναληφθεί” το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, τότε η επόμενη συμπολίτευση και κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, χωρίς να χρειάζεται 180 βουλευτές συμμάχους- και άρα θα έχει εκ των προτέρων “διαγράψει” το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Μέσα στον Μάρτη εν τω μεταξύ ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει στα επόμενα βήματα για την συγκρότηση της ομάδας κρούσης προς τις ευρωεκλογές σε συνδυασμό με το κάλεσμα προς τις προοδευτικές δυνάμεις για προγραμματικές συγκλίσεις από τον Αλέξη Τσίπρα.

Το πολυδαίδαλο παζλ βρίσκεται στα χέρια του πρωθυπουργού, ο οποίος φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει στην στρατηγική στόχευση που έχει επιλέξει και υπερβαίνει τον χρόνο των εκλογών.

Οι προτάσεις και οι εισηγήσεις που δέχεται είναι πολλές και διαφορετικές- τόσο ως προς την σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου όσο και για τις πρωτοβουλίες που θα “συνδράμουν” το άνοιγμα στον χώρο της κεντροαριστεράς.

Το δίλημμα της “δοσολογίας” φέρνει στο τραπέζι των συζητήσεων την ανάδειξη υποψηφίων και από την “δεξαμενή” των κυβερνητικών στελεχών της “πρώτης γραμμής” με υψηλή δημοφιλία και σαφές “στίγμα”.

TheCaller.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom