Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018

Η γιορτή της Μεγαλόχαρης,το "Πάσχα του καλοκαιριού"! - Γιορτάζει και η Παναγία η Εκατονταπυλιανή στην Πάρο

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ
Η εικόνα της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής  στην Πάρο

Γιορτή της Μεγαλόχαρης σήμερα και στην Πάρο γιορτάζει με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια η Παναγία Εκατονταπυλιανή ή Καταπολιανή,
με το πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο από τις 08:30π.μ.,τη Λιτάνευση της Ιεράς και Θαυματουργού εικόνας της Παναγίας στις 10:30π.μ. και τη Δέηση στο λιμάνι της Παρκιάς στις 10:45π.μ.

Η γιορτή της Μεγαλόχαρης,το "Πάσχα του καλοκαιριού"! 

Η γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου έχει ιδιαίτερη θέση στο εορτολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας και συνδέεται άμεσα με τη μοναδικότητα του προσώπου της Παναγίας στο έργο «της εν Χριστώ σωτηρίας» των ανθρώπων, αποτελώντας τη μεγαλύτερη από τις γιορτές που καθιέρωσε η Εκκλησία μας προς τιμήν της Μητέρας του Χριστού, τις ονομαζόμενες θεομητορικές εορτές.

Αναρίθμητοι ναοί και μονές έχουν χτιστεί προς τιμήν της
Κοιμήσεώς της, θαυμάσιες τοιχογραφίες παριστάνουν σε κάθε ναό, πίσω από την κεντρική είσοδο, σε εκπληκτικές συνθέσεις την ιερή της κηδεία, ύμνοι εκλεκτοί έχουν διακοσμήσει την ακολουθία της και λόγοι λαμπροί και εγκώμια εκφωνήθηκαν από τους Πατέρες και νεότερους κληρικούς άνδρες κατά την ημέρα της μνήμης της.

Στην Ελλάδα, η Κοίμηση της Θεοτόκου εορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα, ονομάζεται δε και «Πάσχα του Καλοκαιριού». Σε πολλά νησιά του Αιγαίου (Τήνος, Πάρος, Πάτμος) στολίζουν και περιφέρουν επιτάφιο προς τιμήν της Παναγίας. 

Σε πόλεις και χωριά ανά την επικράτεια, σε εκκλησίες αφιερωμένες στην Κοίμηση της Θεοτόκου διοργανώνονται παραδοσιακά πανηγύρια, που καταλήγουν σε γενικευμένο γλέντι.

Από το όρος Μελά η Παναγία Σουμελά, βρέθηκε στο Βέρμιο Ημαθίας. Στην Τήνο η γιορτή της συνδέθηκε με τον τορπιλισμό της «Έλλης» και μαζί με την Κοίμησή της οι Έλληνες τιμούν την μνήμη αυτών που χάθηκαν.

Η Κοίμηση της Θεοτόκου δεν είναι ένα πένθιμο γεγονός για τον Ελληνικό λαό, επειδή η Παναγία «μετέστη προς την ζωήν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom