Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018

Το ΝΑΤΟ θα δημιουργήσει την πρώτη αεροπορική βάση στα Δυτικά Βαλκάνια


Το ΝΑΤΟ πιστεύει ότι τα Δυτικά Βαλκάνια είναι μια περιοχή στρατηγικής σημασίαςΗ σύνοδος κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις 11-12 Ιουλίου εξέφρασε ρητά τη στήριξή της στις Ευρω-Ατλαντικές φιλοδοξίες των Βαλκανικών χωρών. 

Η πΓΔΜ κλήθηκε επίσημα να συμμετάσχει στη συμμαχία. 

 Την παραμονή της διάσκεψης κορυφής, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Ρόουτ Γκότετελοελλερ τόνισε ότι το ΝΑΤΟ υποστηρίζει τη διαδικασία μεταρρυθμίσεων στο Κοσσυφοπέδιο, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας των δικών του τακτικών ενόπλων δυνάμεων. 

Η ιδέα αυτή έχει ισχυρή στήριξη από την Ουάσινγκτον, αν και δημιουργώντας το δικό του στρατό, το Κοσσυφοπέδιο θα παραβίαζε κατάφωρα τις υφιστάμενες διεθνείς συμφωνίες. 

Το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αναφέρει ρητά ότι δεν επιτρέπεται καμία άλλη στρατιωτική παρουσία, με εξαίρεση την KFOR και τον σερβικό στρατό, χωρίς την εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. 

Η συμφωνία της Φλωρεντίας (άρθρο IV των ειρηνευτικών συμφωνιών του Ντέιτον του 1996) επιβεβαιώνει ότι η περιφερειακή σταθερότητα πρέπει να διατηρηθεί με τη βοήθεια του ΟΑΣΕ και όχι του ΝΑΤΟ. 

Η δημιουργία στρατού του Κοσσυφοπεδίου θα σήμαινε τη δημιουργία μιας τακτικής δύναμης στο έδαφος της Σερβίας, η οποία είναι συμβαλλόμενο μέρος στη συμφωνία της Φλωρεντίας. 

 Το ΝΑΤΟ έχει ήδη επιτρέψει στο Κοσσυφοπέδιο να δημιουργήσει μια επαγγελματική δύναμη ασφαλείας, η οποία θα είναι να ενταχθεί στο πρόγραμμα Συνεργασία για την Ειρήνη (PfP) και στη συνέχεια να εξελιχθεί σε τακτική ένοπλη δύναμη ικανή να ανταποκριθεί στα πρότυπα του ΝΑΤΟ

Αυτή η ιδέα ξετυλίγεται σε μια εποχή κατά την οποία διαμορφώνεται σταδιακά η έννοια της δημιουργίας της Μεγάλης Αλβανίας, η οποία θα περιλαμβάνει το Κοσσυφοπέδιο, τμήματα της Μακεδονίας όπως το Τέτοβο, την κοιλάδα Presevo στη Σερβία και τμήματα του Μαυροβουνίου, όπως το Malesija. Η ΕΕ έχει επίσης προχωρήσει στην επίθεση. 

Η Κροατία προσχώρησε σε αυτήν το 2013. Η Αλβανία, η πΓΔΜ, Η Βοσνία και Ερζεγοβίνη και το Κοσσυφοπέδιο έχουν υπογράψει συμφωνίες σταθεροποίησης και σύνδεσης με το μπλοκ. 

Το 2016, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη υπέβαλε επίσημα αίτηση ένταξης στην ΕΕ. 

 Οι προσπάθειες για τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της περιοχής από τη Ρωσία βρίσκεται σε εξέλιξη, ως στοιχείο της πολιτικής της «πίεση στη Μόσχα». Το έργο του αγωγού Trans-Adriatic Pipe (TAP) βρίσκεται στη φάση κατασκευής και τελικά θα εκτείνεται από την Κασπία Θάλασσα, την Αλβανία και από βορρά προς άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και την Ιταλία. 

Το επόμενο βήμα είναι η κατασκευή ενός πλωτού τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Krk, ένα νησί της Κροατίας, κάνοντας έτσι τις χώρες της περιοχής να πληρώνουν πολύ περισσότερα για αμερικανική θαλάσσια μεταφορά ενέργειας από το φυσικό αέριο της Ρωσίας που τροφοδοτείται από αγωγούς. 

Το σχέδιο Krk πρόκειται να συμπεριλάβει τη Σλοβενία, την Ουγγαρία, τη Βοσνία και τη Σερβία. 

 Η δήλωση ΝΑΤΟ-ΕΕ για την εφαρμογή της κοινής δράσης προβλέπει στενή συνεργασία μεταξύ των δύο, γεγονός που θα αυξήσει τη δυτική επιρροή στην περιοχή. 

Αυτό είναι αντίθετο με τα Ρωσικά συμφέροντα. Απορρίπτει το σκεπτικό που προσεγγίζει το γεγονός πως η περιοχή αντιμετωπίζεται ως πεδίο μάχης μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας (η οποία υποτίθεται ότι αγωνίζεται για επιρροή), αναγκάζοντας τα έθνη της περιοχής να πάρουν μέρος. 

Η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάζεται. 
Για παράδειγμα, η Σερβία μπορεί να αποκομίσει σημαντικά οφέλη προωθώντας συμπληρωματικές σχέσεις με την ΕΕ και την ραγδαία αναπτυσόμενη ΕΕΑΕ. 

 Η έκθεση του Συμβουλίου του Ατλαντικού, με τίτλο "Βαλκανικά προς τα εμπρός: μια νέα αμερικανική στρατηγική για την περιοχή", η οποία κυκλοφόρησε στα τέλη του 2017, τράβηξε μεγάλη προσοχή. 

Καλεί τη Δύση να διπλασιάσει την αντιπαράθεσή της για την επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της μόνιμης αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στα Βαλκάνια, η οποία θα "επικυρώσει την ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να επηρεάζουν τις εξελίξεις". 

Το στρατόπεδο Bondsteel στο Κοσσυφοπέδιο, το οποίο χτίστηκε σε σερβικό έδαφος χωρίς να να πάρει άδεια από την  κυβέρνηση, δεν αρκεί. 

Τα think tank της Εθνικής Επιτροπής Αμερικανικής Εξωτερικής Πολιτικής και το Ινστιτούτο East-West έκαναν κοινή έκθεση, με τίτλο "Χρόνος Δράσης στα Δυτικά Βαλκάνια", η οποία δημοσιεύθηκε τον Μάιο.

Οι συστάσεις των think tanks ακολουθούνται από προτάσεις των κυβερνήσεων. 
Να και το τελευταίο παράδειγμα. Στις 4 Αυγούστου, ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα ανακοίνωσε ότι το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να κατασκευάσει την πρώτη του αεροπορική βάση στα Δυτικά Βαλκάνια, κοντά στο δήμο Κουκόβε στη νοτιο-κεντρική Αλβανία. 

Η κατασκευή πρόκειται να ξεκινήσει φέτος. Η νέα εγκατάσταση θα χρησιμοποιηθεί για τον εφοδιασμό από αέρος αεροσκαφών, την υλικοτεχνική υποστήριξη, την περιπολία και την εκπαίδευση. 

Η βάση θα χρησιμοποιηθεί επίσης από τις αλβανικές αεροπορικές δυνάμεις. 
Η βάση Bondsteel του Στρατού των ΗΠΑ στο Κοσσυφοπέδιο χρησιμοποιείται από την KFOR, αλλά δεν διαθέτει αεροσκάφος για εφοδιασμό από αέρος για αεροσκάφη. 

 Στις 2 Αυγούστου, ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι δήλωσε σε συνέντευξη στην Αλβανική Υπηρεσία της VOA ότι "τα σύνορα του Κοσσυφοπεδίου με τη Σερβία πρέπει να επαναπροσδιοριστούν ή να διορθωθούν". 

Δεν αναφέρθηκε σε καμία ανάγκη για συγκατάθεση της Σερβίας ή για διαδικασίες που έχουν εγκριθεί από τα Ηνωμένα Έθνη. 

Ο κ. Θάτσι νιώθει ελεύθερος να κάνει τέτοιες δηλώσεις επειδή αισθάνεται τη στήριξη της Δύσης πίσω του. 

 Εν τω μεταξύ, οι εντάσεις στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο αυξάνονται μετά την προθεσμία της 4ης Αυγούστου για την ίδρυση δήμων της Σερβικής πλειοψηφίας στο Κοσσυφοπέδιο, με περιορισμένες αυτόνομες εξουσίες. 

Η επαρχιακή κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου δεν τήρησε τις υποσχέσεις της. Μια τέτοια κίνηση είναι απαραίτητη προκειμένου να τηρηθούν οι διατάξεις της Συμφωνίας των Βρυξελλών που έχει μεσολαβήσει το 2013, η οποία αποσκοπεί στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου. 

 Οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου λένε ότι θα δηλώσουν αυτονομία εάν οι ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου δεν καταφέρουν να καταρτίσουν σχέδιο νόμου της Κοινότητας Σερβικών Δήμων (ZSO). 

Η συμφωνία αυτή προβλέπει τη συγχώνευση των τεσσάρων Σέρβικων δήμων στο βορρά (Βόρεια Μιτρόβιτσα, Zvecan, Zubin Potok και Leposavic), οι οποίες υπόκεινται στη νομοθεσία του Κοσσυφοπεδίου. 

Αυτή η αστική περιοχή θα έχει εξουσίες για την οικονομική ανάπτυξη, την εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και τον πολεοδομικό σχεδιασμό. 

Στις 4 Αυγούστου, ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ραμούχ Χαραντινάι προειδοποίησε τους Σέρβους στο βόρειο τμήμα της επαρχίας ότι η πιθανή "προσπάθειά τους να διακηρύξουν αυτονομία" , προφανώς σημαίνει τη χρήση βίας. 

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς υποσχέθηκε να κάνει τα πάντα για την προστασία των συμπατριωτών του που κατοικούν στο Κοσσυφοπέδιο. 

Η KFOR βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας για μάχη, επειδή το ΝΑΤΟ δεν κατάφερε να αποτρέψει μια σύγκρουση μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας. 

Η KFOR εισήλθε στο Κοσσυφοπέδιο το 1999. Η αλβανική κυβέρνηση της σερβικής επαρχίας εξαρτάται πλήρως από τη Δύση. Όπως δείχνουν πειστικά τα πρόσφατα γεγονότα, μετά από όλα αυτά τα χρόνια, δεν έχει γίνει τίποτα για την επίλυση των προβλημάτων της σερβικής μειονότητας ή ακόμη για την προσέγγιση μιας λύσης. 

Οι εθνικές διαιρέσεις στη πΓΔΜ και το Μαυροβούνιο παραμένουν. Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη εξακολουθεί να είναι μια διαιρεμένη χώρα στο χείλος των ένοπλων συγκρούσεων. 
Τα Δυτικά Βαλκάνια δεν έχουν γίνει δεύτερο Χονγκ Κονγκ ή Σιγκαπούρη, ακόμη και μετά την ένταξη ορισμένων χωρών τους στην ΕΕ. 

Ούτε οι εθνικές ούτε οι θρησκευτικές διαιρέσεις αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία μετά την ένταξη πολλών βαλκανικών χωρών στο ΝΑΤΟ. 

Εάν υπάρχει κάποια εξωτερική απειλή ασφάλειας, προέρχεται από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, η οποία έχει αποδείξει την ετοιμότητά της να χρησιμοποιήσει βία για να επιτύχει τους στόχους της στην περιοχή. 

Μια βάση αεροπορικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Αλβανία δύσκολα θα καταστήσει τη ζωή των απλών ανθρώπων στα Δυτικά Βαλκάνια καλύτερη ή ασφαλέστερη, αλλά σίγουρα θα φέρει την έννοια της Μεγάλης Αλβανίας πιο κοντά στην πραγματικότητα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom