Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018

Στη τσιμπίδα του ΣΔΟΕ φοροτεχνικοί για απάτη 5 εκατ. ευρώ με «μαϊμού» τροποποιητικές δηλώσεις


Τα αδύναμα σημεία του taxisnet, εκμεταλλεύτηκε ομάδα φοροτεχνικών που «παίζοντας» με τις τροποποιητικές δηλώσεις και τις επιστροφές φόρου, έκαναν απάτη ύψους 5 εκατομμυρίων, από τα οποία είχαν εισπράξει το ένα, πριν ξεκινήσουν οι έρευνες του ΣΔΟΕ.

Την ύπαρξη τουλάχιστον εκατό τέτοιων υποθέσεων εκτιμούν οι ειδικοί και ο πρώτος κύκλος ερευνών, που ξεκίνησαν κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, δείχνει ότι μπορεί να υπάρχουν και πολλές άλλες που αφορούν μικρότερα ποσά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του iefimerida, η κομπίνα είχε στηθεί προσεγμένη σε κάθε της λεπτομέρεια και οι απατεώνες φοροτεχνικοί αξιοποίησαν με τον καλύτερο τρόπο τα τρωτά σημεία του Taxis.

Όλη η κομπίνα ήταν στημένη πάνω στην υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων και το πρώτο βήμα ήταν να δηλώνονται υπέρογκα ποσά στους ειδικούς κωδικούς για τους τόκους καταθέσεων, οι οποίοι είναι «ανοικτοί». Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι μπορούν να δηλώσουν όποιο ποσό επιθυμούν, ανεξαρτήτως του τι στοιχεία έχουν αποστείλει οι τράπεζες.

Αυτά τα ποσά δηλώνονταν στον κωδικό 075, ο οποίος αφορούσε στην έκπτωση φόρου για ποσά δωρεών προς τον ειδικό λογαριασμό για τη μείωση του Δημόσιου Χρέους. Η έκπτωση υπολογιζόταν στο 20% αυτών των υπέρογκων ποσών και κάπως έτσι προέκυπταν οι επιστροφές φόρου, οι οποίες πιστώνονταν σε λογαριασμούς των φοροτεχνικών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην αρχή δηλώνονταν μικρά ποσά, για να δοκιμαστούν τα αντανακλαστικά του συστήματος, αλλά στη συνέχεια το… κοντέρ έγραφε δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Σημειωτέον ότι από τα περίπου 5 εκατ. ευρώ, που είχε αποδώσει η απάτη, οι αετονύχηδες πρόλαβαν να εισπράξουν περίπου 1 εκατ. ευρώ όταν ξεκίνησε η έρευνα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ήδη έχουν δεσμευθεί λογαριασμοί φοροτεχνικών, αλλά οι έρευνες αναμένεται να ενταθούν, το επόμενο διάστημα.

Μάλιστα, ένα από τα ερωτήματα που τίθονται είναι αν οι πελάτες για λογαριασμό των οποίων υποβάλλονταν οι τροποποιητικές δηλώσεις, είχαν γνώση της απάτης. Παράλληλα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, εξετάζει το πώς εκκαθαρίζονταν οι συγκεκριμένες τροποποιητικές δηλώσεις, αφού για την οριστική εκκαθάριση είναι απαραίτητη η προσκόμιση δικαιολογητικών στις ΔΟΥ.
https://www.kontranews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom